Allt du behöver veta om Tequila

Det är Tequila Time

Tequila är en populär destillerad ande som är rik på en historia, långt bortom den populära margarita . Ursprungligen använt under ritualer som började för 2000 år sedan, har tequila utvecklats till den potenta andan vi dricker idag. Under de senaste åren har det överskridit en kvalitet som några av oss kunde ha drömt om för bara några decennier sedan.

Tequila historia

Staden Tequila grundades 1656 i vad som nu är den mexikanska staten Jalisco.

Det tog inte lång tid för tequila att produceras över hela landet och Jose Cuervo var den första som kommersialiserar produkten. I slutet av 1800-talet såg den första exporten till Förenta staterna och följande mexikanska revolution och världskriget tillförde tequilaens internationella popularitet.

Tequila regleras av en ursprungsstandardstandard. År 1978 inledde tequila-industrin en rad strikta normer som reglerar var och hur tequila kan göras, vad finns på etiketten, tequila-stilen (eller typen) och vad som lagligen kan benämnas tequila. NOM-006-SCFI-2012 definierar dessa regler och det övervakas av Consejo Regulador del Tequila (CRT, eller Tequila Regulatory Council).

Tequila kan endast göras inom vissa regioner i vissa mexikanska stater. De omfattar: 124 kommuner i Jalisco (inklusive staden Tequila och majoriteten av modern tequila-produktion), 8 kommuner i Nayarit, 7 kommuner i Guanajuato, 30 kommuner i Michoacan och 11 kommuner i Tamaulipas.

Hur är Tequila gjort?

Agaveväxten: Tequila görs genom att destillera de jäsade saftarna från Weber Blue Agave-anläggningen med vatten. Agaveen är medlem i liljfamiljen och det ser ut som en jätte aloe vera-växt med spikade skott på spetsarna. Efter sju till tio år av växande är agaveanläggningen redo att skördas och användas vid produktion av tequila.

Under jorden producerar växten en stor glödlampa som heter en piña , som liknar en vit ananas. Agaveens spikiga löv avlägsnas och pinaerna kvartas och sakta bakas i ånga eller tegelugnar tills alla stärkelserna omvandlas till sockerarter. Den bakade agaveen krossas för att extrahera växtens sötjuice, som sedan fermenteras.

100% Agave vs Mixto: Enligt mexikansk lag måste alla tequila innehålla minst 51 procent Weber blue agave ( Agave tequilana ). Riktigt bra tequila är 100% Weber blå agave och kommer tydligt markeras på sättet på flaskan. Lagen kräver också att de produceras, flaskas och inspekteras i Mexiko.

Tequila som inte är 100% agave kallas mixto (blandad) eftersom den blandas med socker och vatten under destillation. Mixto tequilas kan produceras utanför Mexiko. Fram till omgången av det 21: a århundradet var blandor de huvudsakliga tequilorna som producerades. Idag är majoriteten av tequila du hittar "Tequila 100% de Agave."

Destillation: Tequila destilleras i antingen pott- eller kolonnstillverkare tills den når cirka 110 bevis. Resultatet är en klar anda med en betydande mängd kongener. Dessa congeners är biprodukter av alkoholjäsning som ofta betraktas som föroreningar som kan leda till svårare överdrag.

Vissa tequileros (tequila-producenter) destillerar tequila för att producera en renare sprit. Innan tappning sönderdelas destillatet med vatten för att få tappningsstyrkan, som typiskt är omkring 80 bevis eller 40 volymprocent volym (ABV).

Vissa tequilor är klara och kallas blanco eller silver tequila. Andra tar en brun färg på grund av en av två möjliga källor. Guld tequilas får ofta sin färg från tillsats av karamell eller andra tillsatser. Reposado och añejo tequilas får sin guldbruna färg från tunna åldrande . Vissa tequilaer smakas med små mängder sherry, prune-koncentrat och kokosnöt, även om de inte är "sanna" tequilas men "tequila-produkter".

Tequila 5 typer (Tipos)

När du navigerar med dina tequila-alternativ i spritbutiken kommer du att stöta på fem typsnitt (typer) tequila.

De varierar utifrån de standarder som fastställts av CRT på grund av det sätt på vilket de produceras. Många av de mest kända varumärkena tequila kommer att erbjuda en blanco, reposado och añejo tequila i sin portfölj. Du kan normalt förvänta dig att betala $ 10 mer när du uppgraderar till nästa nivå.

Blanco, Silver eller White Tequila (Tipo 1): Blanco tequila är en klar anda som kan vara antingen 100% agave eller mixto. Dessa tequilor är "åldrade" - mer som "vilade" - inte mer än 60 dagar i rostfritt ståltankar, om de är åldrade alls. De unaged blancosna ger drinkaren den rika smaken av agave som finns och har en anmärkningsvärd jordartsmak som är tydligt tequila. Om du inte har smakat en blanco saknar du den rena smaken av agaveplanten.

Silver tequila används främst för blandning och är perfekt för nästan tequila cocktail och ofta mjukare än guld tequilas för skott . Om du letar efter en kvalitet, prisvärd, all-around tequila för att hålla på lager, är en blanco ditt bästa alternativ.

Joven eller Gold Tequila (Tipo 2): Joven (ung) eller oro (guld) tequilas är de som många äldre drinkers känner till, särskilt om du tillbringade någon tid på tequila-skott under de senaste decennierna av 20-talet. Guldtquilas är ansvariga för många dåliga tequila-upplevelser och var de mest utbredda i USA under den tiden.

Dessa är ofta unaged tequilas som är typiska blandningar och har färgats och smaksatt med karamell, ek extrakt, glycerin, sirap och andra tillsatser. Medan många guld tequilas lämnar något att önska i jämförelse med de andra klasserna, finns det nu några anständiga flaskor tillgängliga. Om du ska dricka en guld tequila, håll dig till starkt flavored cocktails eller (om du måste) skott.

Reposado Tequila (Tipo 3): Reposado (utvilad) tequilas är åldrade i träfasar i minst två månader och många är mellan tre och nio månader. Tunnorna mjukar smaken av en ren blanco och ger en mjuk ekgods till agaveen samt ger tequilaen sin lätta halmfärg.

Det har blivit populärt för destillerier att åldra sina tequilas i begagnade bourbonfat, vilket ger en annan dimension till den färdiga smaken.

Lite dyrare än blancos, reposado tequilas är mitten av de tre huvudtyperna som hittills är ganska vanliga i ett varumärkes tequila line-up. De är mångsidiga att användas i ett stort antal tequila-cocktails , särskilt de som har lättare smaker som margarita eller tequini . Reposados ​​gör också bra nypa tequilas .

Añejo Tequila (Tipo 4): Añejo tequila är " gammal " tequila. Dessa tequilor är åldrade, ofta i vitt, fransk ek eller begagnade bourbonfat för minst ett år för att ge en mörk, mycket robust ande. De flesta añejos är åldrade mellan 18 månader och tre år medan några av de bästa kan spendera upp till fyra år i fat. Många tequileros tror att åldrande längre än fyra år förstör andans jordiska smaktoner.

Añejo tequilas tenderar att vara mycket släta med en fin balans mellan agave och ek. Du hittar ofta smörgås och karamellundertoner, vilket gör dessa perfekta för att smaka rakt (kylt om du vill) eller för de riktigt speciella cocktailerna.

Du kan likna en añejo till en high-end brandy eller whisky . Prova dessa tequilor i en snifter för att få en verklig känsla av deras dofter och smaker. Añejo tequilas är som det kan förväntas vara några av de dyraste på marknaden, men det finns många rimliga priser tillgängliga.

Extra-Añejo Tequila (Tipo 5): Förändringen på tequila-marknaden under de senaste åren har lett till skapandet av en femte tequila-typ, som är märkt extra-añejo eller muy añejo (extra gammal).

Dessa tequilor spenderar över fyra år i fat och har en profil som rivaler några av de äldsta whisky du kan hitta. Logiskt sett återspeglar priset på dessa tequilor sin extra tid i fatet och det är de som du kommer att vilja spara för rakt nypa och njuta av varje sekund av upplevelsen.

Så här läser du en Tequila-etikett

Det finns många märken av tequila på spritbutiker hyllor och välja rätt kan vara en skrämmande uppgift. Här är några av de saker du hittar på etiketten som hjälper dig att göra ett bra val. Tänk på att du betalar för vad du får.

Mer Agave Liquors

Tequila är den mest kända destillerad anda som produceras från agaveplanten, men det är inte den enda eller ens äldsta. Några av dessa andra agavebaserade vätskor, som mezcal, får en förnyad berömdhet och når fler marknader och drinkare.

Mezcal: Till skillnad från tequila kan mezcal använda någon av åtta godkända sorter av agaveväxten och det har en märkbart rökig smak, ungefär som Scotches från Islay. Tekniskt sett är tequila en mezcal , men alla mezcaler är inte tequila.

Det här är också där tequila-maskens legenden kommer in i berättelsen. Medan orsaken är obskild, säger en version av berättelsen att ormen placerades i flaskorna för att bevisa att alkoholen är tillräckligt hög för att bevara en mask intakt. Ormen själv är larven av två moths som bor på agaveväxten och, som många frat-pojkar har bevisat, är de säkra att konsumera.

Högkvalitativa mezcals har ingen mask. I de senaste åren har mezcal sett en ny uppskattning och ett särskilt engagemang.

Pulque: Pulque är en gammal ande som en gång var mycket populär i Mexiko. Huvudskillnaden mellan den och tequila och mezcal är att agaveen inte kokas innan extraheringen av saften utvinns. Det finns inte vanligt på den kommersiella marknaden, men ibland kan du hitta den i en sexpack burkar.

Sotol: Sotol är en regional variation av mezcal från Chihuahua och är gjord av en annan saftig kallad dasylirion. Det är ofta äldre i sex månader och finns sällan utanför sin ursprungsregion.

Raicilla: uttalas " Rye-See-Yah ," raicilla kallas ofta mexikansk månhöna. Det är en populär behandling för turister som besöker Puerta Vallarta där det nästan uteslutande görs idag. Agave inaequidens är den växt från vilken den är gjord. Fram till nyligen var det olagligt att göra, men bootleggers höll det levande genom åren. Den här typen är typiskt full, rak, kyld eller med grapefruktsoda (som palomen ).

Baconara: Baconara har en liknande historia till raicilla och blev olaglig fram till 1992. Den är gjord i Sonora-tillståndet från Agave-pacifica (eller Agave-yaquinana ), som stekas under jord i lavakrympade gropar. Det är sällsynt att hitta det utanför regionen.

Utforska Tequila i person

Tequila är en av de mest fascinerande destillerade spriten som finns tillgängliga. Det finns inget bättre sätt att hitta en ny uppskattning för produktion och ansträngning som går in i det än att besöka Mexiko och se det själv.

Om du är intresserad av att göra det, utforska La Ruta del Tequila webbplats. "Tequila Route" är utformad för att hjälpa turister att hitta destillerier att besöka, lära sig om att utforska de vackra agavefälten och allt annat du behöver för att planera din resa till Jalisco. Om du föredrar, kontakta din resebyrå och de kan också hitta ett resepaket.