Vad är Agave Nectar?

Din guide till användning av Agave Nectar i mat och dryck

Agave nektar, eller agave sirap, är en vanlig och naturlig sötningsmedel som används i mat och dryck. Det används ofta som ett substitut för socker, enkel sirap , honung och melass för att söta cocktails, te och kaffe. Det har också blivit ett populärt alternativ för bakverk, såser och till och med förband.

Agave nektar är ett vanligt alternativt sötningsmedel för veganer när de används istället för honung. Vissa föredrar också det eftersom det är lägre på det glykemiska indexet än socker.

Smaken av agave nektar är unik. Det är sötare än socker och mest liknar honung, men det har en mer neutral smak än honung och är tunnare. Den saknar bitter eftersmak av artificiella sötningsmedel. Totalt sett är det ett bra alternativ för många av dina favoritmat och drycker.

Agave nektar är mycket populär och finns i många livsmedelsbutiker. Du kan ofta hitta den med andra sötningsmedel eller i avsnittet om naturliga livsmedel på de flesta livsmedelsbutiker.

Är Agave Nectar en hälsosam sötningsmedel?

Medan agave nektar ofta präglas som ett "hälsosamt" sötningsmedel är detta inte nödvändigtvis sant. Personer med diabetes och andra hälsoproblem är ofta en sockersubstitut, men det är en bra idé att använda det i mått, om alls.

Anledningen till detta är komplicerat och går djupt in i näringsvetenskap. Agave nektar är lägre på det glykemiska indexet än raffinerat socker. Det innebär att det kommer att påverka ditt blodsocker långsammare än raffinerat socker.

Agave nektar är dock 90 procent fruktos och för mycket fruktos kan öka triglycerider och påverka insulin.

Påståenden om att agave nektar är ett hälsosammare sötningsmedel är en fråga om debatt. Det är ett bra alternativ till socker och andra sötningsmedel, bara inte nödvändigtvis ett hälsosammare alternativ i det övergripande systemet.

Om du har särskilda kostbehov är det bäst att prata med din läkare eller dietist.

Hur är Agave Nectar Made?

Agave nektar är gjord av saft från agaveplanten. Liksom vid produktionen av tequilaproduktionen börjar agave nektar typiskt med 7- till 10-åriga agaveväxter i Mexiko, från vilken pinaerna skördas .

Juiceen eller sapet extraheras från piña, filtreras, upphettas sedan långsamt vid låga temperaturer tills kolhydraterna är uppdelade i socker. "Raw" agave nektar är det som har värmts till inte mer än 117 F.

Liksom tequila är några av de bästa agavenektrarna produkterna av den blå agaveen och etiketterna kommer tydligt att ange om nektar är "100% Blue Agave". Det finns också "certifikat för ursprung" lagar för agave nektar, men det är där likheterna med tequila slutar. Agave nektar är alkoholfri.

Olika grader av Agave Nectar

På samma sätt som andra siraper finns agave nektar i en mängd färg- och smakintensiteter. De lättare kvaliteterna liknar enkel sirap. Dessa är bäst för lätt flavored cocktails som rosangel margarita och vodka sura eftersom smaken är nästan transparent.

De mörka agavenektrarna har en starkare smak, nära intensiteten av honung.

De kan blandas med starka aromatiserade drycker som dulce de tequila och många av dina fruktiga margaritas . Den mörkaste nektaren liknar lätta melasser.

På samma sätt, koppla ihop de mörka och lätta agavenektrarna med dina bakverk. Till exempel är en mörk agave nektar bra för mörka desserter som brownies, chokladkakor och recept som dessa chokladfyllda havregrynstänger . En lätt agave nektar kan användas för lättare bakningsbehov som ostkakor.

Justera Agave Nectar till smak

Om agave nektar är för söt för dig kanske du vill vattna ner det. Gör detta genom att blanda nektar och destillerat vatten i ett förhållande 1: 1 (eller något mindre vatten) och omrör tills det blandas ordentligt. Du kan också värma det långsamt för att tjocka upp det, men det är oftast onödigt.

Vissa recept kommer att be dig att blanda agave nektar med en annan vätska som borrachon cocktail .

Den här använder balsamvinäger och nektar för att skapa en mycket intressant sirap.

Agave nektar kan också infunderas med smak på ett sätt som liknar smaksatta enkla sirap. Vissa smakämnen, såsom kanel , kan helt enkelt blandas i (jord kanel) eller infunderas i (kanelstänger) en önskad mängd nektar. Drycker som homecoming caipirinha är beroende av detta.

Vanilj är ett annat bra alternativ. Du kan antingen blanda i en liten mängd (1 tesked eller så beroende på volymen) av vanilj extrakt eller göra en infusion med en hel vaniljböna. Placera en vaniljböna i din agave nektar i ungefär en månad för att få en full smak.

Ett annat alternativ är att använda en vatteninfusionsmetod som liknar denna spa nektar för att garantera en fullständig smak.

Agave Nectar Cocktails och Mixed Drinks

Agave nektar kan användas i alla blandade drycker som kräver något annat sötningsmedel . Vissa recept kräver det specifikt.

Det är en idealisk sötningsmedel för tequila-cocktails eftersom de två agaveprodukterna är naturliga följeslagare. Det betyder att du kan använda i cocktails som jalapeño margarita , Danny Ocean , Guadalajara , tequiliano och papaya smash .

Agave nektar parar också snyggt med de flesta andra destillerade spritdrycker. Till exempel används den med rom i daiquir-lätthet och med whisky i den heta smörjde whiskyen eller den varma cinn-appleknuten . Den används i många vodka-cocktails, som sommartidens fruktstanslimmonade och selleri-kopp nr. 1 . Du kan till och med använda den för att söta gincocktails som vi ser i Soho-cocktail- och Union Square- recepten.

Det handlar inte heller om alkoholen. Höstens frestelse recept är ett perfekt exempel på hur bra agave nektar fungerar i mocktails. Du kan till och med göra färskpressad limonad med agave nektar istället för socker eller enkel sirap.

Byte av Agave Nectar för enkel sirap i drycker

Agave nektar sägs vara 1 1/2 gånger sötare än socker och det kan användas i nästan alla drycker som kräver enkel sirap . Receptet behöver anpassas för att kompensera för den extra sötmen.

Det är vanligtvis bäst att sänka mängden sirap med 1/2 till 1/4 av det som föreslagits vid användning av agave nektar.

Till exempel, om ett recept ber om 1 matsked enkel sirap, skulle du använda 1/2 till 3/4 matsked agave nektar, beroende på din personliga smak.

Bakning och matlagning med Agave Nectar

Användningen av agave nektar kan också omfatta mat. Det vanligaste är att använda i bakverk, men du kan också hitta den i recept för vissa dressingar och såser . Om ditt recept kräver något annat än agave nektar, måste du göra justeringar.

Agave nektar är en flytande sötningsmedel, så det enklaste receptutbytet i mat är de där det ersätter en annan vätska, såsom honung, melass, enkel sirap eller majssirap. Om du ska använda den istället för torrt sockerrör, måste du göra ytterligare justeringar av receptet.

Det är viktigt att förstå att desserter gjorda med agave nektar, särskilt mörk agave nektar, kommer naturligtvis att vara mörkare än normalt. Tänk på detta om du letar efter det "guldbruna" utseendet när du bakar.

Agave Nectar-substitutioner i matrecept

Att ändra ett recept på agave nektar tar lite experiment, men det finns några standarder som hjälper dig. I allmänhet använder du en 2: 3-substitution för de flesta sötningsmedel (för varje kopp använder du 2/3 kopp agave nektar). När du ersätter det för vissa sötningsmedel måste du också anpassa receptets flytande ingredienser.

Rekommenderade substitutioner inkluderar:

4 tips för framgångsrika agave nektar substitutioner

Att ersätta ingredienser i ett matrecept , särskilt bakverk, kommer alltid med några risker. Här är några tips som du kan hitta till hjälp.

  1. Om du är ny på receptet, gör det först med det ursprungliga sötningsmedlet. Detta kommer att ge dig en idé för texturen och smaken som är ditt mål så att du kan mäta hur bra din agave nektar substitut utarbetat.
  2. Agave nektar desserter tenderar att vara lite stickier när fräscha ur ugnen. Det är bäst att använda pergamentpapper vid bakning. Klibbigheten släpper ut när maten svalnar, men den här effekten är bara tillfällig.
  3. Baka eller kyla din deg och smeten direkt efter blandning. Fetarna av agave nektar kan orsaka separation, men du kan hjälpa till att förhindra detta genom att inte låta det sitta vid rumstemperatur.
  4. När du gör kakor eller kakor, behåll några av receptets ursprungliga sockerarter . Det är bäst att ersätta endast 1/3 till 1/2 av de totala sockerarterna med agave nektar.