Cava - Spanska Sparkling Wine

Ha ett glas Cava denna högsäsong!

Historien om Cava , Spanska Sparkling Wine

Champagne var det första mousserande vinet och det är förmodligen det mest kända i världen. Dock kan endast viner som tillverkas i Champagne-regionen i Frankrike kallas Champagne nuförtiden. Spanien producerar många fina mousserande viner, kallad cava efter källarna där vinet produceras. Många spanjorer kan kalla detta vin champán på ett kollektivt sätt, men de får inte officiellt märka vinerna på detta sätt - trots att dessa viner är gjorda i "méthode champenoise" eller "Champagne-metoden", vilket är samma metod som brukade göra Champagne.

Josep Raventós Fatjó från Codornias egendom sägs ha varit den första som producerar vin som framställdes i denna metod i Sant Sadurní d'Anoia, Spanien (Cataluña), Spanien år 1872. Han var så nöjd med det vin han gjorde, att han beställde en cool källare eller cava grävde för att producera mer mousserande vin. På några korta år introducerade familjen sina första flaskor cava till allmänheten. Det var en omedelbar framgång, särskilt med det höga samhället. Snart skickades mousserande viner från Codornia-egendomen till den spanska kungafamiljen. Idag besöker tusentals besökare Codornias vingård och källare i Sant Sadurní d'Anoia i Cataluña.

Förutom Codorníu finns hundratals cava vinprodusenter i området söder om Barcelona som heter Penedés. Den andra stora mousserande vinproducenten som omedelbart kommer att tänka på är Freixenet, uttalad "fresh-eh-net". Den är känd för sin "cordon negro" -produkt, en cava i en matt svart flaska med guldskrivning.

Hur Cava produceras

Högkvalitativa mousserande viner, inklusive cava och fransk champagne innehåller bubblor av koldioxid. Hur kommer bubblorna dit?

Under den andra fermenteringen / åldringen vrids flaskorna ibland. Denna process kallas remuage och i vissa vingårdar görs detta fortfarande för hand. Denna vridning av flaskorna medför att återstoden från jästen samlas i vinflaskans hals. Flaskans hals fryses sedan, vilket tvingar sedimentet ut och flaskan omkorkas omedelbart.

Betyg eller kvaliteter av Cava

År 1991 infördes EU-lagstiftning (European Union) för att säkerställa att det fanns en konsekvent kvalitetsstandard för Cava och samtidigt erkände EU ursprunget för cava . Det finns dock väldigt få tillverkare av cava utanför Cataluña. En stjärna med fyra punkter skrivs ut på basen av korken av någon sann cava .

De sex officiella typerna är enligt följande beroende på sockerhalten:

Köpa Cava

Lyckligtvis för de av oss som bor i USA är det lätt att hitta i nästan vilken stor mataffär som helst. Priserna på högkvalitativa spanska cava är mycket gynnsamma, i jämförelse med franska Champagne eller Kalifornien mousserande vin!

I allmänhet desto dyrare, torrare cava . Den billigare cava är mycket sötare. Om du läser etiketten på de billigare flaskorna ser du att det förmodligen är Semi-Seco .

Tre märken av spanska cava som du sannolikt kommer att se i affären är:

Njut av Cava

Spanska dricker mycket cava under semestern, särskilt på julafton middag , La Noche Buena och nyårsafton, La Noche Vieja . Det är allmänt berusat efter middagen och parat med spanska godisar , som turrón .

Vi rekommenderar att du placerar flaskan cava i frysen eller ett iskista fyllt med is och ta ut varje flaska endast när du är redo att dricka den. (Om du lägger flaskor i frysen, se till att du inte glömmer bort dem eller de kommer explodera och du kommer att ha en klibbig röra för att städa upp!) Cava ska serveras väldigt kallt för att verkligen njuta av det - ca 46 till 48 grader Fahrenheit. Servera i choklad flöjt champagne glasögon så att bubblorna varar längre eftersom de måste resa längre innan de bryter ytan. Placera glasögonen i frysen i minst en halvtimme innan du använder dem. Kylda glasögon hjälper till att hålla cava- kyla.

När du njuter av din spanska Cava här semester säsongen, gör en skål som spanska gör med en rungande ... ¡Próspero Año Nuevo! , till ett välmående nytt år!

Spanska Cava Recept & Pairing Förslag