En översikt över Fem-Spice Pulver

Var Fem-Spice Pulver den första "känns bra" drog?

Även om det exakta ursprunget till fem-kryddpulver är förlorat för historien, finns det en del trodde att kineserna försökte producera ett "underbart pulver" som omfattade alla de fem elementen. Alla de fem smakerna - sura, bittra, söta, skarpa och salta - finns i fem krydda pulver. Då är det möjligt att en kock oavsiktligt snubblat över denna speciella kombination av kryddor och insåg sin makt för att förnya den mättaste skålen.

Oavsett fallet är det ingen tvekan om att fem kryddpulver är unika.

Självklart, dessa dagar varierar den specifika kombinationen av kryddor som används för att göra upp fem kryddpulver. Faktum är att vissa märken kan mer noggrant märkas "sju kryddpulver", eftersom de innehåller sju ingredienser. Ett standardrecept kräver fänkål, nötkött och kanel, tillsammans med stjärnanis och Szechuan pepparkorn. Men du hittar också fem krydda pulver gjord med cassia (en medlem av samma familj som kanel), ingefära, muskot, och även lakrits (stjärnanis har en underbar lakritsmak). Känn dig fri att experimentera med olika sorter tills du hittar den du gillar bäst.

Flaska med fem kryddor kan ofta hittas på lokala stormarknader. Men om det är möjligt skulle jag rekommendera att köpa den från en asiatisk marknad. Du betalar mindre och kryddblandningen blir mer autentisk. En extra fördel är att den ofta packas i plastpåse, vilket gör att aromen kan komma igenom och ger dig en chans att jämföra varumärken innan du köper.

Hemma, ta bort från påsen och förvara på ett torrt ställe i en förseglad burk.

Nedan har jag lagt fram ett grundläggande recept på fem-kryddpulver, tillsammans med flera rätter som utnyttjar sin kraftfulla smak. Men begränsa inte användningen av 5-kryddpulver till specifika recept - lägg till det när du vill låta smaka på stekpannor, soppor och röda kokta rätter.

Det fungerar bra med kött och gör en utmärkt marinaden. (Ibland hittar du paket med 5 spice marinade utformade speciellt för kyckling i asiatiska marknader). Kom bara ihåg att använda sparsamt - lite går långt.

recept


Relaterade artiklar: Fem Spice Pulver: Vilket Spice ger vilken smak? - Hur bidrar de enskilda kryddorna till den söta, sura, bittera, saltiga och kryddiga smaken av kryddpulver?

Kanel - En av ingredienserna i fem-kryddpulver. Artikeln innehåller en spicehistoria, tillsammans med information om lagring och användning och hälsofördelar. Förklarar också skillnaden mellan kanel och cassia.