Vad är klosterost?

Munkar och nonner Spela en viktig roll i cheesemakinghistorien

Sedan medeltiden har några kloster, som är samhällen med religiösa order bestående av munkar och / eller nonner, producerat små partier handgjord ost ( och alkohol ). Vissa kloster gör det fortfarande, men idag är imitationer av många traditionella klosterostar producerad i ostfabriker. Oavsett om en viss typ av ost fortfarande är gjord av en religiös ordning, eller det är bara en imitation av en ost som en gång verkligen gjordes i ett kloster, är dessa typer av ostar kända som kloster, trappist eller munkostar.

Karakteristik av klosterost

Varför gör munkar och nunnor ost?

De flesta beställningar av munkar och nonner är ansvariga för sin egen försörjning. Att producera mat och dryck för att näring sig och sälja till andra är ett sätt att bibehålla klostret. Av samma skäl driver vissa kloster också en bondgård, och ost blev en naturlig biprodukt av mjölken från kor.

Kloster sägs också stolta över sin gästfrihet, och ingenting säger "välkommen" som att servera handgjord ost, plus vin eller öl!

Nästa gång du är i en ostaffär, fråga cheesemonger om klosterost eller ta med listan nedan med dig som referens. Observera att vissa märken av ostarna nedan kommer att vara ganska skarpa, och andra märken av samma ost kommer att vara mycket milda.

Exempel på detta är Munster, Port Salut och Saint Nectaire. Om möjligt, be om att prova ett prov innan du köper.

Belgiska klosterost

Fransk klosterost

Schweizisk klosterost

Amerikansk och Kanadensisk klosterost