Vegetarisk Champinjon Gravy Recept

Detta enkla recept på en vegetarisk och vegansk champinjonsås är överraskande full av smak. Svampar ger gott om umamiliknande rikedom, som ersätter djurfettet som ger smak i köttbaserade såsuppskrifter. Umami, eller "trevlig smaklig smak", översatt från japanska, är en av de fem grundläggande smakerna som inkluderar sötma, surhet, bitterhet och saltighet. Det kan bäst beskrivas som köttigt eller brothy. Torkade shiitake svampar, i synnerhet, är särskilt fulla av umami.

Tillägget av fjäderfä kryddor i detta vegetariska och veganska receptet lägger till en välbekant och Thanksgiving-liknande arom. Det finns inte några faktiska fjäderfä i fjäderfä kryddor - det är helt vegan.

Din champinjonsås kommer att vara ett härligt tillskott hällt över vispad potatis som en sidovägg. För ett speciellt tillfälle går denna vegetariska sås ganska bra med en Thanksgiving tofurky . Eller häll den över en hemlagad linsebröd . Fick du rester? Här är vad du ska göra med dina vegetariska Thanksgiving rester , inklusive gravy.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en stor stekpanna smälta den veganska margarinen och tillsätt lök och svamp. Saute i bara en minut eller två över hög värme.
  2. Minska värmen till medium-låg, lägg sedan till vegetabilisk buljong och sojasås.
  3. Långsamt tillsätt mjöl, omrör väl för att kombinera och förhindra att klumpar bildas. Fortsätt omrörning, precis som du skulle när du förbereder en djupfettbaserad sås.
  4. Ta en simmer eller en låg koka i bara en minut för att hjälpa den att tjockna upp, minska sedan värmen igen till låg. Rör om, rör om, rör om!
  1. Tillsätt fjäderfä kryddor, salt och peppar, omröring konsekvent. Låt koka i ytterligare några minuter, omrör regelbundet tills gravy tjocknar.
  2. Ta bort det från värmen.
  3. Din svampjuice blir lite tjockare när den svalnar. Du kan alltid lägga till lite vatten, sojamjölk eller vegetabilisk buljong för att tona ut det, eller lite mer mjöl eller en beredning eller majsstärkelse för att tjockna upp det igen om det behövs.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 101
Totalt fett 5 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 719 mg
kolhydrater 11 g
Kostfiber 2 g
Protein 3 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)