Söta vita viner

Dessert Vin, Ice Wine och Late Harvest Vin är Gateways till Sweet White Wines

Söta viner är en magnetritning som skulle vara vinälskare bort från söta cocktails, colas och te till den stora världen av vin. Första dips i dessertviner tenderar mot vita viner som ligger på sötare sidan av spektret. Snyggare vita viner är betydligt enklare att hitta än sina söta röda vinpartier . När någon frågar efter ett " sött vin " kommunicerar de verkligen att de föredrar viner som inte är torra .

I världen av vin är sött mitt emot torrt.

Vad gör ett vitt vin sött?

När ett vin går genom jäsning, omvandlas druvets naturliga sockerarter till alkohol av jäst. När en vinmakare stannar jäsningsprocessen kort, förblir en del av vinets socker oförvandrad till alkohol och utgör vinets återstående socker (RS) -innehåll. Det är detta kvarvarande socker som ger upp den söta faktorn i ett vin. Vi kan bara smaka på fyra faktorer: söt, salt, sur och bitter, men vi kan lukta tusentals unika aromer. Det är samspelet mellan våra smaklökar och våra olfaktoriska funktioner som gör det möjligt för oss att uppleva en sådan sort i smak.

Vita viner: söt vs. fruktig

När du smakar ett vin som är särskilt "frukt framåt", vilket betyder att du både kan lukta och smaka riklig frukt när du dricker vinet, kan det uppfattas som sötare än det egentligen är. För att urskilja mellan sanna söta och uppfattade "fruktighet" behöver du bara plugga din näsa och smak, sant socker kvarstår oavsett aromatiska ingrepp.

Hur kan du säga om ett vitt vin kommer att vara sött?

Vitvinetiketter kan erbjuda vindetektiver första ledtrådar om söthetsnivåerna hos ett vin. Generellt sett kommer det att finnas en av två ytterligheter, vare sig vinet kommer att ha en riktigt hög alkoholhalt som i ett förtrollat ​​vin som Sherry eller vara lågt i alkoholinnehåll som många av Tysklands Rieslings med intervall på 8-12% alkohol.

Emellertid faller denna metod för franska Sauternes , som ofta väger in i genomsnitt för bordsvin, 14% abv. Det är intressant att notera att International Riesling Foundation har utformat ett märkningsinitiativ, Riesling Taste Profile , som gör det möjligt för konsumenterna att bestämma sötma nivåer baserat på en flaskskala. Det gör det lättare att hitta ett ljuvt vitt vin, utan alla gissningar, kanske kommer det att hända med andra söta viner.

Typer av söta vita viner att prova:

Letar du efter några specifika söta vita viner och dessertviner för att prova? Kolla sedan våra toppval för Dessert och Ice Wines .