Allt om kinesisk stekt ris

Kinesiskt stekt ris är den typiska komfortmat. Tänk på det - en skål med ångande vitt ris kokt till bara rätt konsistens, fylld med bitar av kött och grönsaker. Inte undra på att stekt ris är en av världens mest populära risrätter!

För hemkocken är skönheten i stekt ris att det är mycket anpassningsbart. Gilla chow mein , det är perfekt för de nätterna när du städar ut kylskåpet och vill bli av med rester av kött eller grönsaker.

Fried Rice History

Medan det exakta ursprunget av stekt ris förloras för historien, antas det att det uppfanns någon gång under Sui-dynastin (AD 589-618), i staden Yangzhou i östra Jiangsu-provinsen.

Yangchow (Yangzhou) stekt ris är fortfarande den standard som alla andra kinesiska stekt risrätter bedöms: bitar av fluffigt ris kastade med grillat fläsk, räkor, skaltor och ärter. I amerikansk-kinesiska restauranger hittar du ibland det som kallas "speciellt stekt ris".

I dag finns stekta risrätter i hela Kina, särskilt i söder där ris är häftkornet.

Ris är stjärnans show

Nyckeln till att göra stekt ris är att använda ris som tidigare har lagts till. Äldre ris är torktumlare, vilket minskar dina chanser att sluta med en skål som är våt och gloppy. Daggammalt ris är bra, men ris som är två eller tre dagar gammalt är bäst. Gnid riset mellan fingrarna för att bli av med några klumpar innan du lagar mat.

Långkornigt ris, som kommer ut fluffigare och är mindre klibbigt än andra typer av ris, är perfekt för stekt risrätter. Här är fotoanvisningar som visar hur man lagar ris .

I stället för vanligt vitt ris kan duktris också användas. Basmati-ris är att föredra för jasminris. Här är hur man ångkokta ris .

Har du inte kokt ris till hands?

Medan inget slår tidigare kokt ris för att göra stekt ris, om du inte har någon till hands, här är ett tips från TV-kock och restauratör Ming Tsai:

Stektrisens konsistens är inte riktigt detsamma som dagens gammalt kokt ris, men det gör en praktisk ersättare.

Matar ägget för stekt ris

Det finns flera tankskolor om hur man gör det här. Här är två sätt och båda metoderna är bra.

Tillagning av ingredienserna separat eller tillsammans?

Ett av hemligheterna av stekt ris är att ingredienserna tillagas separat, vilket hjälper dem att behålla sina olika smaker - och sedan kombineras i de sista stegen av matlagningen.

Det är ingen tvekan om att det är lättare att göra detta om du tar bort varje ingrediens från pannan efter tillagning och sedan lägger den till i slutet, som i detta grundläggande stekt risrecept . Men valet är upp till dig.

Om du lämnar alla ingredienser i pannan, se till att var och en är kokad innan du lägger till nästa. Grönsakerna är lättrörda, ägget är helt klart (om du krypterar ägget istället för att lägga det som en garnering) och så på.

Vad om kryddor?

Purister argumenterar ofta mot att lägga till några kryddor (förutom kanske en nypa salt), och tro att all smak ska komma från de stekta ingredienserna .

Men huruvida säsongen stekt ris är verkligen en fråga om personlig preferens. Om du bestämmer dig för att krydda maträtten med sojasås eller ostronsås, gå lätt först och lägg sedan till mer om det behövs. Restauranger lägger ofta tjock sojasås för att ge riset en fin mörk färg.

När serverar du Fried Rice?

Stekt ris kan serveras antingen som huvudrätt eller sidoprätt. Enkelt stekt ris, utan kött eller fisk och skaldjur, gör en bra ersättning för vanligt kokt ris vid en kvällsmåltid.

Vid kinesiska banketter serveras stekt ris ofta vid avslutningen av huvudmåltiden, före dessertkursen.

Kan du frysa Left Fried rice?

ja! Häll bara upp det frusna riset i en stekpanna eller mikrovågsugn med lite kycklingbuljong.

Kinesiska Fried Rice Recept


Internationella Fried Rice Recept