The Wacky World of Dessert-Smaksatta Vodkas

Är trenden för söta vodkas i minskning?

Precis när du trodde att vodka- varumärkena hade tappat in i varje marknadsförbar smak som möjligt, överraskade de dig. Under åren har vi sett nästan varje frukt infunderad i vodka, ett antal kaffevodkas och en myriad av andra slumpmässiga smaker som karamell, choklad, vanilj och honung.

Medan dessa sista få är söta jämför de inte med den senaste trenden av dessert-flavored vodkas. Dessa vodkas är avsedda att replikera smaken av de eftergivna bakverk och andra söta godisar som många av oss älskar.

Försöker definiera "Dessert Vodkas"

Med dessert-smakade vodkaer pratar vi om de som fångar smaken av kakor, vispgrädde och frostning, och till och med marshmallows i flaskan. Ungefär 2010 och 2011 började vi se ett ökande antal vodka-märken som producerar sådana dekadenta sprit och det har tagit den smakrika vodkakategorin till nya höjder.

Ja, före denna explosion fanns det "sötade" vodkas som de goda choklad- och vaniljvodkaserna och de som Van Goghs holländska karamell . Ändå var det sällsynt (om inte ovanligt) att tänka på en tårta-smaksatt vodka.

Man kan säga att det här är en naturlig progression, eftersom drinkare med en söt tand har infunderat Skittles, gummies och andra godis i Vodkas hemma i flera år. En sak som hemmet infusionisten inte kunde röra var dock bakverk. När allt kommer omkring kan du inte bara hålla en bit tårta i vodka och extrahera dess smak.

Kommer denna trend sluta?

Det är högst osannolikt att dessert vodka kommer att försvinna när som helst snart.

Det finns en märkbar marknad för drinkers som verkligen njuter av dessa smaksatta vodkas och försäljningsnumren speglar det.

I samtal med Dean Phillips, VD och koncernchef i Phillips Distilling, i november 2011 diskuterade vi majskrisen av UV-kaka. Vid den tidpunkten Phillips projekterar att den nya vodkas försäljning skulle komma nära, om inte överträffa, företagets UV Blue, vilket är en av de mest populära smakade vodkaserna på marknaden.

På samma sätt sade David Tapscott, varumärkesdirektör för Smirnoff i ett uttalande från 2011, "Vi är övertygade om att den nya Smirnoff Whipped Cream och Smirnoff Fluffed Marshmallow-smaksatt Vodkas kommer att omfatta allmänt, precis som deras namnmakare.

Sedan dessa uttalanden har vi sett dessert vodka trenden expandera betydligt, men det har saktat en bit. Mellan 2011 och 2015 fanns det ett antal nya utgåvor eftersom destillerierna hade gott om kakor, bakverk och andra godis att leka med.

Därefter verkade det som om utsläppen var mer sporadiska. Det har varit många misslyckade smaker som tagits bort från marknaden. Vi har även sett märken som Cupcake Vodka, som var dedikerade till denna nisch, försvinner helt. Ändå, så länge konsumenterna är intresserade, kommer vodka-beslutsfattare att driva den i någon form.

Hur gör de efterrätt smaksatta Vodkas

Du får (eller kanske inte) skilja på märkning av vissa aromatiserade vodkas. När det gäller många frukt och örter vodka , kommer du att se ordet "infunderad", vilket innebär att den faktiska ingrediensen placerades i vodka för att extrahera dess naturliga smaker .

I andra fall (och ibland även i fråga om frukter) ser du termen "smaksatt". Detta används oftare (men inte alltid) när smakämnen ingredienser - naturligt eller artificiellt - läggs till vodka.

Det är gjort på samma sätt som smakar många av de kommersiellt producerade livsmedel som vi äter idag. Dessa ingredienser kan innefatta sirap och andra sötningsmedel.

Jag har tänkt på denna fråga om hur destillatörer skapar sådana nya smaker i både vodka och likörer. Det liknar hur vi skapar nya cocktails.

Det finns många drink recept som replikerar smaken av en viss efterrätt eller favorit barndom godis , bara tänka på en Chocolate Cake Shooter eller en Citron Drop Martini . Samma princip gäller: någon vill ha en viss smak i drycken och de räknar ut hur man gör det och det tar ofta en hel del försök och fel, men så småningom har du något liknande.

I min intervju med Phillips sa han att UV-kakan var ett förslag på vodkaens Facebook-fans. De tog smaken på produktutveckling och den 40 års erfarenheten av Jim Aune som utvecklade smaken.

Aune tänkte på smaken av frostning och färsk vit kaka innan den testades på destilleriets fredag ​​eftermiddagsmakningar.

Poängen, Phillips säger, är att "fånga biter i en fuktig, färsk vit kaka i en flaska." Denna process är densamma som många bartenders använder för att skapa drycker : idéutveckling, experiment, smakprovning.

Några Dessert Vodkas Att Utforska

Blandning och drickning Dessert Vodkas

När en ny smaksatt vodka släpps är det ofta svårt att veta hur man dricker det, särskilt när det är första i sitt slag. Den första frågan kommer ofta att vara "Vad skulle jag blanda med det ?"

Det är svårt att tänka utanför vad vi vet och det är här vi litar på människor som har arbetat med smaken, nämligen företaget självt. I listan över vodka-märken nedan har jag inkluderat sina webbplatser när det är möjligt som en resurs. Utveckla cocktail recept är ett av stegen i marknadsföring av en ny-till-konsument vodka.

Utan denna hjälp skulle många av oss vara fasta. Dessa recept är en utgångspunkt, en inspiration för vad som kan och kanske inte fungerar. Prova några av deras recept, fråga dig själv vad du gillar och tycker inte om det.

Använd sedan den erfarenheten för att tänka på vilka andra smakkombinationer som kan vara livsdugliga.

Phillips säger att deras Ananas uppsidan kaka recept är en av de mest populära. Det är en enkel 1: 2-blandning av UV-tårta och ananasjuice som du kan bygga på.

Instant tänker jag på att lägga ginger ale för lite gnistan, kanske lite amaretto för djup, eller Frangelico för nuttiness. Då kanske en blandning av ananas och apelsinjuice med en stänk av aprikosnektar och en chokladbit skulle göra en god dryck också.

När jag först hörde av Smirnoffs Fluffed Marshmallow var det första som kom ihåg var (vad mer?) S'mores. Hur skulle du kombinera de tre ingredienserna i den lägret? Det handlar helt enkelt om att Smirnoffs Dark 'n Fluffy- recept används och rimmar glaset med finkrossade grahamkakor.

I verkligheten är dessa vodkas menade att vara roliga och någonting brukade lätt skapa söta provsmakningscocktails. Ta nyheten av sin smak och se vad du gör med, bara njut av experimentet.

Här är några drinkar för att komma igång ...

Kommer Dessert Vodkas bryta min kost?

Först och främst är jag inte dietist och har begränsad kunskap om kostnormer. Det är upp till dig och din dietist eller läkare att bestämma om någon alkohol är lämplig för dina mål och hälsa.

Med det sagt frågade jag Phillips om sockerhalten i UV-kakan och påpekade att det är "jämförbart" med märkets tydliga 80-vodka. Beviset finns på UV-webbplatsen där näringsfakta för alla vodkas finns.

Om det här är ett problem kan du hitta näringsinformation om andra märken också. En annan faktor som man måste ha i åtanke med cocktails och dieter är de andra mixersna som går in i drycken. Oavsett sprit, juice, sötningsmedel och andra ingredienser kommer att påverka blanddryckens näringsvärde.

Dessert Vodkas, Love 'Em eller Hate' Em

Det finns två sidor av debatten om dessert-smakade vodkas. Å ena sidan har du den övergivna drinkaren som gillar söta drycker och har väldigt snabbt blivit förälskad i dessa nya smaker. Å andra sidan har du cocktail- och spritpuristerna som tycker att någon smakad destillerad ande utöver likörer är en travesty.

Det är samma kontrovers som omger drycker som Martini och de tusentals drycker som heter "martini". Som en objektiv observatör kan dessa debatter vara ganska underhållande.

Tänk på det, det är egentligen inte så allvarligt med ett problem; Det är alkohol och det ska vara roligt. Alla smaker är unika och alla borde njuta av vad de tycker om. Whisky aficianado behöver inte dricka din Key Lime Pie Martini precis som du inte behöver dricka hans Manhattan .