Hur kan du få en flaska skrikande örnvin?

Kaliforniens Cult Wine King of Cab

Även de med bara sin storå i vinvärlden känner till namnet "Screaming Eagle." Det är lätt igenkänt för sitt rykte som Napa Valley bästa hund i Cult Cab-cirkeln.

Inbäddat i hjärtat av Oakville, Kaliforniens Cab land, startades den 54 hektar stora Screaming Eagle Estate av fastighetsmäklare Jean Phillips och satt på kurs av den kända vinmakaren Heidi Barrett. Den första vintage av Screaming Eagle kom 1992 och släpptes 1996.

Strax ut ur skotten packade Screaming Eagle i punkterna från Robert Parkers (99 för att vara exakt). Eftersom kultens vin- och efterfrågningshistoria går, var kvantiteterna begränsade och priserna gick himmelska och fortsätter att göra det idag.

Screaming Eagle är byggt på en Bordeaux-blandning och innehåller betydande kabinkomponenter tillsammans med en hälsosam dash Merlot och en touch av Cab Franc.

Skrikande Eagle Wine Waiting Lists

Screaming Eagles nuvarande produktion rider fortfarande runt 500 till 850 fall per år. Postorderlistan är inskränkt på tre flaskor en person och en lång väntelista som överstiger 5.000 starka. Med sådan begränsad produktion och så få ställen som finns tillgängliga för att köpa vin från vingården, är Screaming Eagle moget för auktionshusinflation och avancerade restaurangreserver.

Online eller på-plats auktioner är precis där majoriteten av de med diskretionär inkomst för att splurge på Screaming Eagles kändisstatus får händerna på en flaska.

Även om priset för de senaste årstiderna har varierat från $ 1300 till $ 2500 en flaska, är det inte oerhört att en flaska når upp till 7000 dollar när den träffar auktionsmarknaden.

Med tanke på allt detta kan det fortfarande vara svårt att få en flaska, än mindre ett fall.

Shakin 'Eagle's Nest

Efter över 20 års tjänstgöring överförde Screaming Eagle Estate äganderätten 2006 och såldes till affärspartnerna Stan Kroenke och Charles Banks.

De tog i sin tur på den framstående vinmakaren Andy Erickson för att ta roret och David Abreu för att hantera vingårdshanteringen.

Förändringar fortsatte med Kroenke med full äganderätt 2009 och Andy Erickson lämnar vingården 2010 för att driva nya vinodlingsföretag. Vid den här tiden togs Nick Gislason på och vinproducentens första årgång började sin produktion år 2011.

Medan dessa detaljer är kända är det inte mycket av vingårdens inre verkningar. Det verkar som om detta mysterium lägger till själva vyns överklagande.

Till exempel hittar reportrar i vinindustrin sällan en möjlighet att intervjua ägaren eller vinmakaren och gården är inte öppen för turer, även till pressen. Screaming Eagle-webbplatsen är barebones, utan att nämna vinerna eller personligheterna bakom det, bara några enkla frågor om att anmäla sig till adresslistan och autentiserande flaskor.

Allt detta har lett till många frågor som lämnas obesvarade. Det verkar också påverka vinens pris och kan vara en av fascinerande marknadsplaner i vinvärlden: håll dem gissa och de vill ha mer.

Jonata: Screaming Eagle's Sister Winery

De som vet att de inte vill dela med några allvarliga pengar för den allsmäktige örnen, har hittat en fin match i Screaming Eagles systervinodi, Jonata.

Jonata ägs av samma folk som styr Screaming Eagle och prissätts till en bråkdel av sin storasors etikett. Jonatas viner är omsorgsfullt gjorda av vinmakaren Matt Dees för att maximera tanninstrukturen , samtidigt som man behåller fint fokus på Bordeaux och Rhone-blandningarna.

Jonata Winery gör sitt hem i Santa Ynez Valley på över 600 hektar. I 2013 års Jonata-vintageutgåva ingår La Sangre de Jonata (Syrah dominerar), El Desafio ( Cabernet Sauvignon tung i ny fransk ek) och El Alma (Cab Franc). Alla dessa är välplacerade och värda att försöka.

Oavsett om du drömmer om att få en flaska skrikande örn för dig själv en dag eller bara njuter av en nypa av hennes syskon Jonata, finns det mycket att uppskatta om vingårdens upplagda start och varaktig utveckling. Det är säkert att hennes framtid är långt ifrån färdig.