Snabbguide till Merlot Wine

Möt Merlot. Merlot har länge varit en blandningspartner till Cabernet Sauvignon och Cab Franc (det sägs faktiskt vara en efterkommer av Cab Franc) en tunnare skinnad rödvindruv som härrör från Bordeaux- regionen i Frankrike. Torkad i stil med medelstora till fulla gommen närvaro, Merlot viner kan bära lite mer alkohol än din genomsnittliga rödvin druva, med ABV nivåer toppar på 15% med vissa Kalifornien producenter och bor under 13% i Bordeaux.

Tanninstrukturen i Merlot lutar lite mjukare och är en anledning till att detta druva gör en fantastisk blandningspartner med de hårdare tanninjerna Cabernet Sauvignon . Bordeaux, Italien, Australien, Washington State, Kalifornien och Chile tillverkar alla fasta Merlot-vin på ett attraktivt prisprisspridning. Den klassiska Merlot-druvan härstammar från Bordeaux-regionen i Frankrike (etikettanvisningar: leta efter St. Emilion, Pomerol och Fronsac för att hitta en höger bank Bordeaux-blandning som kommer att bära en högre procentandel av Merlot i blandningen). Merlot producerar vanligtvis ett mjukt, medelstarkt rött vin med saftiga mörka fruktsorter.

Aromaprofil

Klassisk Merlot popar ofta näsan med körsbär och kakao (liknande återgivningar spelar också ut på gommen). Varma bakverk kryddor som vanilj och kryddnejlika tillsammans med jordnära undertoner i tobaksbladet, våtmarken och rökarenan kan också göra deras aromatiska märke på Merlot.

Smakprofil

En rad färska smaker som plommon, körsbär, blåbär och björnbär blandade med kakao och svarta peppartoner dominerar ofta gommen smaker för Merlot. Kylare växande regioner (tänk Frankrike, Italien) tenderar att visa upp mer tannin och mer dämpade fruktsmaker, som ofta markerar de jordnära noterna istället för mogen frukt.

Varmare växande regioner (Kalifornien, Chile) tar fram den mogna fruktkaraktären och den silkare tanninstrukturen i en regional Merlot. Merlot flaskas mer idag än vad som tidigare varit, Merlot är fortfarande erkänd som en fantastisk blandningspartner för andra sorter, med klassiska franska partners som Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc . Genom att blanda Merlot med dessa viner kan ett symbiotiskt förhållande förekomma. Kabinerna är mjukade, mellow lite och Merlot har mer strukturerad och definierad. En vinn-vinn, där blandningsmålet för komplementära druvor förstärks för att förstärka styrkorna och minska svagheterna genom skönheten och synergin hos en väldesignad blandning.

Matparning

Tämligen mångsidig när det gäller matparringsalternativ, speciellt när man centrerar runt en köttfärs. Grillad, braised, bakad, broiled - välj fjäderfä, nötkött, vilt och fläsk, tillsammans med rätter som innehåller tunga köttbelastningar i receptblandningen eller stark smakfull ost som Stilton, Cheddar och Camembert.