Lär dig om korsförorening och hur man förhindrar det

Tips om att hålla ett rent och hälsosamt kök

Korsförorening är ett fint namn för när bakterier på ett köksredskap överför till mat via direktkontakt. I kulinariska konster tenderar två av de vanligaste köksredskapen att vara en kniv eller ett skärbräda.

Det är emellertid inte bara bakterier som bärs från ett ställe till ett annat. Det kan också vara ett virus eller ett giftämne av något slag eller ens en rengöringsprodukt. Men vad det än är, om det kommer i kontakt med någons mat, anses det vara korskontaminering.

Och om de äter maten och det gör dem sjuk, kallas det matförgiftning . Som hemkock är det dock några steg du kan ta och vanor du kan bygga för att minska sannolikheten för kors-kontaminering i ditt kök.

Eftersom farliga bakterier dödas av hög värme är risken för korskontamination högst med mat som inte behöver kokas. Det är därför som utbrott av salmonellaförgiftning i allt högre grad är kopplade till livsmedel som groddar och baggade sallader, livsmedel du kanske tycker om som oskadliga eller "säkra" men är riskabla eftersom de vanligtvis inte kokas.

Där korsföroreningar förekommer

Kors-kontaminering kan hända i stor skala på grund av att utrustning vid bearbetningsanläggningar inte städas ordentligt, till exempel, eller på något annat sätt kan din mat misshandlas, eftersom den gör sin väg till ditt kök. Det är därför, från tid till annan, det finns utbrott av matförgiftning, produktåterkallelser, stängningar av restaurang och liknande.

Och tyvärr finns det inte mycket du kan göra för att skydda dig själv på den nivån, annat än att hålla reda på nyheterna och använda god mening när du bestämmer vilka ingredienser du ska köpa och var du ska äta ute.

När det gäller korskontaminering i hemmet, i nästan alla fall kommer det att orsakas antingen av din kökskniv, ditt skärbräda eller dina händer (och när det är på händerna, är det på allt annat) .

Kniven och skärbrädet är egentligen de stora syndarna, eftersom nästan allting berör ditt skärbräda och den knivskärande maten på ett skärbräda är trots allt en stor del av matlagningen.

Förebyggande genom renhet

Slutligen betyder det att förhindrande av tvärförorening kräver byggnadsvanor som ofta tvätta händer, redskap, skärbrädor och arbetsytor. Om du till exempel gör en rå kyckling på skärbräda, använd inte samma skärbräda senare för att skiva tomater till salladen. Åtminstone inte utan att tvätta det först. Och detsamma gäller för din kniv.

Detta måste också övas när det gäller maten också. Även om den säckade salladen säger att den har tvättats tre gånger, tvätta den igen ändå. Samma med groddar. Det kan inte skadas för att tvätta grönsaker, även om du planerar att skala dem, som morötter. Det är ett extra steg, men när det gäller att förhindra korskontaminering är du bättre säker än förlåt.

Förebyggande genom flera redskap

Om du inte är villig att tvätta samma föremål flera gånger under tillagningsprocessen, så är det meningsfullt att äga en uppsättning skärplattor och knivar som du kan byta ut medan du förbereder maten. Att använda en uppsättning färgkodade skärbrädor är en enkel metod för att hålla bakterier från att överföra från en yta till en annan.

Många uppsättningar kommer med bilder (grönsaker, kycklingben, etc.) på varje bräda som representerar vilka livsmedel som ska användas: grön för grönsaker och frukter, gul för rå fjäderfä, rött för rå kött och så vidare. Koppla dessa med att använda vissa knivar för att skära vissa livsmedel och du är ett steg närmare för att förhindra matburna sjukdomar.