Etiopisk kaffekultur

Etiopiens kaffesegment, kaffesmythet, kaffehistoria och mer

Etiopien anses vara födelseplatsen för kaffeproduktionen och kaffekulturen. Man tror att kaffe upptäcktes i Etiopien för länge sedan som nionde århundradet. Idag är över 12 miljoner människor i Etiopien inblandade i odling och plockning av kaffe, och kaffe är fortfarande en central del av den etiopiska kulturen.

Etiopiska Coffee Expressions

Kanske är en av de tydligaste reflektionerna av kaffes roll i etiopisk kultur på sitt språk.

Kaffe spelar en så stark inblandad roll i etiopisk kultur som det förekommer i många uttryck som handlar om liv, mat och interpersonella relationer.

Ett vanligt etiopiskt kaffe säger är "Buna dabo naw". Detta översättar bokstavligen till "Kaffe är vårt bröd". Det visar den centrala roll som kaffe spelar när det gäller kost och illustrerar den viktiga nivå som läggs på den som en källa till näring.

Ett annat vanligt ord är "Buna Tetu". Detta är en amharisk fras som bokstavligen betyder "drick kaffe". Det gäller inte bara att dricka kaffe utan också att socialisera (ungefär som hur man använder frasen "möt för kaffe" på engelska).

Om man säger "Jag har ingen att ha kaffe med", är det inte bokstavligt taget men antas innebära att personen inte har goda vänner i vilka de kan förtroende. Detta hänför sig nära den enorma sociala roll som kaffekonsumtionen spelar i Etiopien och det faktum att människor ofta samlar kaffe för samtal som täcker vardagsliv, skvaller och djupare problem.

På samma sätt, om någon säger, "Låt inte ditt namn bli uppmärksammat på kaffetid", menar de att du ska vara uppmärksam på ditt rykte och undvika att bli ett ämne av negativ skvaller.

The Ethiopian Coffee Legend

Den mest populära förklaringen av kaffe i Etiopien går vanligtvis så här:

Kaldi, en abyssinisk getherder från Kaffa, herdade sina getter genom ett höglandsområde nära ett kloster.

Han märkte att de uppträdde väldigt märkligt den dagen och hade börjat hoppa på ett spännande sätt och blöta högt och praktiskt dansat på bakbenen. Han fann att källan till spänningen var en liten buske (eller i vissa legender, ett litet kluster av buskar) med ljusa röda bär. Nyfikenhet tog tag i och han försökte bären för sig själv.

Liksom hans getter kände Kaldi kaffekörsbärens energierande effekter. Efter att ha fyllt sina fickor med de röda bären rusade han hem till sin fru och hon rådde honom att gå till det närliggande klostret för att dela dessa "himmelskända" bär med munkarna där.

Vid ankomsten till klostret hälsades Kaldi kaffebönor inte med elation, men med förakt. En munk kallade Kaldi's bounty "The Devil's Work" och slängde den i en eld. Men enligt legenden var aromaen av stekande bönor tillräckligt för att göra munkarna ge denna nyhet en andra chans. De tog bort kaffebönorna från elden, krossade dem för att sätta ut de glödande embersna och täckte dem med varmt vatten i en ewer för att bevara dem (eller så berättar historien).

Alla munkarna i klostret luktade kaffens doft och kom för att prova det.

Många som de kinesiska och japanska te- dränkande buddhiska munkarna, fann dessa munkar att kaffets upplyftande effekter var fördelaktiga för att hålla dem vakna under sin andliga övning (i detta fall bön och heliga hängivenheter). De lovade att de då skulle dricka denna nyfunna dryck varje dag som ett hjälpmedel för deras religiösa hängivenhet.

Det finns en alternerande kaffe ursprungsmyth som kännetecknar upptäckten av kaffe till en mycket hängiven muslimsk man, som heter Sheikh Omar, som bodde som en vilstol i Mocha, Jemen.

Etiopisk kaffehistoria

Det anses att Kaldi legendariska karaktär skulle ha funnits omkring 850 e.Kr. Detta konto sammanfaller med den allmänt kända föreställningen att kaffodling började i Etiopien runt nionde århundradet. Men vissa tror att kaffe odlades så tidigt som 575 e.Kr.

i Jemen.

Även om legenden om Kaldi, hans getter och munkarna säger att kaffe upptäcktes som stimulerande och som dryck samma dag är det mycket mer troligt att kaffebönor tuggades som ett stimulansmedel i århundraden innan de gjordes till en dryck. Det är troligt att bönorna maldes och blandades med ghee (klargjort smör) eller med animaliskt fett för att bilda en tjock pasta, som rullades i små bollar och därefter konsumeras efter behov för energi vid långa resor. Några historiker tror att det här bruket av tuggande kaffebönor (med kaffe själv) togs från Kaffa till Harrar och Arabia av sudanesiska slavar som tuggade kaffe för att överleva de svårflyktiga resor på muslimska slavhandelsrutter. Förmodligen tog sudanesiska slavar upp detta bruk för att tugga kaffe från Galla-stammen i Etiopien. Idag förblir traditionen att konsumera malet kaffe i ghee kvar i vissa områden av Kaffa och Sidamo. På samma sätt, i Kaffa, lägger vissa människor lite smält klarat smör till sitt bryggda kaffe för att göra det mer näringsriktigt tätt och att lägga till smak (lite som smöret pu-erh te i Tibet).

Enligt vissa källor fanns det också ett sätt att äta kaffe som en gröt, och denna metod för att konsumera kaffe kunde ses bland flera andra inhemska stammar i Etiopien runt det tionde århundradet.

Gradvis blev kaffe känt som en dryck i Etiopien och bortom. I vissa stammar krossades kaffekörsbär och sedan gjordes till ett slags vin. I andra, rostade kaffebönor, maldes och kokades sedan i avkok . Gradvis tog bruket för att brygga kaffe sig och spred sig på annat håll. Omkring 13-talet kokades kaffe för att sprida sig till den islamiska världen, där den var ädlad som ett starkt läkemedel och kraftfullt bönehjälp, och kokades mycket som medicinska örtkokor kokas - för intensitet och styrka. Du kan fortfarande hitta traditioner av kokande kaffe i Etiopien, Turkiet och mycket av resten av Medelhavet, där de är kända som etiopiskt kaffe, turkiskt kaffe, grekiskt kaffe och andra liknande namn.

Etiopiens kaffeseremoni

Den etiopiska kaffeperemonin är central för gemenskaperna i många etiopiska byar. Du kan läsa mer om detta i min artikel The Ethiopian Coffee Ceremony .

Etymologin av kaffe

I det lokala språket är ordet för kaffe "bunn" eller "buna". Kaffens ursprung är Kaffa. Så kallades kaffe ibland som "Kaffa bunn" eller kaffe från Kaffa. Av denna anledning tror vissa att termen "kaffebönor" är en anglicisering av "Kaffa bunn". Med tanke på att kaffebönor är faktiskt bär, gör denna teori ännu mer mening.

För mer om språk och ordet kaffe, kolla in ord för kaffe runt om i världen .