Guide till köp och matlagning Sumac

Grekiskt namn och uttal

Σουμάκι, uttalad soo-MAH-kee

På marknaden

Sumac säljs vanligtvis som ett grovt malt pulver, kanske kallad "pulveriserad kulinarisk sumac", och kan också hittas i bärform. Den finns på grekiska och Mellanösternmarknader.

Fysiska egenskaper

Sumac är en buske som växer vild i Medelhavsområdet, och denna sumac är inte giftig eller giftig. Denna icke-giftiga sort växer också i andra områden runt om i världen och kan vara ett färgstarkt tillägg till hemmet landskapsarkitektur.

Ground sumac är en mörk röd-burgundy färg. Som en torkad bär har mark sumac en nutty konsistens när den används torr. Den har en tårta, sur citron smak.

Använda Sumac

Användningen av sumac kom till Grekland från Mellanöstern där den används mer allmänt. I grekisk matlagning används sumac som en gnidning för grillade kött och som ett smakämne framför allt på kött, i grytor och i pitaomslag. Det används också i ris och grönsaker. Prova att lägga till ett streck på toppen av hummus för en ny smakbit.

ersättare

Det finns ingen bra ersättning för sumacs sura citronsmör, men bara för färg kan paprika användas.

Ursprung, Historia och Mytologi

Namnet sumac härstammar från aramanska "summaq" vilket betyder "mörkt rött". Mängden sumac "Rhus coriaria" säljs som kryddor för matlagning och har använts vid matlagning i flera årtionden.

2000 år sedan skrev den grekiska läkaren Pedanius Dioscorides (c.40-90 e.Kr.) i sin voluminösa "De Materia Medica" om Sumacs hälsosamma egenskaper - främst som en diuretikum och anti-flatulant när den var "beströdda bland såser" och blandat med kött.

Dioscorides tjänstgjorde i romerska kejsaren Nero arméer som läkare, farmakolog och botaniker.

En övning i antik Rom fortsätter idag i vissa kök: Sumac bär kokas i vatten, dräneras och pressas för att extrahera sina eteriska oljor. Oljan blandas sedan med antingen olivolja eller ättika, beroende på vilken typ av konditorsås som tillverkas.

Sumacoljan eller sumac-ättika används sedan mycket ungefär som dagens vinäger och olivolja.

Nordamerikanska ursprungsbefolkningar (indianer) använde två infödda arter av sumac - Rhus glabra och Rhis aromatica - för att förbereda en sammansättning som liknar öl.