Spansk Alioli Vitlök Majonnässås Recept

Alioli (kallas ofta aioli på engelska) är en av de vanligaste spanska såserna. Det ursprungliga receptet sägs ha sitt ursprung i Katalonien i nordöstra delen av landet på gränsen till Frankrike. Aliolis beröm har spridit sig över hela Spanien och är en populär sås för en mängd olika traditionella livsmedel.

Namnet alioli kommer från katalanska orden för de två huvudingredienserna alla ( vitlök), i (och) och olja (olja). Det är snabbt, enkelt och väldigt smakfullt, så det är lätt att förstå varför det är så populärt i Spanien. Servera den med kött, fisk eller grönsaker - eller sprida det bara på bröd. Spanska använder den också som en ingrediens i huvudrätt recept. Detta recept gör cirka 1 1/2 koppar och använder två äggulor, vilket gör det lättare att binda. Traditionella recept lämnar ägget, vilket gör emulsionen svårare att uppnå.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Först, skalla och gräda vitlök.
  2. Använd den vita sidan av en stor kniv och krossa vitlöket.
  3. Placera krossad vitlök i en liten mortel och stall och tillsätt ½ tsk salt och smash i en pasta. (Ett alternativ till att spara tid är att använda en bra vitlökpress som skalar och mosar vitlöket i ett steg. Du kan på något sätt använda en mortel och en pestel för att mäta vitlöket i en pasta.)
  4. Spacka ägget och separera äggulorna i en liten blandningskål.
  1. Överför vitlökpastaen till skålen och visp att blanda.
  2. Häll i olivolja i en mycket tunn, jämn ström med en handblandare med låg hastighet tills en krämig sås börjar bilda.
  3. Smörj citronsaften långsamt i slutet, samtidigt som mixern hålls på för att säkerställa att såsen blir jämn.

Recept Tips

Recept som funktion Alioli

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 190
Totalt fett 19 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 13 g
Kolesterol 35 mg
Natrium 40 mg
kolhydrater 4 g
Kostfiber 0 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)