Hemlagad Fetaost

Denna hemgjorda fetaost är lika smaklig som dess mycket prickigare motsvarighet i affären. Till skillnad från många andra ostar är feta redo att äta bara ett par dagar efter att ha gjort det.

Observera att den stora mängden salt är för att göra en saltlösning för att härda feta och inte tillsättas direkt till osten.

Utrustning:

* Du kan få mesofil startkultur, rennet och kalciumklorid från hemost som gör leverantörer online.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Häll mjölken i en stor kruka. Placera potten i ett handfat och fyll i diskbänken med varmt vatten upp till 3/4 av vägen upp på potten. Alternativt kan du lägga potten full av mjölk till en ännu större kruka med varmt vatten. Det du efterfrågar är en dubbelkedjande effekt av att mjölken gradvis värms upp - du vill inte lägga mjölkpotten över direkt värme.
 2. Värm mjölken långsamt till 86F (30C).
 3. Rör försiktigt in i den mesofila startkulturen. Håll blandningen vid 86F (30C) i 1 timme. Jag tycker det är lättast att ta potten ur det omgivande hetvattnet under den här timmen. Det upprätthåller sin värme ganska bra men tenderar att överhettas om det lämnas i varmt vatten.
 1. Rör om 1/4 tsk kalciumklorid.
 2. Om du använder rennetabletten ska du krossa den och lösa den sedan i 1/4 kopp svalt vatten. Lägg till i mjölken. Om du använder flytande rennet, lägg det direkt till mjölken. Rör om försiktigt i 1 minut.
 3. Låt blandningen vara ensam i 1/2 timme, behåll temperaturen 86F (30C) så nära som möjligt. Det kan innebära att det sätter tillbaka det i vanligt vatten i några minuter om det börjar svalna för mycket.
 4. Mjölkblandningen kommer att sätta upp och se ut som yoghurt. Poke ett rent finger om en tum djupt in i ostmassan (den halvfasta mjölkblandningen) och dra försiktigt fingret mot dig. Osten är inställd när den bildar en "ren paus", som skiljer sig runt fingret. Det kommer att känna sig som fast yoghurt.
 5. Om ostmassan inte har nått det rena brytningssteget ännu, vänta en annan 1/2 timme.
 6. Skär osten med en långbladig kniv. Först klippa från en sida till den andra, gör skivor som går hela vägen genom ostmassan och är ungefär en tums mellanrum. Vänd krukan ett kvarts vänd och repetera (den andra rundan av skivor kommer att korsa den första som ett tic-tac-toe-mönster).
 7. Klipp ostmassan en sista gången med kniven diagonalt över kvadraterna som gjordes av dina tidigare skivor, och i 45 graders vinkel mot ytan av ostmassan. Detta behöver inte vara exakt. Du vill sluta med ungefär 1 tums bitar av ostmassa.
 8. Rör om bitarna av ostmassa mycket försiktigt. Sätt tillbaka krukan i diskbänken eller en större kruka med varmt vatten och höja temperaturen till 95F (35C). Du vill att det tar ungefär en timme. Ugnen börjar börja skilja sig från vasslen, vilken är den gulaktiga vätskan som du ser.
 1. Linjera en kolander med smörmuslin eller flera lager ostklaff. Häll smörgåsar och vassle i kolven. Låt dem tömma i 4 timmar vid rumstemperatur.
 2. Skorporna kommer att sammanfalla medan de dräneras. Skär den massa som har bildats i grova block ca 3 tum bred och låt dem dränera i ytterligare 1/2 timme.
 3. Gör en mättad saltlösning genom att lösa 1 till 1 1/4 pund kosher eller annat icke-jodiserat salt i 1/2 liter vatten. Tillsätt saltet lite åt gången och sluta tillsätta salt när det inte löser sig längre. Tillsätt 1 tsk kalciumklorid och 2 1/2 teskedar vinäger.
 4. Dunkla blocken av feta i den mättade saltlösningen i 10 till 12 timmar. Obs! Lämna inte dem längre än detta. Det gjorde jag första gången jag gjorde feta och resultatet var att osten blev alltför salt.
 5. Töm feta. Låt det vara upptäckt vid rumstemperatur i 1 till 2 dagar. Överför feta till täckta behållare. Förvara i kylskåp eller en sval källare eller garage.

Ät inom 1 till 2 veckor. För långvarig lagring, gör en lättare saltlösning med 2 msk ojodiserat salt i 2 koppar vatten med 1/4 tesked vinäger och 1/4 tesked kalciumklorid blandad. Fetaost kommer att hålla i denna saltlake i flera månader.

tips:

Feta lagrad i saltlösning kan mjuka och börja falla ihop. Om du planerar att lagra osten i saltlake länge, låt den torka hela 2 dagar efter det mättade saltvattenbadet.

Feta är en stor ost för nya cheesemakers att försöka eftersom du vet hur det visade sig på några dagar (i stället för månader, som med många andra ostar.

Andra snabba hemlagade mejeriprodukter är yoghurt , bondeost , labneh och creme fraiche .