Turkisk te och kaffe kultur

I Turkiet är dricka te och kaffe ett sätt att leva

Turkiet har alltid varit känt för sitt robusta turkiska kaffe och starkt svart te. Visste du att tillsammans med dryckerna själva är förberedelsen och konsumtionen av te och kaffe en integrerad del av turkisk kultur och vardag?

Turkiska "Çay"

Det är inte bara britterna som är kända för sina te. Turkiet har en te, eller "çay" (CHAI) -kultur som är heltäckande i hundratals år av tradition.

Till att börja med är Turkiet bland världens fem största tealänder och producerar cirka sex till tio procent av världens te. Det mesta av detta konsumeras på hemmamarknaden. Turkiets teodlingsområde sträcker sig längs landets norra Svarta havet kusten från den georgiska gränsen genom staden Rize ytterligare väst.

I Turkiet förbrukas te hela dagen och börjar med frukost och fortsätter hela tiden fram till sänggåendet. Att erbjuda te och dricka te tillsammans är en gest av vänskap.

"Teatime" är vanligtvis mellan tre och fem på eftermiddagen, där te serveras tillsammans med läckra söta och smakliga kex och kakor . Men tedryck är inte begränsat till dessa få korta timmar.

I varje hem och på arbetsplatsen kommer alltid en pott te att brygga och vara redo att dricka eller erbjuda gäster. Arbetsplatser krävs enligt lag för att tillåta minst två tebrott inom arbetsdagen. Erbjuder ett glas te till en nykomling eller gäst är vanligt, och vägran är oerhört.

Upplev en turkisk teträdgård

Om du reser runt Turkiet som turist eller du är en av lokalbefolkningen, finns det ingenting som att läsa morgontidningen eller din favoritbok under en trellis täckt av vinstockar och njut av ett varmt glas te. Du har hittat dig i en "te trädgård".

Te trädgårdar är enkla, lugna platser där gamla vänner träffas, ungdomar diskret flirta och många backgammons spel spelas över kopp efter kopp te eller turkisk kaffe.

Det finns underbara tehagar längs Bosporen, i de smala, slingrande sidogatorna i gamla Istanbul och i de turistiska städerna längs Egeiska havet.

Turkisk kaffekultur

För mig är det inget som doften av nybakat turkiskt kaffe , mer känt som "Türk kahvesi" (TURK 'KAH'-vay-see). Turkiskt kaffe är som en grov version av espresso. Varje kopp bereds individuellt i en liten handfat, kallad en "cezve" (jez-VEY) och serveras i eleganta små koppar och fat.

Det malda kaffet mäts med vattnet och mängden socker som önskas och kokas långsamt till perfektion. En gång i koppen sätter kornen i botten, så drick det långsamt!

Många turister får en obehaglig överraskning när man försöker smula ner det för snabbt. Välberedt turkiskt kaffe har en tjock skum på toppen och bör fyllas rätt till kanten utan att spillas tillåtet - även när du bär det!

Hur man gör en perfekt kopp turkisk cofee

Som te har Turkiet mycket kultur byggd kring att göra och dricka turkiskt kaffe. Turkiskt kaffe konsumeras efter en stor måltid eller vid te i stället för te.

Turks landsbygdens byar är kända för sina kaffebyggnader. Lokala människor spenderar långa timmar kedje-rökning, spelkort, dela sina woes och njuta av turkiskt kaffe.

Men damer varna! Om du vågar in i ett traditionellt kaffehus, hittar du dig själv i ett hav av mustasch och får förmodligen också något konstigt utseende. Kaffehus besöks endast av män.

Om du inte kan motstå kaffeupplevelse, finns det faktiskt ett kvinnligt enda kaffehus jag känner till i den turistiska Egeiska staden Bodrum. Män, ta det! Jag har hört damer där dricker ätte.

Fortune Telling With Coffee

En potentiell brud-att-vara bedöms ofta av hennes potentiella förlovade och hans familj genom hur bra hon förbereder och serverar turkiskt kaffe. Fortune-telling med turkiskt kaffe bland familj och vänner är en gammal tradition.

När kaffet är klart och koppen har svalnat, är den inverterad på sin tallrik, hålls på plats och roterad medurs några gånger. När koppen sakta lyfts, läser förtrollaren kaffediskens framtid från de mönster som kornen lämnar på insidan av koppen och underlaget.

Även om de flesta gör det för skojs skull, tar vissa det väldigt seriöst, särskilt de som söker lycka eller en potentiell kompis.