Mat av Cataluna

Från fisk i Girona till Cassolada i Lleida, lära känna spanska regionala köket

Var är Cataluña?

Cataluña är en av Spaniens 17 Comunidades Autónomas , eller "autonoma samhällen" ligger i nordöstra hörnet av Spanien, med miles av kusten vid Medelhavet. Det är också känt som Katalonien. I väster ligger regionen Aragon och i söder, Valencia-regionen. Cataluña, liksom andra regioner i Spanien består av flera provinser - Girona, Barcelona, ​​Lleida och Tarragona.

Cataluña har några av de mest sofistikerade regionala spanska köket, kanske på grund av dess läge gränsar till Frankrike, liksom dess Medelhavskusten. Dess läge har hjälpt till att föra många kulturella influenser från romare och araber i antiken, liksom franska och italienare i senare tid. Dess folk är starkt oberoende och har sitt eget regionala språk, katalanska .

Katalanska såser

Så, vad är det regionala köket i Cataluña känt för? Innan vi beskriver katalanska rätter finns det fyra basala såser som spelar en viktig roll i det regionala köket i Cataluña:

Traditionella rätter i Cataluña

En maträtt som är mycket traditionell i Cataluña och är populär i Valencia också. Pan con Tomate är tomatbröd. Så enkelt, men ändå så läckert ... Gör det genom att skära en ny tomat i hälften och gnugga den på en skiva baguette, sedan drizzlande olivolja på toppen och avsluta med en sorts salt. Ät det slätt eller lägg det med en skiva jamón Serrano eller en bit ost eller chorizo . Många förbereder Pan con Tomate till frukost.

En annan traditionell katalansk maträtt, som är välkänd, är escalivada , en sidrätter äts vanligtvis i varma sommarmånader, som är gjord av rostade grönsaker med olivolja.

Cataluña har ett brett utbud av risrätter, samt kött, fjäderfä och fisk. För att beskriva de rätter som Cataluña är känd för, låt oss granska dem per provins:

Girona

Girona har kust på Medelhavet, men inkluderar även Pyrenéerna. I fjällområdet är fjäderfäkar de viktigaste och där hittar du kalkoner, gäss, ankor och poulards. Detta område är känt för julkalkon, förberedd med fyllning av korv, russin och pinjenötter. Spelet är också populärt och det finns många traditionella rätter gjorda med kanin, hare och partridges.

Detta är också det område där du hittar rätter som blandar smaker av "havet och berget", mar jag muntanya på katalanska.

Dessa rätter blandar kyckling, vilt eller nötkött med fisk eller skaldjur.

Barcelona

Barcelona är huvudstaden Cataluña, liksom provinsens namn. Barcelona har varit känd för sin mat i århundraden. I själva verket på 1800-talet sägs restaurangerna vara några av de bästa i Europa.

Lleida

Köket från detta område är jordartsmat från bergen som innehåller kött, vilt och öring som huvudingredienser. Cassolada är en kombination av potatis, grönsaker, baconfett och revben. En annan maträtt är girella , med lammets hovar med rovor. Liksom resten av Cataluña är ris vanligt i Lleida.

Tarragona

Detta område har en mängd olika rätter som är läckra, inklusive kanin med vitlök, fisk och potatis och torskfettar . Men risrätter serveras med en sås. Den mest kända risrätten är arroz abanda , ris och flera olika fiskar, serveras med alioli och romesco såser.

efterrätter

Desserter i Cataluña inkluderar Crema Catalana och natillas , en vanilj. Det finns en mängd olika traditionella kakor som är förberedda, som så många andra sötsaker som sammanfaller med religiösa festdagar, som pa de pessic, coques , till St John's Eve och paneller , som ätas till All Saints Day i november.

Vin

Priorato viner kommer från Tarragona och är av utmärkt kvalitet. Dessutom är Spaniens populära mousserande vin, kallat cava, producerat i Sant Sadurní d'Anoia, nära staden Barcelona.

Katalansk meny "dekoder"

Om du kommer att besöka Cataluña är det viktigt att komma ihåg att katalanska är ett officiellt språk och gatuskyltar, menyer och andra dokument kommer att skrivas ut på katalanska. För att hjälpa till att förstå menyer och restaurangbroschyrer kanske du vill skriva ut den här fina menyn "dekoder" som Arthur Frommers BudgetTravel-webbplats har skrivit, skrivet av Mark de la Vina. Den innehåller allmänna matrelaterade termer samt namn på de populära regionala rätterna med beskrivningar på engelska.