Viktig guide till nederländska ostsorter

En översikt över nederländska osttyper och var att prova och köpa

Det är svårt att föreställa sig Holland utan sina frodiga gröna betesmarker och svartvita frisiska kor, som har blivit lika stor del av den klichéde nederländska identiteten som träskor, väderkvarnar och tulpaner. Men det är kanske inte allt som förvånar, när man anser att holländarna har gjort ost sedan 400 e.Kr. Nederländerna är idag den största exportören av ost i världen, med en mejeriindustri värderad till över 7,7 miljarder euro.

Holländska ost sorter

Medan följande lista inte alls är uttömmande ger den en översikt över de viktigaste typerna nederländska kaas (ost), liksom några sorter som vi tycker är värda att söka efter:

Gouda

Nästan hälften av ostproduktionen i Holland ägnas åt denna ikoniska ost, vilket gör den till Nederländernas viktigaste och mest kända ost. Gouda är en halvhård ost med 48% mjölkfettinnehåll och en mild till piquant smak. Åldrande intensifierar smak och hårdhet. Gouda kommer vanligtvis i osthjul som väger 26,5 pund (12 kg) och Baby Goudas av ett halvt kilo till ett pund (250 g till ett kilo). Beemster , Reypenaer och Old Amsterdam är populära kommersiella varumärken.

Graskaas är gjord från de första mjölkningarna efter att korna återvänder till gräsbevuxna poldrar från en vinter som används inuti. De färska vårgräsarna lånar 1 månad gammal ost en rik, krämig konsistens och naturligt gul färg.

När graskaas endast åldras i upp till 1 vecka har den en mjölkaktig färg och kallas meikaas .

Jonge kaas (åldrar i 4 veckor) och jong belegen kaas (2 månader) är väl lämpade för smörgåsar och bra med holländska senap. Andra Goudas är fantastiska för matlagning; prova extra belegen (i 7-8 månader) om du vill ersätta Jack eller Cheddar-ostar.

De äldsta sorterna, som gamla kaas (åldrade i minst 10 månader) och överåriga ( 1-2 år), är utmärkta för att äta i smuliga skurar med en duggregn nederländsk äppelsirap . För den riktigt autentiska artikeln - det skyddas även av smaken Slow Food Ark - se upp för Boeren Goudse Oplegkaas, en gammal artisanal Gouda, som är gjord på sommaren från mjölken av gräsmatade kor och åldras i minst ett år , eller upp till fyra år.

Använd Gouda-ost för att göra våra nederländska oststråer , Gouda ostkakor , öl och baconbröd eller asparges och skinka Soufflés

Edamerost

Edamost är den näst viktigaste osten i Nederländerna och utgör 27% av landets totala ostproduktion. är halvhård, med en fetthalt av 40% och en mycket mild, salt smak som tilltalar alla åldrar. Åldrande intensifierar smak och hårdhet. Osten har en typisk rund form och många exportversioner har ofta en röd paraffinbeläggning. En vanlig Edam-ost väger 4 kilo (1,7 kilo) och baby Edammers väger en halv kilo (1 kilo). Westland exporterar bra Edam-ost, men oavsett varumärke du köper, se till att det kommer från Nederländerna, så många imitationer smakar ingenting som den riktiga saken. Sticklers för äkthet bör försöka spåra rå mjölk Boeren Edam från De Weere.

Använd Edamost för att göra vår Latin-Karibiska Fylld Edamost med Kyckling & Rice eller Räkor-Fylld Edamost Recept .

Maasdammer

Maasdammerost representerar 15% av nederländsk ostproduktion. Den har stora hål, en kupolform och en söt, nutty smak. Formen, typiska smaker och hål skapas av speciella bakterier som släpper ut gaser under mognadsprocessen. Leerdammer och Maasdam är de mest kända varumärkena Maasdammerost .

Leidsekaas & Komijnekaas

Leiden stad var en gång känd för sin smörindustri , och Leidsekaas var ursprungligen gjord av skummjölk, en biprodukt av smörproduktion. Därför har denna typ av ost en lägre fetthalt än Gouda-ost, vanligtvis från 20-40 %. Den här ostens lågmassa, torra och salta natur gjorde den utomordentligt väl lämpad för VOC: s långa skeppsresor i östra delen av 1700-talet, där den lätt kunde lagras utan kylning under långa perioder.

Man tror att kumminfrön tillsattes för att motverka den salta smaken.

Den ursprungliga cuminosten från Leiden är smulig, pittig och något tart. Det är åldrat i minst 6 månader. Ytterligare åldrande intensifierar kumminomen. (bokstavligen "bondens Leiden-ost") har en mörkröd skål med Leiden-stadens krön (nycklar) på den. På grund av skillnaderna i fetthalt och EU: s skyddade ursprungsbeteckning (BOB) kan inte alla kumminer vara märkta Leidsekaas . Faktum är att några kumminostar bara är Gouda med tillsatta kumminfrön.

Använd cuminost för att göra våra äggröra med babykål & kumminost , kumminostmuffins eller denna kornsallad med rostade sesamfrön och åldrig kumminostrecept

Boerenkaas

Boerenkaas (ibland kallad "bondgårdost") är en handgjord råmjölkost, dvs unpasteurized. Enligt lag ska minst hälften av mjölken som används vid produktion av boerenkaas komma från gården egna boskap. Den andra hälften kan köpas från högst två andra mjölkgårdar. Detta garanterar en hantverksprodukt.

Använd Boerenkaas för att göra dessa Boerenkaas Gougères .

Nederländerna har inte en mängd olika mjuka ostar - de flesta innovationer är en vridning på befintliga stilar. Det finns dock några undantag, däribland Le Petit Doruvael , som är bestämt holländska trots sitt franskt namn. Denna tvättade skorpost från Utrechtprovinsen har en distinkt lukt, apelsinskal och ojög snyggt konsistens. Den kombinerar väl med vijgenbrood (en mjölfri "bröd") som bara tillverkas av torkade fikon, nötter och kryddor.

En annan berömd skvattost, som kallas rommedoe , har tyvärr bara dött ut i Nederländerna på grund av strikta regler från den nederländska kontrollmyndigheten för mjölk och mjölkprodukter. Fläktar av denna rika, skarpa mjukost kan fortfarande hitta den i belgiska Limburg.

Nagelkaas & Kanterkaas

Denna snygga, fast texturerad ost är prydd med kumminfrön och aromatiska nötkött. Det är infödd till den norra nederländska provinsen Friesland.

Denna stil av ost är gjord med skummjölk och har en fet procentandel av 20-44%. Om du vill ha den riktiga saken, se upp för de PDO-tilldelade kanterkaas som är vinklad på ena sidan och runt på den andra. Andra stilar av nötköttost kallas fresiska nagelkaas eller bara nagelkaas . Kanterkomijnekaas är smakad med kummin.

Använd nötköttost för att göra vår fria löksoppa , varm Chicory-sallad med frisisk klovesost eller Chili Sin Carne med färsk Klovesost .

Messenklever

Senare ett fall, när lägre temperaturer, högre fuktighetsnivåer och fetmjölk orsakade ett parti Edamost till "flop", kom denna mildmjölkade, krämiga och klibbiga texturerade elfenbensost som en lycklig olycka. Traditionellt inhemskt i provinsen Noord Holland var det 200-åriga receptet på vad som var känt som knähängare nästan förlorat, eftersom produktionen stoppades efter andra världskriget. Lyckligtvis har några tillverkare börjat göra denna ost igen. Eftersom en stor nederländsk osttillverkare äger patentet till det gamla namnet är det nu känt som messenklever.

Geitenkaas

Holländsk getost är tillgänglig som den välbekanta färska, mjuka getost som vi alla vet och i den halvhårda Gouda-stilen. Fördelen med denna getost är att den behöver en kortare mognadsprocess än ost som tillverkas av mjölk. Halvhård getost är blek, med en lite piquant smak, men en krämig smält-i-mun-konsistens. Se upp för åldern Bettine Grand Cru , som valdes 2006 bästa ost av världen under det årliga Nantwich International Cheese Show i England, världens största. Ett annat utmärkt exempel är Kobunder Natuurkaas , gnidas med holländsk äppelsirap och åldras i en gammal torvlada, vilket resulterar i en ost med en pucefärgad skorpa, smulande vit interiör och anteckningar av frukt och rök. Också värt att leta efter: Picobello , en utmärkt karaktäristisk råmjölk organisk åldrig getost från Heeze, Machedoux , en mild, söt råmjölkostost från Groningen provinsen och organisk åldrig Rouvener getost med sin karaktäristiska karamellton och nutty smak.

Schapenkaas

Kanske kommer den mest kända nederländska fårmjölkosten från den fårhövdade ön Texel, där denna osttillverkningstradition går tillbaka minst 400 år. Fåren betar på salta havsblåsta ängar, vilket ger den fina osten sin unika smak .

Andra noterbara holländska fårmjölksostar inkluderar herby, karamelltonade Breelse s chapenkaas och Veerse schapenkaas, gjorda av råmjölken i den sällsynta ras Zeeuwse mjölkskalan - båda ostarna kommer från öarna i Zeeland där fåret betar på havsprutad vegetation. Också prova krämig Skaepsrond-ost, producerad i Ransdorp, nära Amsterdam. Det ser lite ut som Camembert, men har en mildare, renare smak.

Rookkaas

Holländsk rökad ost smältes, röktes och rekonstituerades sedan i korvliknande former. Det säljs vanligtvis i skivor och har en distinkt brun skall och en rökig smak.

Blauwe kaas

Medan blå ost inte är strikt traditionell i Nederländerna, gör holländarna några utmärkta blåbladiga Goudaostar. Det mest kommersiellt tillgängliga varumärket, som heter Delfts Blauw (även kallat Bleu de Graven ) smakar rikt och sött, och inte lika salt som Roquefort. Nord-Brabant-baserade organiska varumärket Bastiaanse gör blåostar från både ko- och getmjölk. Bastiaanse Blue ost är kända för sin trevliga krämiga textur balanserad med bara en touch av nutty bitter. Också värt att notera: Lady's Blue , en ekologisk råmjölkblåost som är gjord av getmjölk i Drenthe-provinsen, med flätig konsistens och massor av pep.

Kruidenkaas

Denna kategori omfattar ostar (mestadels Gouda eller Boerenkaas ) som är aromatiserade med örter och kryddor som persilja, gräslök, nässlor, chili, senap och fenugreek.

Använd fenugreek ost för att göra denna Fennugreek Gouda, Maple Glazed Ham, och Scrambled Egg Grillad Ost .

Ostmarknader

Ostmarknaderna hålls fortfarande i Holland. Vissa är bara för turister, som Alkmaar, Hoorn och Edam marknaderna, men medan de är lite, erm, ostlik, är de fortfarande ett skådespel som är värt att se. Den traditionella marknaden för ostmarknader är omarbetad i dessa städer varje sommar framför de vackra gamla ostväggen. Ritualen har ostbärare som suger halmhattar, ljust färgade trästräckor och massor av ost. Sann turofiler bör också besöka ostmuseet i Alkmaar.

Ostemarknaderna på Woerden och Gouda är de enda återstående fungerande kommersiella marknaderna. Jordbrukare från området har sin ost vägd, smakade och prissatta här. Ost har handlats på Gouda-ostmarknaden i över trehundra år. Köp lite Gouda-ost där, eller kolla på de många utställningarna som är relaterade till ostproduktion som omger marknaden. Woerden är platsen för att fyllaboerenkaas . Vissa bönder öppnar också sina gårdar upp till allmänheten för turer och provsmakningar.

Besöker Amsterdam? Därefter poppar i Reypenaers smakrum på Singel, en av Amsterdams gamla stadskanaler. Livsmedelsälskare världen över har länge omfamnat Reypenaer-ost, en konstnärlig Gouda och en två-timmars Supreme Champion-vinnare (bästa europeiska ost av alla kategorier) på Nantwich International Cheese Show.

Beställa Dutch Cheese Online

Hungrig att försöka dessa läckra ostar själv? Följande ostaffärer har ett respektabelt urval av nederländska ostar - och skickas internationellt.