Vad är fetaost?

Fetaost är en rik och krämig mjukost av Grekland. Det är äkta tillverkat av helmjölk, även om många sorter nu är gjorda med getmjölk eller en blandning av de två. Det har funnits i århundraden, och knappast en grekisk måltid innehåller inte fetaost på något sätt.

Kännetecken för fetaost

Fetaost klassificeras som en mjukost som tillverkas från 45 till 60 procent fett hela får- eller getmjölk.

De bättre fetorna är åldrade (men inte mogna) fyra till sex veckor, härdade i en salthaltig saltlösning och saltlösning. Känd som en betad ost blir feta smaken skarpare och saltare med åldern. Den är krämig vit i färg med små hål, en smulig konsistens, och finns normalt i kvadratkakor utan skal.

Produktion av fetaost

Fetaost är så populär i Grekland som mycket lite exporteras. Faktum är att de flesta importerade fetaosten kommer från Italien. Numera producerar många länder former av fetaost, inklusive Australien, Danmark, Tyskland och naturligtvis USA. Men idag kan mindre robusta versioner göras från komjölk, skummjölk eller delvis skummad mjölk.

Tyvärr, på grund av den stora efterfrågan på fetaost i Grekland och restriktioner på opasteuriserad mjölk kommer du förmodligen att ha svårt att hitta den verkliga greken utanför Grekland. Om du hittar det, blir det dyrt.

De flesta av oss kommer att behöva lida med en sämre men ändå användbar imitation. Om du är en amatör cheesemaker kan du göra din egen fetost med getmjölk.

Användning av fetaost

Feta är lägre i fett och kalorier än åldrade ostar som cheddar eller parmesan och har mer kalcium- och B-vitaminer än mjuka ostar som ricotta eller cottage cheese.

Det är emellertid högt i natrium som en brinsost och bör inte användas på en saltbegränsad diet.

Feta smuler lätt , vilket gör det till ett bra val att använda i sallader och att använda som ett alternativ till strimlad mozzarella på pizzor och flatbreads . Sallader inkluderar de populära rostade betorna med feta och parar också bra med rostade morötter och egyptiska kryddor .

När du använder feta i okokta rätter, som aptitretare, låt det komma till rumstemperatur för att få den bästa smaken. Du kan servera feta med olivolja och örter på en aptitretare tallrik, tillsammans med skivor crusty baguette, oliver och skivad kött. Eller gör det snabbt till ett dopp för knäckta grönsaker eller pita genom att blanda den med lite citronsaft och olja. En annan variation är en spenat och feta hummus som ett dopp eller att använda för att fylla en pita.

Feta smälter snabbt i varma rätter och kan användas som fyllning för bakad aubergine , salta bakverk som rosett , feta phyllo trianglar eller stifado . Du kan också använda den i en quiche eller fetaostpai . Det går bra i grytor som aubergine gryta eller lammskål. Feta kan ersätta annan ost i hamburgare och särskilt par bra med lamm burgare . Det finns många sätt att inkludera feta, speciellt om du vill lägga till en Medelhavs twist till ett recept.

Lagring av feta

Feta hålls i saltlösning tills den säljs, och förpackad fet innehåller vanligtvis saltlösning eller olja. Håll det i vätskan för att hålla det fräschare längre. Det blir surt om det blir torrt. Det kan ta upp till tre månader i kylskåp om det hålls i vätska, men det är bäst att njuta av medan det är friskt.