Veracruzsås (för fisk eller kyckling)

Veracruz hamn, vid Mexikanska golfen, var en av de första platserna där spanska ursprungligen bosatte sig, vilket förklarar de starka Medelhavselementen i denna mycket mexicansk sås. En av områdets ikoniska rätter är Huachinango a la Veracruzana , Red Snapper Veracruz Style, som består av en hel fisk tillagad med samma smaker. (Se anvisningarna nedan.) Såsen är lika utsökt, men med mycket mer enkelt framställda proteiner som grillad kyckling eller filéer av vit fisk.

Veracruz sås är inte avsedd att vara väldigt kryddig; en liten mängd mild chili güero eller jalapeño peppar krävde mer för smak än för piquancy. Användningen av jalapeños i receptet är dubbelt lämplig med tanke på att dess namn härrör från Jalapa , huvudstaden i Veracruz-staten.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Värm oljan i en medellång kastrull. Smörj vitlöket kort för att släppa sin smak.

  2. Tillsätt tomaterna och lökarna och koka över låg värme tills tomaterna mjuknar, ca 20 minuter.

  3. Tillsätt jalapeño peppar, oliver, oregano, kapers, vatten och salt till smak. Smäll i ytterligare 20 minuter.

  4. Servera din läckra Veracruz sås över grillad eller pannfryst vit fisk eller kycklingbröst. Följ med detta vita ris , om du vill.

Variationer på Veracruzsås

Detta är en vacker avslappnad sås som är gjord på många sätt enligt regionala och personliga preferenser, så var inte rädd för att finjustera den till smak. Här är några möjligheter:

Hur man gör Huachinango a la Veracruzana

  1. Använd en hel röd snapper på ca 3 pounds, eller två pounds snapperfiléer. Om du använder hela snappen, rengör den och ta bort skalorna, men lämna huvudet och svansen på för presentation.

  2. Pipa fisken med en gaffel på båda sidor.

  3. Lägg fisken (eller filéerna) i ett enda skikt i en grunt bakfat. Vispa ihop 2 matskedar fräskpressad limejuice, en nypa salt, en nypa peppar, en nyprotkött och 2 kryddnejlika vitlök. Häll den här marinaden över snapper och kyl i ca en timme.

  1. Gör Veracruz sås (ovan), men minska vitlök till endast 2 eller 3 kryddnejlika. Smör sås i ca 5 minuter efter tillsats av jalapeños och andra ingredienser, eftersom det kommer att sluta laga mat i ugnen.

  2. Täck fisken med såsen och baka i en 300 F (150 C) ugn i ca 30 minuter, vrid en gång. Serverar 3-4.

Redigerad av Robin Grose

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 239
Totalt fett 15 g
Mättat fett 2 g
Omättat fett 10 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 106 mg
kolhydrater 26 g
Kostfiber 6 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)