Kaffens ursprung: Etiopien och Jemen

Var är kaffe ursprungligen från?

Kulturellt är kaffe en stor del av etiopisk och jemenitisk historia. Denna kulturella betydelse återspeglar så många som 14 århundraden sedan, vilket är när kaffe var (eller inte) upptäcktes i Jemen (eller Etiopien ... beroende på vem du frågar).

Huruvida kaffe först användes i Etiopien eller Jemen är ett ämne av debatt och varje land har sina egna myter, legender och fakta.

Etiopiens Coffee Origin Myth

Den mest populära förklaringen av kaffe i Etiopien går vanligtvis så här:

Kaldi, en abyssinisk getherder från Kaffa, herdade sina getter genom ett höglandsområde nära ett kloster. Han märkte att de uppträdde väldigt konstigt den dagen och hade börjat hoppa runt på ett spännande sätt, blöta högt och praktiskt dansade på bakbenen.

Han fann att källan till spänningen var en liten buske (eller i vissa legender, ett litet kluster av buskar) med ljusa röda bär. Nyfikenhet tog tag i och han försökte bären för sig själv.

Liksom hans getter kände Kaldi kaffekörsbärens energierande effekter. Efter att ha fyllt sina fickor med de röda bären, rusade han hem till sin fru och hon rådde honom att gå till det närliggande klostret för att dela dessa "himmel sända" bär med munkarna.

Vid ankomsten till klostret hälsades Kaldi kaffebönor inte med elation, men med förakt. En munk kallade Kaldi's bounty "The Devil's Work" och slängde den i en eld.

Men enligt legenden var aromaen av stekande bönor tillräckligt för att göra munkarna ge denna nyhet en andra chans. De tog bort kaffet från elden, krossade dem för att sätta ut de glödande karmarna och täckte dem med varmt vatten i en ägg för att bevara dem.

Alla munkarna i klostret luktade kaffens doft och kom för att prova.

Många som de te-drickande buddhistiska munkarna i Kina och Japan, fann dessa munkar att kaffets upplyftande effekter var fördelaktiga för att hålla dem vakna under sin andliga praxis av böner och heliga hängivenheter. De lovade att de då skulle dricka denna nyfunna dryck varje dag som ett hjälpmedel för deras religiösa hängivenhet.

Denna historia framträdde emellertid inte skriftligen förrän 1671 AD. Det anses allmänt vara apokryt snarare än en sann historia av kaffets ursprung.

Yemen's Coffee Origin Myths

På samma sätt finns det två alternativa kaffebarnsförklaringar.

Den första legenden (som är ganska grundläggande i jämförelse med Kaldi-myten) berättar för kaffens ursprung enligt följande:

Al-Shadhili reser genom Etiopien, förmodligen på andliga saker. Han stötte på några mycket energiska fåglar som hade ätit frukten från bottenverket (känd på annat håll som kaffeplantan). Weary från sin resa bestämde han sig för att försöka dessa bär för sig själv och han fann att de också producerade en energisk stat i honom.

Denna myt är intressant genom att den bevarades i Jemen, men den tillhör upphov till kaffe till Etiopien.

Den andra kaffemyntesmyten från Jemen hävdar att kaffe har sitt ursprung i Jemen. Historien går så här:

Sheikh Omar, en doktorspräst och en följare av Sheik Abou'l Hasan Schadheli från Mocha, Jemen, blev utflyttad till en ökengrotta nära Ousabberget.

Enligt en version av myten var denna exil en slags moralisk överträdelse. Enligt en annan version blev Omar utplånad eftersom han praktiserat medicin på prinsessan i stället för sin herre (som var på sin dödsbädd). Efter att ha botat henne bestämde han sig för att "behålla" henne (tolka det som du önskar.). Han blev förbannad av kungen som straff.

Efter en tid av exil och på grund av svält fann Omar de röda bären på kaffeplantan och försökte äta dem.

Enligt en version av berättelsen tog en fågel honom en gren med kaffekörsbär efter att han ropade i förtvivlan för vägledning från sin herre Schadheli.

Han fann emellertid att de var för bittera att äta råa, så han kastade bären in i elden och hoppades på att ta bort bitterheten. Denna grundläggande "rostning" -teknik härdade bären i elden. De var olämpliga för att tugga, så Omar kokade dem för att försöka mildra dem.

När de kokade märkte han den behagliga doften av den alltmer bruna vätskan och bestämde sig för att dricka detta avkok istället för att äta bönorna. Han fann att drycken skulle återuppliva och dela sin berättelse med andra.

I en annan version av berättelsen fann Omar de råa bönorna att vara läckra och bestämde sig för att göra dem till en soppa. När de rostade kaffekörsbären togs bort blev "soppen" något som liknar den dryck vi känner till som kaffe.

Historien om Omars uppfriskande dryck nådde snabbt sin hemstad Mocha. Hans exil lyftes och han var beordrad att återvända hem med de bär han upptäckte. När han återvände till mocka delade han kaffebönor och drick av kaffe med andra, som fann att det "botade" många sjukdomar.

Det var inte länge innan de hyllade kaffe som ett mirakelläkemedel och Omar som en helgon. Ett kloster byggdes i Mokka i Omars ära.

Etiopiens kaffehistoria

Det anses att Kaldis legendariska karaktär skulle ha funnits runt 850 AD. Detta konto sammanfaller med den allmänt kända övertygelsen att kaffodling började i Etiopien runt 9-talet. Men vissa tror att kaffe odlades så tidigt som AD 575 i Jemen.

Legenden om Kaldi, hans getter och munkarna föreslår att kaffe upptäcktes som en stimulant och som en dryck samma dag. Det är emellertid mycket mer troligt att kaffebönor tuggas som ett stimulansmedel i århundraden innan de gjordes till en dryck.

Bönorna kan ha markerats och blandats med ghee (klarat smör) eller med animaliskt fett för att bilda en tjock pasta. Detta skulle ha rullats in i små bollar och konsumeras då som behövs för energi på långa resor.

Några historiker tror att det här bruket av tuggande kaffebönor (med kaffe själv) togs från Kaffa till Harrar och Arabia av sudanesiska slavar som tuggade kaffe för att överleva de svårflyktiga resor på muslimska slavhandelsrutter. Förmodligen tog sudanesiska slavar upp detta bruk för att tugga kaffe från Galla-stammen i Etiopien.

Idag förblir traditionen att konsumera malet kaffe i ghee kvar i vissa områden av Kaffa och Sidamo. På liknande sätt, i Kaffa, lägger vissa människor lite smält klargjort smör till sitt bryggda kaffe för att göra det mer näringsriktigt tätt och att lägga till smak (lite som smöret puber av te Tibet).

Enligt vissa källor fanns det också ett sätt att äta kaffe som gröt. Denna metod för att konsumera kaffe kunde ses bland flera andra inhemska stammar i Etiopien runt 10-talet.

Gradvis blev kaffe känt som en dryck i Etiopien och bortom. I vissa stammar krossades kaffekörsbär och gjordes sedan till ett slags vin. I andra rostades kaffebönor, maldes och kokades sedan i avkok.

Gradvis tog bruket för att brygga kaffe sig och spred sig på annat håll. Runt 1300-talet spredde kaffe till den islamiska världen, där den var ärade som ett starkt läkemedel och kraftfullt bönehjälp. Det kokades mycket som läkemedel växtbaserade dekokationer kokas - för intensitet och styrka.

Du kan fortfarande hitta traditioner av kokande kaffe i Etiopien, Turkiet och mycket av Medelhavet. Dessa är kända som etiopiskt kaffe , turkiskt kaffe , grekiskt kaffe etc.

Yemen's Coffee History

Även om det finns många berättelser om kaffehistoria som går tillbaka till 9: e talet och tidigare, kommer det tidigaste trovärdiga beviset på människor som interagerar med kaffeplantan från mitten av 15-talet, när den konsumeras i Sufi-klostren i Jemen. Soffor använde kaffe för att hålla sig vakna och varna under nattens hängivenhet och långa timmar med bön.

Men det antas generellt att kaffebönor ursprungligen exporterades från Etiopien till Jemen, och att jemenitiska handlare senare tog kaffeplanter tillbaka till sina hem och började odla dem där.

Jemen är också ursprunget till termen "mocka", som vanligen används för att hänvisa till chokladmakad kaffe (som mocka latte ) idag.