Saltvarianter och typer

Att välja en typ av salt beror på ansökan

Saltvarianter och typer

Vissa typer av salt har stigit till gourmetstatus, tillsammans med en motsvarande prislapp. Bearbetningsmetoder och ursprungsort siffra till prissättning. Vissa typer av salt är bättre för vissa matlagnings- eller konserveringsmetoder.

Det vanligaste saltet utvinns av saltförekomsten som lämnas av saltvatten runt om i världen. Dessa sjöar har torkat upp under de senaste årtiondena som jordens yta har förändrats.

Havsaltet destilleras från havet, en dyrare process, vilket resulterar i ett kraftigare pris.

Här är de vanligaste typerna av salt:

Bordsalt: Detta är det vanliga saltet som normalt finns på varje bord. Det är ett finmalt, raffinerat bergsalt med några tillsatser för att hålla det fritt flöde. Mindre partiklar innebär fler partiklar per mått och mer ytare än grövre grindar. Använd så ungefär hälften om du ersätter grovt salt .

Grovt salt: Grovt hänvisar till slipen. De skrynkliga kanterna och de stora kristallerna gör detta till ett bra val för att sprinkla på pretzeller eller majs på coben, eftersom kanterna tenderar att klamra sig och saltet smälter inte lätt.

Jodiserat salt: Salt som har jod (natriumjodid) tillsatt. Jod är ett mineral som är nödvändigt för kroppen för att förhindra hypothyroidism och vissa länder behöver faktiskt jod tillsatt enligt lag. För dem som bor i områden från havet, är jodiserat salt ett enkelt sätt att få detta nödvändiga näringsämne i kosten.

Överraskande innehåller jodiserat salt en liten mängd socker (vanligtvis anges som dextros i ingredienslistan), utan vilken saltet blir gult på grund av oxidation av jod.

Kosher salt: Detta är en grovare saltkvalitet med stora, oregelbundna kristaller. Det innehåller inga tillsatser. Kosher dietary laws kräver strikt så mycket blod som möjligt tas bort från kött innan du lagar mat.

Denna grova grind utför jobbet beundransvärt. Det är en favorit med inte bara judiska kockar utan också professionella och gourmetkockar som föredrar sin konsistens och ljusare smak. När du ersätter bordsalt kan du behöva mer att smaka eftersom det verkar mindre salt. Kristallens storlek och form kan inte genomsyra maten lika bra som fina kvaliteter. Grovt betningssalt kan ersättas.

Keltiskt salt: Detta är den dyra typen. Den skördas via en 2000-årig metod för solavdunstning från vattnet i Keltiska havsvassorna i Bretagne, Frankrike. Dess smak beskrivs som mjukt med en salt, men ändå lite söt smak. Ännu dyrare och sällsynt är fleur de sel , från saltmassorna i Guerande, som sägs bilda endast när vinden blåser från öst.

Mjölksalt: Se betningsalt. Det används för att dra fukt från ostar för att bota dem.

Rocksalt: Mindre raffinerade och gråaktiga, det här är det klumpiga kristallsaltet som används i glassmaskiner. Denna typ används i allmänhet inte som ett ätbart smakämne blandat i livsmedel, men i matlagningsmetoder som att baka potatis eller att krossa eller inbädda kött, skaldjur eller fjäderfä för bakning. Rocksalt gör en imponerande säng för ostron på halvskalet.

När du använder rocksalt för matlagning, var noga med att det är matkvalitet. Vissa bergsalt säljs för glassmaskiner är inte lämpliga för matlagning.

Picklesalt: Detta finkorniga salt har inga tillsatser och används vanligtvis i saltlake för att plocka mat. Till skillnad från bordsalt, kommer bristen på tillsatser hjälpa till att hålla betningsvätskan från moln.

Havsalt: Destillerat från havsvatten, denna form kan vara bra eller grovmalt. Detta är en billigare version av keltiskt salt. Vissa anser att havssalt är näringsmässigt bättre än bergsalt eftersom det naturligt innehåller spårämnen, men skillnaden är för liten att notera. Det har emellertid en starkare och mer intressant smak. Gråt eller grått salt är ett havsalt.

Surt salt: även om det inte är ett salt, tar jag med det här för tydlighetens skull. Surt salt är faktiskt citronsyra , extraheras från citrus och andra sura frukter som citroner, apelsiner och ananas.

Kallas även citronsalt, det används i vissa klassiska recept som borscht och även av vissa som ett pseudosalt-ersättare. Det lägger till en smaklig, tärtsmak som ibland kan maskera som en salt smak i vissa rätter och ger en bra psykologisk tillfredsställelse att skaka på "salt". Om det inte finns i kryddsektionen på din marknad, kolla kosher-avdelningen.

Kryddat salt : Enkel eller flera örter och kryddor läggs till salt för att göra vitlöksalt, löksalt och andra blandningar. Om du tittar på ditt saltintag, är du bättre med att använda de osaltade, pulveriserade eller torkade örterna och kryddorna och kontrollera saltet som en separat ingrediens. Den viktigaste ingrediensen i kryddat salt är trots allt salt.

Popcornsalt: Denna superfina grind (tänk på konsistensens sockers konsistens) salt är i allmänhet färgad gul-orange och används på popcorn för både färg och smakämnen.

Färgat salt: Detta är en relativt ny produkt. Mat färgning läggs till salt som en nyhet. Det påverkar inte smaken. En initiativrik marknadsföringstaktik föreslår att man använder färgat salt som konditor på bordet för dem som vill minska på saltintaget. Färgen gör det lättare att se hur mycket du tillämpar.

Mer om Salt och Salt Recept:

Matlagningstips för salt
• Saltvarianter och typer
Hur mycket salt behöver du? Riktlinjer för saltåtgärder

Saltrecept

kokböcker

Örter och kryddor: Cookens referens
Den moderna encyklopedi av örter och kryddor: kryddor för det globala köket
Spice Lover's Guide till örter och kryddor
Örtblandningar och kryddiga blandningar
Fler kakor