Gör en klassisk spansk Sofritosås att använda på en mängd olika sätt

Sofrito är en grundläggande tomatsås som görs över hela Spanien. Det är lätt att sätta ihop - bara sauté tomater, lök, vitlök och gröna paprika i olivolja i en stekpanna. Den mjuka matlagningen mellows surhetsgraden av tomaterna och skapar en perfekt blandning av smak som är mångsidig och anpassningsbar.

Sofrito är ofta grunden för många spanska recept. Det blandas ibland i ris eller äggröra, och även om det är gott på egen hand, används inte såsen som kryddor. Det är vanligare att det införlivas som en ingrediens i andra rätter, såsom fyllning för empanadas .

Som med alla traditionella recept finns hundratals versioner av sofrito sås. Mängden vitlök, peppar och kryddor kan justeras enligt kockens smak. Den här är ett familje recept från Avila, Spanien.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Smaka choklad lök och vitlök. Skär peppar i 1/4-tums (eller mindre) bitar.
  2. Värm en stor stekpanna med en tung botten över medelvärme. Häll i tillräckligt med olivolja för att belägga botten av pannan.
  3. Lägg lökarna i pannan och sätt dem ihop tills de är transparenta, minska värmen om det behövs för att undvika att bränna dem.
  4. Tillsätt grönpeppar och fortsätt att laga mat i 5 minuter, tillsätt olivolja om det behövs. Var noga med att röra ofta, så grönsakerna brinner inte.
  1. Tillsätt hakad vitlök och sauté i ytterligare 1 minut.
  2. Tillsätt krossade tomater och paprika till pannan och mixa bra.
  3. Fortsätt koka i ca 10-15 minuter, reducera vätskan som släpps ut från tomaten tills en något tjock sås uppnås.

Servering och lagring av Sofrito

Om du använder sofrito som ingrediens i ett annat recept, låt det svalna i några minuter innan du lägger det på din maträtt. Varm sofrito är att föredra om du serverar det som en sås med stekt ägg eller ris.

Tomat sås mellows och blir sötare över natten, så många spanska kockar gillar att göra ett dubbel recept och använda det hela veckan. Den kommer att hålla i kylskåpet i fem dagar i en väl förseglad behållare eller burk. Du kan också lagra den dubbla satsen sofrito i frysen och spara den för framtida användning. Var noga med att låt den svalna helt och dela den sedan i plastfrysar. Det kommer att ta upp till sex månader.

Sofrito I Recept

Eftersom smakerna av sofrito kompletterar många livsmedel finns det många recept som innehåller den traditionella spanska tomatbaserade såsen. Spansk kyckling med sofrito är en enkel maträtt att sätta ihop men smakar som att du spenderade timmar - och många ingredienser-gör det. Boneless kyckling är stekad, skivad och sedan simmade i sofrito (som, om du har förberedd, gör det till en perfekt maträtt för en snabb nattkväll). För något lite vanligt, prova spansk kanin i sofrito , vilket kräver en liknande förberedelse till kycklingrätten med tillsats av vitt vin och örter.

Kräftor , som är populära i Spanien och ser ut som en miniatyr hummer, kombinerar också vackert med sofrito, vilket gör något av en enkel skaldjursstew. Bacalao con tomate är en annan spansk maträtt inklusive sofrito, den här gången med torskfisk.

En grundläggande sofrito är alltid välkommen skedad över ett stekt ägg. Du kan också lägga till några häft med extra grönsaker och kryddor, såsom svamp och varm sås , och kasta med pasta eller blanda i ris till en maträtt eller vegetarisk entree.

Sofrito är en global sås

Som med många spanska rätter och såser har sofrito blivit inkorporerat i många andra kök , inklusive kubanska, portugisiska och dominikanska. Spaniens globala kolonisering genom historien tog såsen inte bara till Latinamerika, men också Filippinerna och många andra platser runt om i världen. Det är mycket vanligt i karibisk mat och varje ö sätter sin egen snurr på sofrito . Du kan även se sofritos inflytande i franska och italienska såser.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 26
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 2 mg
kolhydrater 3 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)