Kycklingsoppa med ris

Det är knepigt att tänka på Kycklingsoppa med ris utan att tänka på Maurice Sendaks "Kycklingsoppa med ris", en sorgligt underläsd och ändå fantastisk barnbok som börjar med denna odödliga linje:

I januari är det så trevligt, medan du glider på den glidande isen, för att sippa varm kycklingsoppa med ris.

Läs det outloud. Det är så roligt att säga de orden i den ordningen. Och han har helt rätt. Det finns stor värme och komfort att hitta i en varm skål med risbelastad kycklingsoppa. Och om den nämnda soppen är gjord med färska, lokala ingredienser, desto bättre.

Vissa recept kan kalla till att laga riset i soppan, men om du lagar det separat kommer buljongen att vara klar. Om en klar buljong inte intresserar dig (och behöver inte städa den extra riskokan), lägg bara till ytterligare 2 koppar buljong eller vatten i kruken, sätt riset tillsammans med alla grönsaker och laga mat 15-20 minuter tills riset är underbart ömt till biten.

Tips: Om du använder hemlagad kycklingbuljong , dra kycklingen ur den kokande buljongen efter att den har kokats genom, ta bort köttet som ska användas i denna soppa och återvända benen för att fortsätta smaka på buljongen.

Du kanske också gillar Homemade Chicken Noodle Soup eller dessa andra varmvattenkoppor.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. I en medelpanna får du 2 koppar vatten till koka. Tillsätt ris och salt. Koka igen.
  2. Så snart det kokar, täck, minska värmen för att behålla en mild simma och laga ostörd i 15 minuter. Utan att ta bort locket, ta av pannan från värmen och låt den sitta i 5 minuter. Ta bort locket, fluffa riset med en gaffel och sätt riset åt sidan.
  3. Samtidigt trimma selleri stjälkarna och skiv dem tunt. Om de är särskilt tjocka, skära dem i halva längden innan de skärs. Torka av purjolöket, kassera rotänden och spara de mörkgröna delarna för ytterligare användning. Klipp den vita och ljusgröna delen i längdriktningen i kvarteren och skära dem så snett. Lägg de skivade purjolökarna i en kolsyrare och skölj helt ren och fri från grit. Skala och tärna moroten.
  1. i en stor sopppanna över medelhög värme, varma 1/4 kopp kycklingsbuljong. Lägg till skivad selleri, purjolök och morötter. Koka, rör om ibland tills grönsakerna mjukas, ca 5 minuter. Tillsätt den återstående buljongen och sätt den bara till koka. Minska värmen till en simma och laga, ostörd, tills grönsakerna är mycket milda, ca 10 minuter.
  2. Tillsätt kycklingen till soppan och laga koka tills den är uppvärmd i ca 2 minuter. Tillsätt det kokta riset och koka tills det är uppvärmt, ungefär 1 minut. Tillsätt salt till smak. Servera varmt.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 350
Totalt fett 12 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 5 g
Kolesterol 70 mg
Natrium 1,247 mg
kolhydrater 29 g
Kostfiber 2 g
Protein 28 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)