Dekryptering av Coffeehouse Menys Espresso Drinks

Hur man beställer espresso drycker

Om du är ny på espresso , kan överflöd av alternativ och jargong på din lokala kaffehusmeny vara överväldigande. Denna guide hjälper dig att placera espressobeställningar med förtroende och utforska den spännande världen av espresso.

Du kanske också vill kolla in den här handboken om beställning av icke-espressodrycker . Men först, låt oss lära oss om espresso och alla de drycker du kan göra från det här enda starka kaffet.

Vad är espresso?

Espresso ( ess-PRESS-oh ) är en full-flavored, koncentrerad form av kaffe som serveras i "skott". Espresso görs genom att tvinga trycksatt, varmt vatten genom mycket finmalda kaffebönor . Denna process kallas " dra ett skott ".

Till skillnad från de flesta kaffe har espressos " crema ", en smaklig, aromatisk, rödbrun skum som tillverkas när luftbubblor kombineras med finmalt kaffe lösliga oljor. Den starka närvaron av crema indikerar kvalitet, välmalt kaffe och en skicklig barista (professionell kaffebryggare).

Crema och espressos snabba extraktionsprocess ger espresso en fullare smak, längre eftersmak och lägre koffeininnehåll än droppinnehåll.

Oavsett storlek hälls espresso vanligen i en demitasse (en liten 2- till 4-uns kopp).

Fler sätt att beställa espresso

Shot - En servering av espresso (ca 1 ounce) beredd på normal styrka.

Doppio ( DOH-pee-OH ) - Doppio är italiensk för "dubbel" och det betyder att du vill ha ett dubbelskott espresso. Det är standard espressomått i många kaffebryggor.

Café Americano - Ett skott espresso kombinerat med tillräckligt varmt vatten för att fylla en 6-ounce kopp.

Amerikanerna uppfanns förmodligen av europeiska baristas för amerikanska GI under andra världskriget för att replikera amerikanernas föredragna dryckstyps-kaffe.

Det är populärt på egen hand efter middagen i Italien. I USA konsumerar många med mjölk och / eller socker hela dagen.

Lungo - A Lungo ( LOON- goh ) är en "lång" dragning (extraktion) av espresso gjord med samma mängd finmalt kaffe och två gånger vattnet i ett normalt skott. En servering är ungefär två uns.

Det låter som en Café Americano, men dess unika bearbetning resulterar i en annan smak. Den har mindre stark smak eftersom den är gjord med mer vatten.

Det har också mer bitterhet eftersom utvinningsprocessen tar längre tid och drar mer bitterhet ur grunderna. Om de är extraherade smaker de bittra och metalliska.

Rött öga - En kopp filtrerad kaffe med ett skott espresso. Det kallas ibland en "Hammerhead" eller "Shot in the Dark." Variationerna inkluderar "Black Eye", som är gjord med två skott av espresso och "Dead Eye", som är gjord med tre skott.

Ristretto - En mindre, mer koncentrerad servering espresso. En Ristretto ( ree-STREH-toe ) har en mer intensiv smak och kropp och mindre bitterhet. Det kan beställas som en singel (ca 0,75 uns) eller en dubbel (ca 1,5 uns).

Vad är en Caffé Latte?

Café Latte ( kah-FAY LAH-tay ) recept varierar mycket. En allmän definition av denna populära drink är en dubbel espresso i basen av en förvärmd mugg eller kopp, fylld med ångad mjölk för att fylla och garneras med skum eller latte konst .

Latte betyder "mjölk" på italienska, så allmänt är mjölksmaket mer dominerande i denna dryck än andra espressobaserade drycker. Ett 2: 1 förhållande mellan mjölk och espresso är vanligt.

Populära variationer av Caffé Latte

Café au Lait eller Café con Leche - orden au Lait ( oh LEY ) och con leche ( kon LECH-ey) betyder "mjölk" på franska och spanska (respektive). Dessa drycker är variationer på den italienska Café Latte. Mjölken förblir i samma förhållande 2: 1. Socker kan tillsättas och ingår vanligtvis automatiskt i Café Con Leche.

Café Mocha eller Mocha Latte ( KAH-FAY MOH-KOH ) - I kaffebutiken hänvisar mocka ofta till choklad och Café Mocha, eller Mocha Latte, är en mycket populär drink.

Det är en variant av Café Latte gjord med vit, mjölk eller mörk choklad sirap och mjölk eller pulver. Ofta toppad med vispad grädde, choklad sirap eller andra söta tillsatser.

Smaksatt Latte - En Café Latte med smakssirap eller pulver tillsatt. Populära smaker inkluderar vanilj, pepparmynta, irländsk kräm, karamell, kanel , mandel, hasselnöt, kola, smörgås, apelsin och hallon. Smaksatt lattes kan vara toppad med vispgrädde eller andra påfyllningar.

Vad är en Cappuccino?

En traditionell italiensk cappuccino ( KAH-poo-CHEE-noh ) är ett enda espresso-skott som fylls med lika delar ångad och skummad mjölk (i förhållandet 1: 1: 1). Det serveras i en 4 till 6 uns förvärmd skålformad kopp.

Många på den amerikanska marknaden har anpassat detta recept, vilket innehåller mer ångad och skummad mjölk , samtidigt som espressomängderna är desamma om inget annat anges.

Skummet som toppar en cappuccino fungerar som en naturlig isolator och håller drycken varmare längre.

Mer espresso- och mjölkdrycker

Breve - A Letter (BREV-ay) är en espressobaserad dryck som är gjord som en cappuccino, men med en halv och en halv i stället för mjölk. Breve har kommit att betyda alla espresso med halv och halv i stället för mjölk, oavsett proportionerna och huruvida den är skummad eller ej.

Café Noisette - En Café Noisette ( NWAH- zett ) är en espresso med en liten mängd mjölk tillförd. Den resulterande färgen är den för en noisette , fransk för "hasselnöt". Mjölken är inte ångad eller skummad, vilket gör det annorlunda än en cappuccino.

Espresso con Panna ( kon PAAN-nah ) - Espresso toppad med vispgrädde.

Espresso Macchiato - En singel eller dubbel espresso toppad med en dollop av uppvärmd, texturiserad mjölk och (vanligtvis) serveras i en liten kopp. "Macchiato" ( MOCK-e-AH-toe ) betyder "mark" eller "fläck". I det här fallet är "märket" en mjölkkocka på toppen av espressot.

Latte Macchiato - Även känd som en "lång macchiato", är denna dryck främst gjord av ångad mjölk. En "Latte Macchiato" är mjölk "märkt" med en halv-shot (eller mindre) av espresso. Amerikanska variationer inkluderar Caramel Macchiatos (och liknande) med karamell (eller andra ingredienser) som "märke".

Flat White - Ett skott av espresso med ett dubbelskott av ångad mjölk. Till skillnad från de flesta ångkokta mjölkdrycker är det "vått", så det har lite eller inget skum och en mjuk, flätig konsistens.