Vanliga chokladtyper och sorter

Choklad kan vara en välbekant mat och en vanlig ingrediens, men ordet "choklad" kan betyda en mängd olika saker. Ett enkelt ord omfattar allt från slät, söt vit choklad till den mörkaste bittersjuka choklad och allt däremellan. Så vad är choklad, var kommer den ifrån, och vad betyder alla chokladvarianter?

En kort översikt över choklad

Choklad, som vi allmänt känner till, är en produkt av en lång raffinering som börjar med frukten (kakaobönor) av det tropiska trädet Theobroma cacao .

Bönorna fermenteras, torkas, rostade och malda. Därefter innefattar de resulterande produkterna kakaosmör, ett jämnt, fast fett som används i både mat och kosmetika och chokladlut eller malda rostade kakaobönor.

De typer av choklad som kommer från denna raffineringsprocess bestäms av de olika mängderna kakaosmör och chokladlutet som choklad innehåller, liksom mängden socker och andra ingredienser som tillsätts till blandningen.

En guide till chokladvarianter

Denna korta guide till chokladtyperna demystifierar de många olika chokladnamnen och hjälper dig att välja den perfekta typen av choklad för ditt recept.