Zaru Soba Recept

Zaru soba kokas och kyls soba (bovete nudlar) serveras på en bambu korg (zaru). Det serveras med nudelsdoppning sås (mentsuyu eller tsuyu) och vissa toppings. Lätt och uppfriskande, den här Zaru Soba kommer att vara din sommargåva.

Ordet zaru betyder "en sil" på japanska och namnet på skålen härrörde från hur nudlarna serverades under en bambusfil under Edo-perioden.

En guide till Soba Noodles

Du hittar 2 soba nudlar i den asiatiska mataffären. De främsta skillnaderna mellan sorterna är konsistens och smaker.

  1. Ju-wari Soba är tillverkad av 100% bovete mjöl. Den har en torr och grov konsistens så att nudlarna lätt bryts. Ju-wari soba har en stark bokhete arom och smak. Det är svårt att göra Ju-wari Soba på grund av sin torra och smula textur.
  2. Hachi-wari Soba är tillverkad av 80% bovete mjöl och 20% vetemjöl. Hachi-wari betyder 80% på japanska. Nudeln är mycket mjukare och den har en al dente konsistens. Till skillnad från Ju-wari Soba är det lätt att laga, svälja och tugga. Det har emellertid mindre av boveteuroma.

Det är svårt att säga vilken soba som är smakligare och mer utsökt; det beror verkligen på personliga preferenser.

Du kan också se paket med gröna eller rosa soba nudlar i japanska livsmedelsbutiker.

Serverar Zaru Soba

Det vackraste och mest autentiska sättet att presentera soba är på en zaru, den japanska bambubrickan såldes på japanska marknader och hantverksbutiker. Brickorna är billiga och eleganta att ha runt.

Placera scallions och wasabi i mitten av bordet med nudlarna. Varje middag blandar sedan en dab av wasabi och 1 matsked av skallrosorna i en del av doppssås och, med hjälp av ätpinnar, dips nudlar i såsen. Om du vill kan du lägga till smaker som riven ingefära eller apelsinskal till doppsåsen.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Sätt mirin i en såspanna och värme. Tillsätt sojasås och dashi sopplager i pannan och koka.
  2. Stoppa värmen. Kyla såsen.
  3. Koka mycket vatten i en stor kruka. Tillsätt torkade soba nudlar i kokande vatten, varma rörliga nudlar med ätpinnar.
  4. Koka i 5 till 6 minuter, eller tills bara ömt. Lägg nudlarna i en kolsyrare och skölj under kallt rinnande vatten för att avlägsna stärkelsen. Om det är nödvändigt, lägg till lite kallt vatten i potten för att förhindra överflöd.
  1. Dela soba bland fyra serveringsplattor eller zaru.
  2. Dela dippsås bland fyra små koppar. Lägg på pålägg på små tallrikar och servera dem på sidan av soba.