En guide till olika typer av rött vin

Dekoding av röda viner

Första saker först, rött vin är bra ... rött , men varför? Dess färg kan härledas från ett stort sortiment av druvsorter som spänner från druvor som är rödaktiga, djuplila och till och med en vacker blå på färgskalan. Dessa druvor ger upphov till ett vin som är klassificerat med sådana beskrivningar som granat, nästan svart, mörkröd, ljusröd, rubinröd, opak, lila, djupviolett, rödbrun och listan fortsätter.

Det är de druvskinn som är ansvariga för det röda vinets distinkta färgspektrum. Skinnen är i kontakt med druvens juice under jäsningsprocessen, vilket möjliggör dispersion av både färg och tanniner . Det enskilda vinets speciella röda nyans beror på den druvtyp som används i processen och hur länge hudens pigmentering är i kontakt med saften. Det finns ungefär 50 viktiga röda vinvarianter som konsekvent manifesterar sig i dagens världsomspännande vinmarknad.

Röda vinstilar

Som med alla viner kommer den särskilda vinmakaren att ha tillräckligt med "säga" i stil med vin som han kommer att producera. Det sägs att röda viner ofta klassificeras av " kroppstyp ". Man kan till exempel säga att ett visst rött vin är "ljust" - med hänvisning till munnen och tanninstrukturen. Ett ljust vin kommer att ha färre tanniner närvarande och mindre närvaro på gommen. Dessa viner tenderar att vara mindre krävande partners med smakfyllda livsmedel.

Ett exempel på ett ljust rött vin skulle vara en härledd från Gamay druvvariet, såsom Frankrikes berömda röda vin: Beaujolais Nouveau . Ett medelstarkt rött vin innehåller mer tanniner än ovanstående Beaujolais Nouveau, men kommer inte att ligga nära puckerstyrkan hos en kraftfull California Cabernet Sauvignon eller en italiensk Super toskansk.

Typiska exempel på medellånga röda viner är Merlot , Shiraz eller Chianti. Fullfodrade röda viner skryter med högsta tannin (och ofta alkohol) innehåll. Prime exempel på fullfyllda röda är Frankrikes uppskattade Bordeaux- viner, Californiens nyckelkabiner och Italiens sizzling Super Tuscans . I allmänhet tenderar ljusa viner att "känna" mer som vatten i munnen. I motsats till detta känns "fullfyllda" viner tyngre, mer som mjölk. Denna effekt beror till stor del på det högre tannininnehållet (och igen, alkohol). Röda viner beskrivs också ofta som torra eller söta .

Viktiga röda vinvarianter

De bästa röda vinvarianterna som du sannolikt kommer att stöta på är Cabernet Sauvignon , Pinot Noir , Zinfandel , Merlot , Cabernet Franc , Petite Sirah, Syrah , Shiraz , Sangiovese , Malbec och Grenache.

Ibland kommer du att höra om röda viner som hänvisas till av deras populära regionala namn. Till exempel är ett "Bordeaux" ett rött vin från Frankrike som består främst av tre sorter: Cabernet Sauvignon , Cabernet Franc och Merlot druvor. Eller flytta till att beställa ett vin från Italien och du kommer ofta att höra om en Chianti - tillverkad av Sangiovese-druvvariet, eller titta på Piemonte Barolo eller Barbaresco-viner (båda av vilka hagl från Nebbiolo- sorten).

Malbec är Argentinas superstar rödvin druva och är en stigande stjärna i rödvinens värld. Är du nyfiken på vilka Malbecs att försöka? Kolla in några bästa insatser Malbec .

Röda vinfläckar

Det händer ... röda vinutsläpp , fläckar och andra olyckor. Var inte panik, det finns flera mycket effektiva metoder för att hantera den oundvikliga röda vinfläcken, kolla in de bästa sätten att hantera röda vinfläckar.

Vanliga röda vinfrågor

Vilka är hälsofördelarna i samband med måttlig rödvinkonsumtion?

Hur många uns är i ett "standard" rött vinglas?

Hur många kalorier finns i rött vin?

Vilka är bästa satsningar för röda vinklubbar?

Vad är en av de dyraste röda vinerna på marknaden idag?

Vilka är de bästa Cabernet Sauvignon vinerna under $ 100?

Varför är ek så stor affär för röda vinmakare?

Red Wine Glass Choice

Röda viner lägger sin bästa fot framåt när de hälls in och släpps ut ur ett vinglas med tillräckligt med utrymme.

En tydligt oval eller äggformad skål som smalnar något överst i motsats till ett smalt flöjtliknande glas är nödvändigt för att njuta av ett rött vin till fullo. Det ideala rött vinglaset rymmer mellan 10-22 ounces vätska, vilket gör det möjligt för mer utrymme att virvla ditt vin och bättre yta för att få vinet att andas lite. På betjästen noterar du att de flesta röda viner är bäst när man serverar temperaturer mellan 60-65 grader Farenheit - servera dem för varmt och smaken av alkohol är alltför uppenbar, tjäna dem för kallt och de kommer snabbt att vända sig mot bitter och mer sammandragande på gommen.

Gemensamma röda vinflavourbeskrivningar