Hur används kummin som kryddor?

Kummin (uttalad "KYOO-min") är ett krydda från det torkade fröet av en växt som kallas Cuminum cyminum , som är medlem av persiljafamiljen . Kummin används ofta i mexikanska, Mellanöstern och indiska kök, bland många andra.

Kummin kan användas i hela fröformen såväl som vid marken. Kummin har en varm jordisk smak och arom. Jordkummin läggs ofta till chili , grillsås , bakade bönor och marinader.

Kummin är en typisk ingrediens i chilipulver . Kummin finns också ofta i andra kryddblandningar som garam masala , currypulver, achiote-blandningar, adobos och bahaarat. Den vanligaste sortimentet av kummin är en brungul färg, även om du ibland kan hitta svart kummin, grön kummin och vit kummin.

Kumminhistoria

Kummin är ett gammalt krydda odlat i Egypten och Mellanöstern. Det har hittats i fyra tusen år gamla utgrävningar i Syrien och i forntida Egypten, där det användes både som krydda och för att bevara mumier. Det framgår av Bibeln i både Gamla testamentet och Nya testamentet, i båda fallen som nämns i samma linje som dill. Den användes omfattande i Indien från antiken och av grekerna och romarna. Det gjorde sin väg till mexikanska och sydamerikanska köket efter europeisk kolonisering, särskilt av spanska och portugisiska.

Kummin frön

Kumminfrön är små, båtformade frön som liknar käppfrön.

De har åtta längsgående åsar med oljekanaler. Fröet skördas för hand från en årlig växt. Hela kummin frön används i vissa rätter, till exempel tillsätts till het olja i början av en indisk maträtt så dess smak fyller oljan och därmed resten av ingredienserna. Mer smak smörjs ut när fröet är lättbrädat, vilket kan göras enkelt hemma med en torr panna över medelvärme.

Hela kummin frön kan hittas förpackade i krydddelen av de flesta livsmedelsbutiker. Det är ofta billigare att köpa kumminfrö på en internationell marknad som sköter dem som gillar mexikanska, indiska, nordafrikanska eller Mellanöstern-mat. Fröna kan hållas i frysen under en lång period för att behålla sin smak om du inte använder dem regelbundet.

Kummin frön (jeera) tuggas ofta som ett matsmältningsstöd i Indien och kan erbjudas på indiska restauranger för detta ändamål.

Ground Cumin

Ground cumin är lättillgänglig vid de flesta livsmedelsbutiker i krydda gången. Mer intensiv och nyanserad smak kan erhållas genom lätt rostning av hela kumminfrö och sedan slipning av fröna i en kryddkvarn eller med mortel och pistel. Smaken är intensiv, och du kan ta hänsyn till det när du använder mätningar för recept och slipar kummin från friskt rostat frö. En gång i tiden kommer kummin gradvis att förlora sin smak över tiden och bör bytas ut regelbundet.