Autentiska mexikanska såser 101

Vad först kommer att tänka på när du tänker på mexikansk mat - bönor, ris, varma paprika? Egentligen är äkta mexikansk mat i stor utsträckning om såser. Det finns matlagning såser, bordsåser och flaskor såser i massor; sällan kommer det att finnas ett mellanmål eller en måltid i Mexiko utan någon form av sås på den eller åtminstone tillgänglig för den.

Trots den smala innebörden i Förenta staterna är det spanska ordet för någon sås salsa .

Det är rätt, allt från ketchup ( salsa cátsup ) eller Worcestershire ( salsa inglesa ) till Hollandaise ( salsa holandesa ) till en asiatisk sötsur ( salsa agridulce ) - de alla anses salsas . Det amerikanska konceptet salsa, en tomatbaserad blandning avsedd för användning med chips, är bara en liten partikel i det stora universum.

Mexikanska bordssåser

Bordsåsar är de som logiskt nog ofta placeras på bordet för varje person att hälla, strö eller sked på maten i önskad mängd. De tenderar att vara kryddiga, men graden av spiciness varierar kraftigt beroende på vilka typer av paprikor som används i deras skapande, den avsedda "mål" maten, och regionala och personliga smaker. Amerikansk salsa är en bordsås - men det är bara en av hundratals sorter.

Exempel på bordsåsar inkluderar pico de gallo och salsa verde .

Även i denna grupp ingår guacamoler och de kommersiellt producerade flasksåserna (ofta djupröd eller orangefärgad - Valentina, Búfalo och Cholula är några vanliga varumärken).

Även om inte exakt i form av såser passar inlagda jalapeño paprika och liknande kryddor också här, av enkla skäl att de används på liknande sätt som bordsåser.

Vad ska du använda dem på?

Bordsåser finns för att bli vanliga till extraordinära, så förflytta dem inte för att helt enkelt chipdoppa.

Pröva dem på stekt eller äggröra , slät kött, pasta och osträtter (från quesadillas till mac och ost till soufflé), hamburgare och varmkorv, bakade eller stekt potatis, soppor och grytor, och ja, tacos-i synnerhet tacos.

Vilken bordsås att använda när?

I allmänhet beror valet på bordssås på personlig smak och möjligheter: gör den du gillar mest eller den som du råkar ha ingredienserna till hands. Om du ska ha gäster, är det ofta meningsfullt att förbereda mer än en (med varierande nivåer av piquancy) - en röd och en grön, till exempel, eller en krämig guacamole och en kryddig tomat salsa - för att ge gästerna ett val.

Det finns naturligtvis några rätter som traditionellt serveras med en viss bordsås. Cochinita Pibil, till exempel, är vanligtvis parat med en lök och habanero sås, och tacos al pastor verkar gå naturligt med Chile de Arbol sås. Var uppmärksam på bordsås rekommendationer om de ges i en viss mexikansk recept.

Mexikansk matlagning såser

Matlagningssåsar är de som används för att göra recept. Skålens huvudingredienser placeras vanligen i såsen av den person som gör maten, i motsats till att den ströks med såsen av den person som äter den.

Matlagningssåsar tenderar också att vara kryddiga, men ofta inte så mycket som bordsåserna är; Detta gör sedan när man anser att man i allmänhet äter mycket mer av en matlagningssås än av ett bordsmedel.

En av de bästa sakerna med mexikanska matlagningssåsar är deras mångsidighet. Medan det finns några matlagningssåsar som är mycket nära identifierade med specifika rätter (kyckling eller kalkon med mulsås), så kan nästan alla matlagningssås användas på många olika sätt. Ett exempel: fläsk i grön sås är utsökt-som är kyckling, nötkött, chicharron, korv eller till och med ägg i den gröna såsen.

Såser är ofta till hjälp när man anpassar traditionella mexikanska rätter till smaker och behov av varje familjs särskilda omständigheter. Tid för att minska din konsumtion av rött kött? Matlagningssåsar fungerar nästan lika bra med kyckling, fisk eller tofu.

Behöver du spara pengar? Ett ägg kan vara en fest om den är lagad i en utsökt sås. Lär dig att göra bara en mexikansk matlagningssås och du kommer att ha lagt till en kraftfull, mångsidig häftning till din repertoar.

Underkategorier av Matlagningssåsar