Mat och matlagning av Irland

Irländsk mat och recept

Utanför Irland menas irländsk mat felaktigt att bestå av inget annat än potatis och fårkött. Hur fel. Maten och matlagningen av Irland är genomsyrad av historia och arv och irländsk mat drar på den mängd råvaror som finns tillgängliga från havet, landet, hedarna och betesmarken i Irland. Hem och familj i Irland spelar en viktig roll i irländsk mat och lagar mat med köket fortfarande hjärtat av varje hem med irländsk gästfrihet och deras kärlek att fira berömda över hela världen.

Historien om irländsk mat i Irland

Otaliga influenser har gjort sitt märke på irländsk mat under århundradena från ankomsten av kelterna i Irland ca 600-500 f.Kr., vikningarna och den engelska koloniseringen av Irland i 1600-talet och 1700-talet.
Nötkreatur spelade en viktig roll i irländsk mat från medeltiden fram till potatis ankomst i Irland på 1500-talet. Köttet var övervägande mat för de rika med de fattiga som gjorde med slaktbiprodukterna, mjölken, osten och smöret som kompletterades med korn och korn för näring.

Potatisen i Irland - En välsignelse och en förbannelse

Potatisen anlände till Irland i mitten av slutet av 1500-talet. Det fuktiga, kalla irländska klimatet och markförhållandena var perfekta för potatis och potatisen flyttade snabbt från en enkel trädgårdsgrönsak till en stapelmatskultur för både människa och djur, eftersom det var billigt att växa och till och med ett litet tomt kunde producera en stor grödor.

Den höga mineral- och vitaminhalten i potatisen gjorde det också till en perfekt, billig mat för de fattiga i Irland och var en välkommen förändring från spannmålsgrödorna, som de hade varit beroende av.
Beroendet av potatis som häftämne visade sig dock vara en förbannelse för irländarna med potatisf Hungriken i Irland.

Den första i 1739 var ett resultat av kallt väder men hungersnöd 1845-49 i Irland orsakades av potatisväxter, en snabbt spridd sjukdom som torkade ut potatisgrödorna och resulterade i dödsfall på över 1 000 000 irländare. Av dem som överlevde över två miljoner emigrerade (många till USA och Storbritannien) och flera miljoner i Irland var oskadade.
Potatis är ett grundläggande livsmedel i Irland serveras nästan dagligen som en del av en måltid. Till skillnad från Storbritannien serveras kokta potatis i huden, som avlägsnas vid bordet. Detta säkerställer att mer av näringsämnena kvarstår i potatisen under tillagningen.

Mat i Irland idag

Liksom resten av Förenade kungariket och Europa har Irland en blomstrande modern matkultur, snabbmat och etniska restauranger som främst finns i storstäderna. Yngre kockar har omfamnat arvet av deras mat och arbetar ofta med bekanta recept som skapar dem på nyhetsvägar men utanför städerna, förblir irländsk mat övervägande traditionell och hjärtlig pris från recept som överlämnas över generationer.
Kött
Grisen är det äldsta tamdjuret i Irland och dess närvaro är fortfarande utbredd i mat och matlagning av Irland med korv , bacon och gammon som förekommer i många recept, särskilt Dublin Coddle - betraktad som en av Irlands nationella rätter - tillverkade av bacon, korv och naturligtvis, potatis.


Irländskt nötkött är världsberömt och ingen St Patrick's Day-måltid skulle vara komplett utan corned beef eller en Gaelic steak (stekt stek med ett skott av irländsk whisky).
Fisk och skaldjur
Omgivet av havet och med floder och sjöar, spelar fisk och skaldjur naturligtvis en viktig roll i irländsk mat. Ostron, krabba, hummer och langoustine, cockles, musslor, vit fisk, färsk och rökt lax, är lätt att hitta och njöt av i hela Irland.
Irländsk ost
I början av 1900-talet hade irländsk ost något dåligt rykte eftersom de flesta ostar kom från storskaliga tillverkare. Allt detta förändrades på 1970-talet när företagande mjölkbönder återvände till hantverkskonstruktion och återupplivade en förlorad konst i Irland. Idag är irländsk ost berömd över hela världen för kvalitet och distinkt smak av sina ostar.


Guinness och Whisky
Guinness och Whisky är två av Irlands mest kända drycker.
Historia och fakta om Guinness
Historia och handlingar på irländsk whisky från Bernd Biege

F avoritiska irländska recept