Bakad Aubergine Gryta med Fetaost och Tomater

Läckra äggplantskivor skiktad med en salig tomatsås och bakad i en ostsås med fetaost. Denna gryta kan monteras före och kylas.

Obs! Du måste kyla den monterade grytan i kylskåpet i minst en timme för att ingredienserna ska ställas in innan du bakar det. Vänligen tillåta extra tid.

Vad du behöver

Hur man gör det

Förvärm ugnen till 400 grader. Lätt smörj två arkspannor och baka eggplantskivorna i 20-30 minuter eller tills de är mjuka, men inte mjuka. Avsätta.

Över medium hög värme, värm olivoljan i en stor sautépanna. Sauté löken tills genomskinlig, ca 5 minuter. Tillsätt vitlök och sauté tills duftande, ungefär en minut. Tillsätt tomaterna och låt upptäckta i cirka 10 minuter så att vätskan kan förångas.

Rör i hackad basilika och mynta och krydda med salt och peppar.

I en medium skål, slå ägg med en visp. Tillsätt yoghurt, mjölk, salt och peppar efter smak och blanda väl. Avsätta.

I en annan skål, kombinera den smuliga feta med Anthotiro eller Ricotta och lägg åt sidan.

Montera maträtten:

Smörj lätt en stor rund (12-14 tum) eller djup rektangulär 9x12 pan. Stänk botten med några brödsmulor för att absorbera överflödig vätska. Placera ett lager av aubergine på botten. Stänk hälften av fetaostblandningen, tillsätt 1/3 av tomatsås och hälften av ägg-yoghurtblandningen.

Lägg till ett annat lager av äggplantor, strö kvar den resterande fetaosten, tillsätt kvarvarande ägg-yoghurtblandning och tillsätt ytterligare 1/3 av tomatsås.

Avsluta med ett sista lager av aubergine blandat med tomatskivor. Smaka med salt och peppar och toppa med resterande tomatsås. Strö över toppen med brödsmulor.

Kyl upp den monterade skålen i kylskåpet i minst en timme.

Baka i en förvärmd 350 graders ugn i 45 minuter till en timme eller tills disken värms igenom och ostbubblorna vid kanterna. Låt svalna innan servering.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 270
Totalt fett 15 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 83 mg
Natrium 205 mg
kolhydrater 22 g
Kostfiber 6 g
Protein 13 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)