Grader av spansk olivolja

Från Extra Virgin till olivolja och allt i mellan

Olivolja är en integrerad del av spansk matlagning och har varit sedan fenicierna och grekerna introducerade olivträdet till den iberiska halvön i antiken. Romarna fortsatte att odla oliver och förbättra oljeproduktionstekniken. Olivolja från halvön bedömdes av mycket hög kvalitet och var efterfrågan i Rom, liksom andra delar av imperiet. Myrorna förbättrades sedan vidare på odling av oliver och oljeproduktion.

Det spanska ordet för olja är aceit som härstammar från det arabiska ordet al-zait , vilket betyder "olivsaft".

Det finns olika sorter av oliver och olivolja, liksom olika kvaliteter eller kvaliteten på olivolja. Europeiska gemenskapen, som Spanien är medlem i, reglerar nu klassificeringen av olivolja, vilket skyddar konsumenten från att köpa en sämre oljekvalitet till ett uppblåst pris! Oljens surhetsnivå refererar till mängden eller procentandelen oljesyra. Hur uppstår surheten? Om oliverna faller från trädet och spränger öppet på marken kan det ske genom oxidationsprocessen. Det kan också ske om oliverna lagras för länge innan de pressas. Ju lägre procent syra desto bättre är oljan och mer fruktig smak.

Följande är de typiska graderna av spansk olivolja som du kommer att se i din stormarknad:

Virgin olivoljor

Det finns fyra typer av jungfruolja - Extra Virgin, Virgin, Ordinary Virgin och Lampante Virgin.

EU: s lagstiftning som reglerar olivoljekvaliteter anger att oliver bör skördas och bearbetas naturligt, utan att använda någon form av processer, speciellt termiska processer som förändrar oljan. Processer som är tillåtna är: tvättning, dekantering, centrifugering och filtrering. Olivoljor märkta Virgin kan inte inkludera oljor erhållna genom att använda lösningsmedel och tillåter inte att blanda det med oljor som har olika egenskaper.

Vi rekommenderar att du köper antingen Extra Virgin eller Virgin Olive Oil och inte någon typ som är raffinerad eller blandad. Vanlig Virgin och Lampante är namn som du förmodligen inte kommer att se på dina snabbköpshyllor, men de kan användas i blandade oljor. För mer information om vad du ska leta efter på spanska olivolja, läs tips om att köpa spansk olivolja .

Raffinerad olivolja

Raffinerad olivolja tillverkas genom raffinering av Lampanteoljor. När det är raffinerat har det ingen arom eller smak och det marknadsförs inte i Spanien.

Olivolja

Denna typ av olja tillverkas genom att blanda raffinerade olivoljor med jungfruoljor, förutom Lampante. Oljens surhet kan inte vara mer än 1,5%. När en Lampante Olive Oil är raffinerad och blandad med en liten mängd extra jungfruolja eller jungfruolja för att ge det smak, kallas det helt enkelt "Olive Oil".

Lagring av olivolja ...

När du har köpt olivolja, förvara den på en sval, torr, mörk plats. Förvara inte din olivolja nära kaminen eller ugnen eller det kommer att bli svåra mycket snabbt. Ljus har också en mycket skadlig olivolja, så det är bäst att hålla det i ett skåp, inte på disken. Det ska användas inom ett år att bli producerat eftersom det börjar förlora smak och näringsvärde.

<< - Tillbaka till "Essential Foods for the Spanish Kitchen".