Bästa temperaturerna för att servera vin

Vin som är för varmt eller kallt kan förlora sin avsedda smak

De flesta som dricker vin vet att du serverar vitt vin och champagne kylda och röda kan stå för rumstemperatur. Vad folk kanske inte vet att "rumstemperaturen" som vinhobbyister hänvisar till är den kallare stående temperaturen hos vingrottor i Bordeaux-regionen i Frankrike. Dessa grottor är cirka 55 F.

Ett bra vinkylskåp, idealiskt med två temperaturzoner för röda och vita, kan hålla dina viner till en perfekt serveringstemperatur som minskar gissningen och ibland huvudvärk.

Temperatur påverkar smak

Temperaturen som du serverar vinet kan på allvar påverka sättet det smakar. När röda viner serveras för varmt tenderar de att smaka obalanserade med en alkoholkant. Vitviner smakar särskilt platt och tråkig när de sippas över varmt.

Om vinen serveras för kallt, kommer arom och smaker undertryckas och dämpas och för reds kan tanninerna vara hårda och sammandragande. Alltför ofta serveras vita viner rakt ut ur ett kylskåp medan röda öppnas vid en smutsig rumstemperatur, ingen situation är idealisk.

Bästa temperaturerna för att servera vin

För att servera dina viner precis, ta en titt på följande riktlinjer för vinbetjäning.

Vin Typ fahrenheit Celcius exempel
Vita viner 45 till 50 F 7 till 10 ° C Pinot Grigio, Chardonnay
Röda viner 50 till 65 F 10 till 18 ° C Bordeaux, Cabernet Sauvignon
Rosé Wines 45 till 55 F 7 till 13 F Vit Zinfandel
Mousserande vin 42 till 52 F 6 till 11 ° C Champagne, Cava
Fortified Wines 55 till 68 F 13 till 20 ° C Port, Sherry

Hur man tar vinens temperatur

Vanligtvis kan de digitala termometrarna ta ett vintemperatur genom flaskan. Det finns några termometrar som du kan hålla i munnen på en öppen flaska.

Om du inte har en termometer är det lätt att röra på flaskan och göra en grov gissning.

Flaskan ska åtminstone vara cool för beröring. Du kommer så småningom att förstå när en flaska känns "rätt" till beröring.

Sätt att fixa temperaturen

Om dina viner har suttit vid rumstemperatur, kom ihåg att det kan ta en timme eller två i ett kylskåp för att kyla ett vitt eller mousserande vin till rätt temperatur. Om ditt röda är varmt kan det inte skadas för att sätta din röda i kylskåpet för att svalna lite.

Å andra sidan kan ett rött tappat av en för cool kylare eller kylskåp behöva upp till en halvtimme sittande vid rumstemperatur.

Om ett vin är för varmt, fyll en hink med halvis och halvvatten och nedsänk flaskan. Detta fryser en flaska snabbare än isen ensam. Det kan ta ca 10 minuter för en röd att komma till en idealisk temperatur och ca 30 minuter för ett mousserande vin. Du kan lägga en flaska i frysen i 15 minuter, men glöm det inte, korken kan explodera eller vinflaskan kan bryta.

Om vinet är för kallt, dekantera det i en behållare som sköljs i varmt vatten eller nedsänk det kort i en hink med varmt vatten. Eller häll det i glasögon och koppla dina händer runt glaset för att värma upp det.

Tänk på att ett vin som serveras kallt kommer att värma upp i glaset, medan ett vin som serveras varmt blir bara varmare.

Det är alltid bättre att servera vin lite lägre än måltemperaturen.