Tjeckiska julbröd (Vanocka) Recept

Detta recept på tjeckisk julbröd eller vanocka (vah-NAWTCH-kah) liknar polsk chałka , judisk challah , ungerska fonott kalacs och andra östeuropeiska äggvridbröd. Traditionellt är denna bröd tillverkad av tre flätor av minskande storlek placerad ovanpå varandra, men en enkel flätad flätad fläta fungerar bra.

Några varianter av vanocka kallar för torkade aprikoser och russin att blötläggas över natten i brandy eller rum, och tillsatser av citron och anisfrön. Vanockadegen är samma som används för påsken - bochanek velikonocni - bara rund med ett korsskär i det.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tillsätt smör, socker och salt till skålld mjölk. Rör för att kombinera och låt svalna till ljummet.
  2. Placera jäst och varmt vatten i skålen på en stativblandare och rör om tills det är upplöst. Tillsätt ljummet mjölkblandning och 2 ägg och kombinera.
  3. Tillsätt 3 koppar mjöl och slå med padden tills den är jämn. Tillsätt russin, mandel, citron och kvarvarande mjöl och blanda, 3 till 5 minuter tills det är slät. Degen kommer att vara kladdig.
  1. Placera degen i smord skål. Vänd om och täck med plastfolie och låt uppstå till dubbelt, ca 1 timme. Se detta snabba tips för snabbare stigning.
  2. Koka ner deg och vänd ut på lättmjölad bräda. Dela degen i 3 stora bitar och 5 mindre. Rulla varje bit i ett rep, ca 14 inches lång. På ett pergamentfodrat bakplåt flätar de 3 större bitarna löst och nypa samman.
  3. Braid 3 av de mindre rullarna, nypa samman och placera ovanpå den stora flätan. Vrid de två sista rullarna ihop och placera ovanpå den andra flätan, tucking ändarna under stor flätan. Skydda med en trasa eller smurt plastfolie och låt 1 till 1 1/2 timme stiga på en varm plats.
  4. Värm ugnen till 400 grader. Pensla vanocka med 1 slagen ägg och strö med 2 matskedar mandlar. Baka 15 minuter, minska värmen till 375 grader och baka 30-45 minuter eller tills direktläs temperatur registrerar 190 grader. Låt svalna helt innan det skärs. Damm med konditorisocker före skärning, om så önskas.