Vodka 101: En introduktion till populära spritdrycker

Inte alla Vodka är skapade lika, Välj klokt och drick väl

Vodka är den vanligaste destillerade andan som finns i cocktails och blandade drycker och det är viktigt för varje bar. Dess popularitet kommer från den allmänna egenskapen att den inte har någon urskiljbar eller distinkt smak eller lukt och det är ofta klart. Detta gör att andra ingredienser i en drink kan bli kontaktpunkten.

Det finns tusentals vodka-cocktails att utforska . De som Vodka Tonic , Skruvmejsel och Cosmopolitan är bland de mest populära och borde vara på varje bartenderlista.

Vodkamarknaden idag ständigt expanderar och det finns många märken tillgängliga, inklusive de stora namnen som Absolut, Gray Goose och Ketel One. Det finns också många små destillerier som skapar intressanta småbatch- och boutiquevodkas och många av dessa använder experimentella ingredienser och metoder.

En sak är säkert, all vodka är inte skapad lika. Du hittar fantastiska flaskor såväl som de du önskar att du inte köpte. Det är en stor och varierad kategori av sprit och till skillnad från vissa andra sprit, finns det inga bestämda regler för dess produktion.

Hur Vodka är gjord

Vodka kallas ofta en "neutral kornand" eftersom standardmetoden för att göra det är genom jäsning och destillering av korn. Detta kan vara majs, råg, vete eller annat spannmål som destillatorn väljer att använda.

Potatisvodka har länge varit en populär produkt från Polen och andra potatisodlingsregioner, till exempel Idaho i USA.

Andra baser för vodka inkluderar betor och druvor.

Vodka är en rektifierad anda, vilket innebär att den ofta destilleras minst tre gånger, även om vissa destilleras fem eller flera gånger. Det har blivit vanligt att ett vodka-märke sänder ut att deras vodka har destillerats x antal gånger. Antagandet är att ju fler gånger det destilleras, det renare och mjukare det är.

I allmänhet är detta sant. Eftersom vodka tar varje resa genom stillbilden, tas ofta "huvuden" och "svansarna" bort. Dessa är de delar av destillatet som finns på toppen och botten av en färdig sats. Genom att bara ta med destillatets "hjärta" blir vodka renare och har färre föroreningar.

Efter destillation filtreras vodka sedan ofta genom kol. Vodka kräver ingen åldrande och är redo att dricka genast. Det skärs dock med vatten från fortsatt hållfasthet till en tätningsskydd, som typiskt är 80-bevis eller 40 volymprocent volymprocent .

Vodka neutral smak beror också på en annan faktor som är mycket viktig och det är vatten. Du kommer att se många märken som skryter om att använda rent, fjädervatten eller någon annan extremt ren källa för att skapa en slät vodka. Denna faktor kan inte diskonteras och är mycket viktig för destillations- och tappningsprocessen.

Hur gör Vodka smak?

Eftersom vodka inte har någon distinkt smak, är en stilistisk skillnad i märken deras textur på tungan. Vi kallar ofta detta en spritmunstycke.

Två varumärken som representerar de två framträdande stilarna är Absolut och Stolichnaya. Absolut har en oljig, silkeslen söt konsistens , medan Stolichnaya är ren och vattnig med en nästan medicinsk finish .

Med det sagt går dagens vodkamarknad långt bortom dessa äldre egenskaper och det är svårt att hitta alla vodkas i några enkla kategorier.

Det bör också påpekas att vodka inte nödvändigtvis är smaklös eller luktfri och det finns tydliga skillnader mellan vodka. Smaken av vodka är subtil och ofta som en klar korn. Om du smakar tillräckligt med vodka av ett stort utbud, kommer du att börja hämta skillnaderna.

Du kan likna det med skillnaden i smak mellan kranvatten och flaskvatten. Om du uppmärksammar det kan du lätt berätta när du dricker ofiltat vatten.

Värmen hos en vodka är en annan term du kan höra. Detta är bränningen som uppenbaras på tungan eller baksidan av halsen när du dricker vodka rakt. Det är ofta ett annat sätt att avleda hur rent eller smidigt en vodka är.

Värme bestäms ofta av den vård som en destilleri har satt till att skapa en ren vodka med hjälp av de metoder som beskrivs ovan. Antalet destillationer och filtreringsmetod kommer ofta att bestämma en vodkas värme. Mindre dyra märken tenderar att brinna i munnen och halsen, medan premium märken tenderar att vara smidigare och subtila.

Smaksatta Vodkas

Den smakrika vodka-scenen har exploderat de senaste åren och om du kan tänka på en smak, är den troligen tillgänglig någonstans. Detta inkluderar favoriter som citrus och bär tillsammans med choklad och granatäpple.

En ny kategori simulerar smaken av en mängd olika desserter och godis . Det finns ännu mer dunkla smaker som lax, bacon, hampa och till och med tobak, även om dessa tenderar att inte ligga länge på marknaden.

Vissa smaksatta vodkas produceras med traditionell infusionsmetod av steeping ingredienser som färsk frukt och örter i en färdig vodka. Många vodkas lägger emellertid helt enkelt till ingredienser som naturliga eller artificiella smakämnextrakt till vodka.

Ett annat alternativ för flavored vodkas är att göra din egen infusion . Börja med en klar vodka och använda färska frukter , örter och kryddor, du kan enkelt skapa egna smakkombinationer som är roliga att använda i en mängd olika cocktails.

7 tips för att välja och köpa vodka

Det finns många vodka märken tillgängliga. Medan listan är uppenbarligen oändlig och ständigt förändras finns det några generaliseringar som kan göras när man väljer en vodka.

Billiga vodka smakar billigt. Vodka är en av de vätskor där priset vanligtvis återspeglar kvalitet. I allmänhet är billigare den vodka desto hårdare blir det.

Om du blandar drycker med mycket frukt och andra tunga smaker kommer de flesta föroreningarna av en billig vodka troligen att maskeras. Men om du går upp en prishöjning, kommer du troligen att hitta kvaliteten förbättras betydligt. Men som det är fallet finns det några anständiga vodka-märken som är överraskande överkomliga .

Topphylla betyder högre kvalitet. Nästa gång du är i spritbutiken, var uppmärksam på placeringen av vodkas för att få en allmän känsla av deras kvalitet.

Det är standard praxis att de billigare vodkasna ligger på bottenhyllorna (ofta de 5 liter liter dammsugande sprit) och de dyrare vodkaserna ("hylla") är högre upp. Om du letar efter en bra mellanvätt vodka som är bra i en mängd olika cocktails och kan vara bra rak och kyld, skanna hyllorna i ögonhöjd.

5x destillerad. Om en vodka har gjort flera resor genom stillbilden, kommer varumärket sannolikt att berätta för dig mycket tydligt på etiketten. Detta kan användas som ett mått på kvalitet och renhet.

Det är sant att ju fler gånger vodka destilleras, ju mjukare det kan vara, men det är inte alltid fallet. Alla andra faktorer - korn, vatten, filtrering etc. - kommer också att spela en kvalitetsfaktor och ibland är etiketten " 5x Distilled " helt enkelt en marknadsföringskampanj.

Ursprunget till din vodka. Ryssland har länge varit känt för sina stora vodkas, liksom Polen och båda länderna fortsätter att producera några imponerande vodkas. Även om dom dominerar marknaden en gång, finns det nu stora vodkas som produceras över hela världen. Den amerikanska hantverksdistilleryscenen producerar faktiskt några av de bästa vodkas som finns idag.

Medan det är trevligt att veta var din vodka kom ifrån, är det inte längre så stor av en kvalitetsfaktor som den en gång var.

Leta efter de okända varumärkena. Det kommer alltid att finnas de stora varumärkena i vodka, men du hittar dolda pärlor om du utforskar några av de mindre kända etiketterna. Många av de smidigaste vodkasen destilleras av några av de minsta destillerierna som är stolta över sina hantverk och dessa boutique vodkas kan verkligen ändra din syn på denna spritkategori.

Med detta sagt är det ett grovt företag och tyvärr är många av dessa märken inte stannar kvar länge. Om du hittar en bra boutique vodka kan du njuta av, stödja dem och berätta för dem (nästan alla märken kan hittas online och via sociala medier).

Har en mängd på lager. Om du gillar vodka kanske du vill ha några av dina favoritflaskor hela tiden.

Hitta dina favorit budgetvänliga märken att blanda i en Bloody Mary , Sex on the Beach och andra starkt flavored cocktails . Välj sedan din favorit toppshylla vodka för att hålla hand om Vodka Martinis , andra lätta drycker och för att sippra rakt (kylt eller på klipporna är bäst för vodka).

Det är också en bra idé att få några smakalternativ i din bar . Citrus är den vanligaste, även om du kan använda något som en melon eller bär vodka i ett antal drycker som kallar unflavored vodka.

Smak i vodka är subjektiv. Som med all sprit, kommer alla inte att likna samma märken och det här är mycket sant för vodka. Du kan läsa alla recensioner du gillar, fråga alla du känner, och du kommer att hamna med för många olika åsikter för att skilja vilken som är bäst .

Använd dessa åsikter som en guide, men jag uppmuntrar alla att experimentera på egen hand. Alla smaker är annorlunda och vad jag kan hitta glädjande, du kanske inte. När allt är du det som dricker det, eller hur?