Allt om tryckkokare

Information, säkerhet, tips och recept för trycklagning

Tryckkokare återuppbyggs i popularitet. Medan många av oss bara såg gammala tryckkockar som användes av våra mormor eller under en matvetenskapsklass, är de nu ett modernt verktyg för upptagen kockar. Till exempel, den här programmerbara elspisen som du kan köpa på Amazon.com har moderna funktioner, inklusive en brun eller ångfunktion, fördröjd tillagningstid och varm funktion. Här är grunderna om tryckkokare och tryckkokning.

Med ett tryckkokare recept kan du producera en utsökt maträtt mycket snabbare än med spishällsproduktion. Men det finns flera säkerhets tips och matlagning tekniker att tänka på. Ånga och värme kombineras under tryck för att laga mat på cirka 250 grader; hetare än 212 graders temperatur på kokande vatten. Det är vad som påskyndar matlagningsprocessen.

Tryckkokare Kräver Instruktionsmanualer

Det viktigaste att veta om att använda en tryckkokare är att följa instruktionsboken. Det här är en bra anledning att inte köpa en tryckkokare i en garageförsäljning eller loppmarknad som inte har sin bruksanvisning med. Om du har en äldre spis, läs hur man gör ett varmtvattenprov för tryckkokare för att bekanta dig med det.

Säkerhetsförfaranden före varje användning av tryckkokaren

Var försiktig med att följa anvisningarna om att fästa locket ordentligt, snabbt minska ångtrycket och öppna potten när matlagningen är klar.

Gummipackningstätningen och ångventilationsröret är de kritiska delarna av denna apparat; Se till att packningarna är fasta, rena, inte rippade eller sönderdelade. och att ventilationsröret är rent och klart, inte igensatt med mat. Använd rengöringsredskapet som medföljer din tryckkokare eller en rörrengörare för att hålla urluftsröret klart.

Säkerhet vid användning av tryckkokaren

Tänk två gånger om att lämna en tryckkokare ensam medan den lagar mat. Låt aldrig barn eller husdjur leka runt apparaten när den lagar mat.

Kom ihåg att med tryckkokare kommer säkerheten först. För att öppna locket när tillagningen är klar måste du först lossa ångan från tryckkokaren. Var försiktig när du släpper ut trycket; du kan bränna dig även med de nya spisarna som har säkerhetsutsläpp.

Om du använder snabbkopplingsfunktionerna, se till att bara släppa ånga i mycket korta brister (som pulsfunktionen på din matprocessor). Om du håller frigöringsknappen öppen, kan den heta vätskan spruta genom ventilen och bränna dig.

Försök aldrig tvinga locket öppet. Läs den här bruksanvisningen från kåpan till kåpan och håll den praktisk när du använder tryckkokaren.

Undvik skumproducerande mat i tryckkokaren

Ett försök: se upp för mat som skum! Torkade bönor, pasta och vissa frukter (särskilt äpplen) kan skapa skum när de lagar mat; små partiklar kan rida upp på det skummet och täppa till ångventilen. Fyll bara trycket i halv full när du lagar matvaran (mina tryckkokaranvisningar säger att det bara fyller en tredjedel full), och lägg till en matsked olja för att hålla skummet till ett minimum.

Livsmedel som orsakar de flesta problem med skumning är delade ärtor och bönor, havregryn, äpplen, tranbär och pärontorn.

Släppa ångtrycket

Om du använder en gammaldags tryckkokare (äldre än 5 år), för snabb frigöring, måste ångan släppas genom att lägga spisen i diskbänken och köra kallt vatten över det. (Se till att vattnet hålls ur ångventilen!) Detta minskar temperaturen och minskar därmed ångtrycket. Du kan låta spisen svalna naturligt tills trycket släpps. Detta tar var som helst från 10-30 minuter.

Anpassa recept till tryckkokaren

Timing är kritisk när du trycker på matlagning. Livsmedel som stora köttstycken har lite "wiggle room" i timing, men färska grönsaker och frukter kan snabbt överkokas. Om din tryckkokare inte har en inbyggd timer, se till att du har en tillförlitlig och korrekt timer som du använder varje gång du trycker på.

Använd tidtabellerna för tillagningstider som tillhandahålls av tillverkaren, till exempel den här listan från Fagor.

Om du anpassar ett recept till trycklagning ställer du in timern till 1/3 av tillagningstiden för originalreceptet. Om ett recept lagar matlagningen på ugnen i 1 timme, laga den i 20 minuter i tryckkokaren, lossa ångan, följa anvisningarna och prova för doneness. Du kan fästa locket och koka i 1-3 minuter längre om maten behöver det.

Det är bäst att underkaka mat tills du är säker på tryckkokaren och recepten. du kan alltid sätta tillbaka apparaten och koka igen i 1-3 minuter för att avsluta matlagningen.

Många crockpotrecept konverterar enkelt till tryckkokaren. Billigare köttstycken, som brisket och chuck, lagar perfekt i tryckkokaren precis som de gör i crockpotten, bara koktiden minskar verkligen. Ett recept som lagar mat i 8-10 timmar på lågt i en crockpot kokar vanligtvis i ca 1 timme i en tryckkokare.

De flesta tryckkokare recept använder mat som har samma tillagningstider. nötkött och potatis, eller kyckling med persilja . Du kan använda en avbruten matlagningsmetod, som i detta recept på Crockpot Chicken Alfredo , släpper locket och lägger till andra ingredienser när tillagningstiden når några minuter. När du använder den här metoden, var noga med att skriva ned de tider när mer bräckliga ingredienser läggs till och bära den tiden med dig om du lämnar köket.

Vätskebelopp är viktigt vid tryckkokning

Se till att du använder den mängd ingredienser som krävs i receptet. flytande mängder är särskilt viktiga. Du behöver en viss mängd vätska för att bygga upp ånga så maten lagar sig vid rätt temperatur i rätt tidsram.

Använd inte din tryckkokare som en frityrkokare (dvs. fyll den med matolja) om den inte säljs specifikt som en friterare.

Finns det tillräckligt tryck?

Håll ögonen på tryckindikatorstången. När tryckkokaren är lagad ska stången vara i upphöjd position (eller jiggling, på äldre modeller). Om det inte är det kan det inte finnas tillräckligt med vätska i spisen för att omvandla till ånga och maten kan brinna.

Stäng spisen enligt tillverkarens instruktioner och när trycket går ner, lyft locket och tillsätt vätska.

Browning Food i tryckkokaren

Du kan bruna mat först i de flesta tryckkokare. För en gammaldags typ av tryckkokare, sätt spisen på medelhög värme och bruna maten. Tillsätt sedan vätskor och resterande ingredienser, täck, ta upp trycket och laga mat. För en nyare spis har de flesta en brun funktion; se tillverkarens anvisningar.

Kylning av tryckkokaren

Olika recept har också olika kylmetoder. Gammeldags kokar kan använda kallvattenmetoden. Nyare spisar har en ångutlösningsventil som pressas i korta sprickor tills trycket sänks. Eller du kan bara ta bort värmen eller elkällan och låt ugnen svalna naturligt i 10-30 minuter. Denna metod är bäst för längre matlagningar som stora köttstycken.

Förvaring av tryckkokare

Förvara inte din tryckkokare stängd med locket på; som bara tillåter arom att stanna i spis mögel och smaker kan utvecklas. Lagra locket separat från basen. Förvara inte gummipackningen i basen. Stänk lite sodavatten inuti spisen när du lagrar den för att förhindra dessa problem.

Tryckkokare Recept