Vad är Kumquats?

Hur äter du dem?

Om du bor i eller någonsin har besökt en citrusväxande region som Kalifornien eller Florida, kan du ha stött på ett stort träd med det som såg ut som tusentals små, ovalformade apelsiner. Men dessa var sannolikt inte apelsin, men kumquater: den mest diminutiva medlemmen av citrusfamiljen.

Nu, om de är vetenskapligt klassificerade som släktet Citrus eller inte, är det dags för debatt. Vissa växtbiologer hävdar att de borde klassificeras strängt som släktet Fortunella, eftersom det finns några små skillnader mellan kumquater och andra citrusfrukter.

Men eftersom kumquater och andra citrus delar liknande förfäder och kan korsas, används de två klassificeringarna vanligen i byte.

Kumquats kan vara den mest radikala av citrusfrukterna, inte bara för deras storlek, utan på grund av hur du äter dem. Kumquats är redo att gå när du bara plockar dem av trädet och äter bort. Den papper-tunna huden är där sockret ligger, och det finns nästan ingen bitter pith. Köttet är extremt munnpuckeringly surt. Fröna, ibland lite knasiga, är små och ätbara.

Så vad används kumquats för? De flesta använder dem för kumquatmarmelad att användas som spridning, eller för bakning och matlagning. Andra sliver dem enkelt och lägger dem till sallader. Många kockar plockar och konserverar dem i socker, salt eller ättika och använder dem som kryddor till andra rätter. ( Hitta fler användningar här !)

Kinesiska och vietnamesiska köket krossar ofta kumquater med honung, ingefära eller till och med salt och görs till en tisan för att läka förkylningar och influensa.

Det finns många sorter av kumquater och några unika sorter av citrusfödda från kumquat:

Runda eller Meiwa Kumquat: Dessa små frukter är rundade i form, som stora marmor och har en guldfärgad skal när de är mogna. Köttets smak är mycket sötare än de flesta kumquater.

Oval eller Nagami Kumquat: Den vanligaste sorten av kumquat.

Dessa avlånga frukter har en ljus, nästan neon orange färg när de är mogna. De är uppskattade för sin smakrika smak.

Jiangsu Kumquat: Mer klockformad än Nagami, smaken anses mindre skrymmande än andra sorter.

Centennial Variegated Kumquat: Denna runda, squat kumquat är en chimera av Nagami. Frukten är rund och definieras av sina gröna och gula ränder som går från spetsen till frukten. Smaken är densamma som nagami.

Mandarinquat: Mandarinquat är ett kors mellan en kumquat och en mandarin. Frukten ser ut som avlånga, miniatyr tangelos. Som en kumquat kan de ätas hela. Skallen är dock lite krispig och fröna är större.

Limequat: Ett kors mellan en nyckelkalk och en kumquat. Extremt sur med en liten, salt tång. Dessa kan ätas hela. Huden är extremt söt, med ett smakt och surt kött som liknar en kalk. De uppföddes av Walter Tennyson Swingle 1909.