Vin 101: Vad är tanniner i vinprovning?

Vin avicionados pratar mycket om tanniner, men vad är de? Tanniner är en viktig deskriptor för vinprovningar och det refererar i grunden till torrhet, bitterhet och stränghet av ett vin.

Tanniner är inte på något sätt en bra eller dålig sak. Vissa sorter av röda viner är kända och älskade för sina höga tanninnivåer. Ändå har inte varje vindrikker en torr mun. Detta gör förståelsen tanniner och hur de påverkar smaken av vinnyckeln för att välja ett vin som passar dig.

Vad är tanniner?

Tanniner är i grunden en vinpuckelkraft. Det är generellt mer dominerande i yngre röda viner som inte har haft tid att mjuka upp med åldern. Ett vin med höga tanniner kan beskrivas som bittert och sammandragande.

Tanniner härrör från skinn, stjälkar och frön från druvorna som används för att producera vinet. Tekniskt sett är de vegetabiliska polyfenoler. Röda viner är i kontakt med druvan under en längre period, varför de brukar ha högre tanniner.

Tanniner kan också komma från ekfat som används för många åldrade viner. Dessa trätanniner absorberas i vinet och, när det gäller ek, blir vaniljsmakningar tydliga i vinet.

Smaka tanniner för dig själv

Tanniner kan vara svåra att beskriva, och det är bäst att upptäcka smaken själv. Det finns ett enkelt sätt att göra så och det innebär en kopp te. Med detta enkla test kan du identifiera tanniner utan komplikationer av vinets andra komponenter.

  1. Brew en mycket stark kopp svart te .
  2. Ta en smuts innan du lägger till någon kräm eller socker för att mjukna upp det. Torkningen, den sammandragande föreningen du smakar är tannin.

Med denna erfarenhet bör du kunna återvända till rött vinprovning och kunna känna igen tanninerna.

Hög Tannin Röda Viner

Många stilar av vin anses vara höga i tanniner och ganska ofta faller detta samman med "full-bodied" röda viner. Medan ett vin av samma sort kan vara mer eller mindre tannisk på grund av dess produktion, kommer du i allmänhet att upptäcka att dessa är höga tanninviner:

Utöver smaken tenderar höga tanninviner att flaska ålder bättre än de som har färre tanniner. Fortsätt och spara den Cab i några år!

Lågt Tannin Röda Viner

Om du precis börjat utforska röda viner och vill lätta dig i tanniner, finns det några bra sötare viner som du vill titta på.

Det tar lite tid att utveckla en smak för tannviner och vissa människor kommer aldrig dit. Det betyder inte att du måste hålla med vitt vin.

Prova dessa röda viner av lägre tannin: