Hur man gör Dolmathakia: Fyllda druvblad med ris och örter

Denna klassiska grekiska aptitretare (eller meze) kallad dolmathakia (dol-mah-THAH-kya) är druvblad fyllda med ris, pinjenötter och färska örter. De kan ta lite tid att förbereda, men de är värda ansträngningen. Servera dolmathakia kallt eller vid rumstemperatur .

Användningen av druvblad för att pakka mat går tillbaka till Alexander the Greatas dagar. Dolma är namnet på en hel grupp fyllda grönsaksrätter, men dolmadaki är speciellt rätter gjorda genom att omslaga antingen druv- eller kålblad runt en fyllning. Dolmadaki kan tillverkas på många olika sätt, med användning av malet kött, grönsaker, nötter, örter och kryddor.

Medan amerikaner tenderar att tänka på fyllda druvblad som en grekisk delikatess, kan dolmadaki ha sitt ursprung i Turkiet eller Armenien. Visst finns det många variationer på maträtten från Persiska viken, Egypten, Syrien, Libanon, Irak och Iran.

Det finns många variationer på ingredienserna som anges nedan. Till exempel, om pinjenötter inte är lättillgängliga, överväg att använda korn, russin eller till och med linser.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Om du använder brant druvblad, skölj bladet väl för att avlägsna saltlösning. Placera löven i kokande vatten och koka i 3 till 5 minuter för att mjukna dem och göra dem mer smidiga. Ta bort från vatten och lägg åt sidan.
  2. I en stor stekpanna, över medium hög värme, värma 1/2 kopp olivolja. Sauté löken tills genomskinlig, ca 5 minuter. Rör i riset, persilja, dill, pinjenötter, mint, salt och peppar. Avlägsna från värme och rör i citronsaften. Låt påfyllningen svalna.
  1. Rikta botten av en tung kastrull med 2 eller 3 druvblad (använd de trasiga eller sönderdelade).
  2. Rul Dolmathakia : Lägg ett blad med stammen mot dig på en plan yta. Bladets undersida ska vända uppåt. (Bladens vener är upptagna på undersidan.) Med hjälp av punkten på en skarp paringkniv, klippa ut bladets skaft. Överlappa de nedre två sektionerna av bladet mot mitten.
  3. Lägg en matsked av att fylla i botten av bladet, precis ovanför stammen. Vik botten sektionen upp för att täcka fyllningen. Vik sidorna in mot mitten.
  4. Fortsätt rulla paketet upp mot bladets översta punkt.
  5. Placera rullarna i lager, sömmar ner, i kastrullen.
  6. Häll kvar 1/2 kopp olivolja över dolmathakia och tillräckligt med vatten för att täcka dem med ca 1 tum. Placera en inverterad värmebeständig tallrik ovanpå rullarna för att hålla dem nedsänkt i vattnet. Täck kokkärlet och koka upp det. Sänk värmen och låt svalna över låg värme i 45 minuter till 1 timme eller tills bladen är ömma och rispåfyllningen kokas igenom.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 3811
Totalt fett 280 g
Mättat fett 36 g
Omättat fett 173 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 3 678 mg
kolhydrater 317 g
Kostfiber 77 g
Protein 62 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)