Hur man fryser söta potatisar Tre sätt

Hur man fryser kokta, bakade eller mashed sötpotatis


Näringsrika, smakrika sötpotatis är tillgängliga året runt, och det finns få grönsaker som mångsidiga. De kan bakas hela eller användas i salta rätter som gratiner , bröd och kex och grytor . Sötpotatis gör också läckra desserter. Söta potatis pajer , fuktiga kakor, muffins och sötpotatis kakor är bara några exempel.

Lager upp i höst när priserna är lägsta och frysa dem skivad, tärnad, bakad eller mashed.

Om dina sötpotatis är mycket färska, bota dem i ca 1 vecka för bästa smak. För att bota dem, förvara dem i ett välventilerat rum på cirka 80 F och ca 90% till 95% relativ luftfuktighet.

Hur man fryser kokta skivade eller kryddade söta potatisar

 1. Ta en stor kruka med vatten till koka.
 2. Skura sötpotatisen och sätt dem i kokande vatten.
 3. Koka i ca 10-15 minuter tills de börjar vara ömma men är fortfarande ganska fasta. Stora sötpotatis tar längre tid än medelstora.
 4. Ta bort sötpotatis och låt dem stå vid rumstemperatur tills de kyls.
 5. När det är tillräckligt kallt att hantera, skala och skiva eller tärningar.
 6. Sätt sötpotatis i fryspåsar. Ta bort så mycket av luften från påsarna som möjligt. Om du inte har ett vakuumtätningssystem, prova halmmetoden. Stäng påsen, lämna tillräckligt med en öppning för ett strå, sug sedan ut så mycket luft som möjligt. Sluta stänga på påsen och frysa.
 1. Frys i upp till 12 månader.
 2. Använd frysta skivad eller skivad sötpotatis i linser eller grytor, eller i recept med brunt socker eller sirap, såsom godis sötpotatis .

Hur man fryser bakade eller mashed sötpotatis

 1. Värm ugnen till 375 F. Placera en stor bakpanna eller tung folie på golv eller bottenstället på ugnen.
 1. Skruta sötpotatisarna, kaka dem på några ställen med en gaffel och placera på racket i den förvärmda ugnen.
 2. Baka sötpotatisarna i ca 1 till 1 1/2 timmar, eller tills de är mjuka. Låt potatisen svalna i ungefär en timme i ugnen. Vid denna tidpunkt kan du pakka de kylda sötpotatiserna i folie och överföra dem till fryspåsar för att frysa hela.
 3. För mashed, ta avkylda sötpotatis ur ugnen, glida av skinnen och sätt köttet i en stor skål.
 4. Smaka sötpotatis tills det är smidigt. Du kan lägga till en matsked citronsaft för varje 1 pint sötpotatis om du vill. Citronsaft hjälper till att förhindra browning, men det är inte absolut nödvändigt.
 5. Packa sötpotatisblandningen i påsar; planera påsen för att ta bort så mycket luft som möjligt.
 6. Frysta sötpotatis i upp till 12 månader.
 7. Lägg till honung, lönnsirap eller andra sötningsmedel till frysta mashed sötpotatis eller använd dem i sötpotatisgryta , bröd eller kex , puddingar , kakor eller sötpotatispaj.
 8. För att värma hela bakade sötpotatis, ta bort folien. Omfördela dem i ett nytt ark med folie och baka i en 350 F-ugn i ca 25 till 35 minuter. Dela och tillsätt lite smör och kanelsocker för att servera.

tips