Polska jul-, nyårs- och tre konungsdagar Traditioner

Polska julfirande börjar inte fram till julafton

Polerna börjar inte riktigt fira jul till julafton, men då avslutar julen i Polen mycket senare än i Amerika. Det börjar med slutet av Advent på julafton och avslutas med Candlemas den 2 februari.

första advent

Under Advent, som föregår jul, förväntas katoliker, som är i majoriteten i Polen, avstå från att dansa och festa ( taniec i figlarny imprezowanie ).

Men det finns minst två undantag från denna regel som ofta uppträder under Advent - St Andrew's Day ( Andrzejki ), den 29 nov-30, som också kallas en dag med magi, och St Barbara's Day ( Barbórka ) , ministernas skyddshelgon, den 4 december. Minersdag var och i viss utsträckning firades med stora bollar i gruvsamhällen.

En annan paus i Adventens fasta är St. Nicholas Day ( Dzien Świętego Mikołaja ) den 6 december när helgen besöker barn på kvällen och genom natten på hans namn.

I regionen Greater Poland ( Wielkopolska, Poznań ) ger Starman (en man med gwiazdor eller "stjärna") gåvorna till barnen, inte St. Nicholas. Starman är inte lika jovial och snäll som St Nicholas - han hotar barnen första gången med en björkbrytare men släpper sedan upp och öppnar en säck presenter som passerar.

Presentgivande

Giftanpassningen kan vara lite förvirrande, särskilt för barn, sedan St.

Nicholas / Santa Claus ger presentera ungefär tre veckor före jul. Så vem är ansvarig för gåvorna på julafton ()? I regionen Lesser Poland ( Małopolska, Kraków ) och i Schlesien är det barnet Jesus eller hans budbärare, en liten ängel som bringar gåvorna och, eftersom de är osynliga, signaleras deras närvaro genom att ringa en klocka.

Barnen ska vara tysta under julaftonens middag så att de små änglarna (presentgivarna) inte skulle vara rädda för att komma in i huset.

Hur poler dekorera till jul

Förberedelser börjar tidigt på julafton. För flera år sedan var det traditionellt för landsfamiljer att skära gräsmattor från vintergröna skogar för att vara undangömda bakom heliga bilder i hemmet eller över entrén. En grantopp hängdes upp och ner från en stråle i taket. Hushållens barn och kvinnor dekorerade grenarna med röda äpplen, nötter och ornament i papper och bröd.

Stadsfamiljer dekorera med ljus, äpplen, nötter, godis och handblåsta glas, kristall- och pappersprydnader. Hängde från taket är pajaki , spindelvävliknande dekorationer och dozynki , färgglada skördkransar dekorerade med blommor och stjärnor.

I Kraków finns det (SHAWP-kee) - miniatyrkappteater i Kraków. Dessa utarbetade skapelser är gjorda av tennfolie och tävlade varje år på torget i St. Marys Cathedral i Krakow.

Wigilia - The Vigil

För poler är julafton en natt av magi när djur sägs tala och människor har makt att förutsäga framtiden. Det är dags för familjer att samla och förena alla skillnader och att komma ihåg de kära som har gått förbi dem.Wigilia (vee-GEEL-yah), som bokstavligen betyder "vigil" eller väntar på Baby Jesus, anses vara viktigare än juledagen själv.

Tabellen är beredd

Halm eller hö, en påminnelse om Kristi födelse i ett stall, placeras under en vit linneduksduk, som symboliserar Marias slöja, som blev Babes svaddlingduk. Familjens mor placerar ett tändt ljus i fönstret för att välkomna Kristus barnet. Husets äldsta kvinna placerar de välsignade nattvardsskivorna - opłatki (oh-PWAHT-kee) - på den finaste plattan hon äger. I dag, i en koncession till tradition, lägger många människor halm och vintergröna kvistar på en serveringsplatta täckt med en fin vit servett på vilken opłatki vilar.

En extra plats är inställd för alla trötta främlingar som råkar passera, på samma sätt som Josef vandrade hemifrån och hem och letade efter en plats för att Maria skulle födas, och till minne av de som avgick.

Star Supper

Efter solnedgången skickas det yngsta barnet för att se till att den första stjärnan dyker upp i nattskyen. Därför är wigilia-middagen också känd som Star Supper. Först då lyser ljusen på bordet och middagen började. Men inte en porslin äts innan brottet av opłatki.

Den äldsta familjemedlemen tar opłatek wafen, bryter den och delar den med nästa äldsta med önskningar för god hälsa och välstånd, och en kyss på varje kind. Varje person byter sedan opłatek med alla andra vid bordet. Det kan vara en väldigt känslomässig tid som grymheter är glömda och avlidna familjemedlemmar kommer ihåg.

Vissa poler delar en rosa färgad opłatek med husdjur och barngårdsdjur eftersom de var de första som hälsade Baby Jesus vid midnatt. Djuren får också en smak av varje matkurs som blandas med deras foder.

I stället för att skicka julkort till vänner och familjer som inte är närvarande skickar polerna opłatki, först sönder ett litet hörn för att visa att givaren har brutit det med dem som ett symbol på kärlek.

The Wigilia Meal

Wigilia är en köttlös mea, för för år sedan fastade romersk katoliker för de fyra veckorna av Advent, inklusive julafton. Tidigare var det 13 huvudrätter (representerande apostlarna och Kristus), men i dag har många familjer ersatt denna tradition med en 12-fruktskompot till efterrätt.

Maten ska representera jordens fyra hörn - svampar från skogen, spannmål från fälten, frukt från fruktträdgården och fisk från sjöarna och havet.

Måltiderna varierar från familj till familj men innehåller vanligtvis en special soppa följt av många eleganta fiskberedningar, grönsaker och pierogi.

Typiska rätter inkluderar barszcz wigilijny z uszkami (julafton borscht med svampdumplings), karp i aspik, sill ( sledze ), panerad och friterad fisk (karp eller vitfisk), köttlösa kålrullar () och nudlar med poppys . Desserter kan innehålla nötter, mandariner, choklad, makowiec (vallmofröolja), mazurek (en syltfylld platt bakverk), piernik (honungskryddkaka), pierniczki (pepparkakor), kompot (fruktkompot), konjak, likörer, mead och krupnik (en honungskryddad vodka).

Kutia , en slags gruel med knäckt vete och honung, äts också i vissa delar av Polen på julafton.

Starman gör ett utseende

I vissa regioner i Polen, i slutet av kvällsmötet, besöker fadern Jul, känd som Starman (mycket ofta församlingsprästen i förklädnad), åtföljd av sång Starboys, ett besök. Han ger belöningar till bra barn från Starland och skäller de stygga, som till sist får sin belöning.

Kolędy - carols - sjunger och presenter öppnas av alla. Då förbereder familjen sig för Midnight Mass känd som Pasterka eller Shepherds 'Mass eftersom de var de första att hälsa på Baby Jesus.

juldagen

Wesołych świąt (veh-SOH-wih SHVYOHNT)! God Jul! Juldagen spenderas på besök hos familj och vänner. Middag är vanligtvis skinka, någon typ av polsk, grillad anda eller gås, eller Hunters stew - bigos . Starboys går caroling från hus till hus som bär den, en miniatyrdukketeater som återskapar Nativity-berättelsen.

Nyårsdagen

Medan tullen varierar från region till region, firar många familjer nyårsdagen med en rostad kalkonmiddag .

Epiphany eller fest av de tre kungarna

På tolfte natten, den 6 januari, tar polerna små lådor med krita, en guldring, rökelse och en bit amber till minne av Magiens gåvor, till kyrkan för att bli välsignad. En gång hemma skriver de "K + M + B +" med den välsignade kritan ovanför varje dörr i huset. Bokstäverna, med ett kors efter varje, står för de tre kungarna - Kaspar, Melchior och Balthasar. De förblir över dörrarna hela året tills de oavsiktligt dammas av eller ersätts av nya märken nästa år.

I vissa familjer bakas en kungstårta med ett lyckligt mynt eller mandel på denna dag. Den som tar emot stycket med ett mynt eller mandel måste vara värd för nästa fest.

Mer om polsk jul