Linser med söta potatis och kale

Denna läckra, näringsrika lentil- och sötpotatisrätt är lätt att förbereda och gör en tillfredsställande köttfri måltid. Den bildade skålen innehöll röda linser, men gärna använda vad du har till hands. Matlagningstiderna kan variera lite beroende på sorten, så kolla tidguiden under receptet om du använder en annan typ.

För en varmare icke-vegetarisk maträtt, lägg till lite kakad skinka i pannan med löken eller garnera den färdiga skålen med kokad smulad bacon. Eller tillsätt tärnad rökt korv, som kryddig andouille korv eller kielbasa. Tärnad morötter eller butternut squash kan läggas i stället för sötpotatis.

Receptet kräver frysta hackad kale, men spenat, schweizisk chard eller blandade gröna är möjliga ersättningar. Om du väljer att använda färska gröna, se till att du tar bort tjocka stammar innan du huggar på löven. Tillsätt färskhackad grönsaker i stekpannan med lökarna, en handfull åt gången, tillsätt mer som grönsakerna.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skala löken och hugga den grovt.
  2. Skala sötpotatis och skär i 1/4 till 1/2-tum tärningar. Du borde ha ca 1 1/2 koppar.
  3. Nötkött vitlök.
  4. Sätt den frusna kalen i en kolsyr och tina under kallt rinnande vatten; pressa ut så mycket fukt som möjligt.
  5. Värm olivoljan i en stor kastrull eller nederländsk ugn över medelvärme.
  6. Tillsätt den hackade löken och tärnad sötpotatis i pannan och koka tills lökmet mjuknar och framträder genomskinligt, eller ca 5 minuter.
  1. Tillsätt hakad vitlök och koka i 1 till 2 minuter längre.
  2. Rör i den tinade och pressade hackade kale, linserna, lökbladet, timjan, cayennepeppar och grönsaksbuljong eller kycklingsbuljong. Koka upp. Minska värmen till låg, täcka pannan och låt linserna sjunka i ca 20-25 minuter. Kontrollera efter 20 minuter. Linserna bör vara ömma men inte mjuka.
  3. Smak och tillsätt salt, efter behov.

Betjäningsförslag

Matlagningstider för linser

Till skillnad från de flesta torkade bönor och ärtor behöver man inte presoak linser. Men olika sorter av linser kräver olika tillagningstider. Här är en praktisk matlagning guide:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 362
Totalt fett 5 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 3 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 846 mg
kolhydrater 63 g
Kostfiber 11 g
Protein 20 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)