Polsk julkokt hvetepudding (Kutia Wigilijna) Recept

Polsk kutia wigilijna , eller julkokt vete pudding, bestående av hel eller knäckt vete eller korn (ris för aristokratin!), Vallmofrön , honung och söttkött ( łakocie ) som fikon, russin och nötter, och ibland kräm, är typiskt Den första kursen serverades på julaftonens middag som kallades wigilia .

Ursprungligen blev kutia ätit endast i östra Polen där den gränsar till Ukraina, Vitryssland och Litauen, men idag blir det mer populärt i hela landet. Ingredienserna varierar beroende på smak, tillgång till ingredienser och budget.

Det finns hundratals variationer för kutia och det finns i andra kulturer inklusive Ryssland och Ukaine där det är kutya eller sochivo , litauen och slovakien . (Serbien - koljivo , Rumänien - Coliva , Bulgarien - Kolivo , Grekland - Kollyva , Mellanöstern - Kahmieh , Armenien - Anoushabour , Gamla Engelska -).

Vete bär finns i hälsokostaffärer och på nätet, men kamutbär, fullkornsborn eller ris kan ersättas med god effekt (tillagningstiden måste justeras).

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera sköljda vete bär i en stor kruka eller nederländsk ugn och täck med vatten med ca 5 inches. Rör om och låt stå över natten.
  2. När du är redo att laga mata, dränera vetebröd , skölj, dränera igen och lägg tillbaka i potten. Tillsätt 6 koppar kallt vatten och salt, koka upp, sänk värmen till en kokare och laga tills det är ömt (var som helst från 90 minuter till 3 timmar). Töm och lägg åt sidan för att svalna.
  3. Förbered vallmo frön genom att placera dem i en kastrull med vatten för att täcka med flera inches. Rör om och låt stå 20 minuter. Häll av eventuella orenheter som stiger till ytan, dränera sedan genom en sik, skölj under kallt vatten och dränera igen. Återgå vallmofrö till kastrullen och skölj med kokande vatten för att täcka med en tum. Täck och låt stå 15 minuter.
  1. Placera kastrull på brännaren, koka upp, minska värmen och låt sjuda i 30 minuter. Vallmofrön är klara när de kan pulveriseras mellan fingrarna. Töm och slipa en gång i en vallmo-fräs eller 3 gånger i en vanlig kvarn.
  2. I en stor skål kombineras kylt kokt, kokt vete, markerade vallmofrön, konditorisocker, honung, vanilj, zest, russin och några eller alla följande, om man använder - valnötter, mandel, fikon och datum. Blanda väl och lägg till hälften, inkorporera grundligt. Kyl tills du är redo att servera.

Obs! Detta recept är en sammanslagning av flera från Robert och Maria Strybels "Polish Heritage Cookery" (Hippocrene Books Inc., 1999).