Den gammaldags: Klä upp din whisky i klassisk stil

En sockerkubbe dränkt i bitter , ett skott av whisky och en apelsinskal Det är så enkelt att skapa en imponerande och tidlös cocktail . Drycken är den enda och gammaldags och det är ett av de bästa sätten att njuta av din favorit bourbon eller rågwhisky.

Den gammaldags är en klassisk whisky-cocktail som har serverats sedan mitten av 1800-talet. Det är precis vad namnet antyder: en "gammaldags" cocktail, och det är lika populärt idag som det var när bartenderna först hällde den.

Vad är den gammaldags överklagande? Det är helt enkelt ett fantastiskt sätt att klä upp ett glas whisky. Om du är en traditionalist, välj en stor rågwhisky , men bourbon är också ett perfekt val . De söta, bittra och fruktsmakarna som läggs till glaset kommer att förbättra vilken whisky du häller. Det finns också ett antal sätt att göra det här, så låt oss titta på alla dina gammaldags alternativ.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera sockerkuben längst ner i ett gammaldags glas .
  2. Mätt kuben med bitter och muddle .
  3. Fyll glaset med is (desto större är kuberna desto bättre).
  4. Lägg till whiskyen.
  5. Rör om .
  6. Garnera med en apelsinskal och körsbär.

Den gammaldags idag

Det är vanligt för drycker att morph och utvecklas genom åren. Detta är särskilt sant när vi pratar om en av de allra första cocktailsna och idag finns det många variationer på det gammaldags .

Rågwhisky var det ursprungliga valet för det gammaldags. Under åren har valet av god ryes minskat så bourbon blev till-ersättare . Medan bourbon fortfarande är en favorit för många drinkare, har vi också lyxen på en växande rågmarknad. Det är svårt att välja en dålig whisky för denna drink och det är en bra plats att prova nya fynd, så häll vad du än vill.

Oftast kommer bartendrarna att ösa drycken med ett stänk av klubbens läsk . Det är inte en traditionell metod och gammal timers skulle visserligen scoff vid dess användning. Även maraschino körsbären är inte original och ärligt, det är inte nödvändigt för något annat än att göra drycken att se lite snyggare ut.

Poängen med den gammaldags är att undvika att lägga till för mycket så att du kan tillåta whiskyen att lysa. De bästa gammaldags drinkarna är enkla och därför är det viktigt att vara uppmärksam på varje element.

Att störa orange eller ej

Har du märkt att receptet inte kräver en muddled orange? Muddling frukten med socker och bitter är en annan modern twist, men de tidigaste gammaldags brukade knappt använda det som en garnering.

Om du föredrar följer du några bartendrar och leder en helt orange skiva med den bittersugna sockerkuben. Du hittar andra som stryker apelsinskalan och fortfarande andra som kopplar en citronskal med vissa whiskyer. Det handlar helt om personligt val.

Om du väljer att inte muddla skalen, uttrycka den över drycken innan du släpper den i glaset. För att göra detta, vrid enkelt upp skalen och ge det en bra pressning (riktad mot glaset och inte dina ögon) och bitar av citrusoljor sprutar in i drycken.

En gammaldags cocktail ett år sedan

Historien om den gammaldags är något moderna drinkare kan relatera till. Den här cocktailen dök upp i samma debatter i slutet av 1900-talets barskiva som moderna "martini" -menyer tar upp idag . Det är faktiskt roligt att tro att den gammaldags var "gammaldags" för hundra år sedan, men det är sant.

Det var omkring 1880-talet och 90-talet som den amerikanska cocktailscenen verkligen gick. Drycker skapades med curacao, absint, sirap och fruktjuicer och de var en träff. Det fanns naturligtvis uthålligheterna, de nostalgiska drinkarna som ville ha en enkel drink med en spark som de kom i "gamla dagar". Alla dessa snygga saker var slöseri med tid.

Editorials skrevs i tidningar, argumenter uppstod i barer runt om i landet, och snart blev det gammaldags officiella namn. Den publicerades för första gången under namnet Theodore Proulx (av Chicagos berömda Chapin och Gore salong) 1888 "Bartenders Manual."

Pendennis Club Myth

I årtionden sade historien om den gammaldags att den skapades 1881 vid Pendennis Club i Louisville, Kentucky. David Wondrich påpekar i "Imbibe!" att detta är falskt.

Klubben öppnade inte förrän 1881 och ett år före det nämndes "gammaldags cocktails" på Chicago Tribunes sidor. Det fanns till och med en "tvetydig tidningsspets" som nämnde gammaldags drycker redan 1869.

Den ursprungliga cocktailen

I själva verket går den gammaldags formeln tillbaka till 1850-talet, om inte tidigare.

Det kan göras med whisky, brandy eller gin (Old Tom eller Holland) . Det var helt enkelt sprit, socker (inte sirap) och is. Lägg till bitters och du har den grundläggande definitionen av en riktig cocktail .

Följ historiska råd om is

Wondrichs bok är fylld med intressanta prickar av bar trivia och det är en som varje cocktail-nek borde äga. Inom anteckningarna på gammaldags är en fascinerande del om rätt is att använda i drycken .

Det visar sig att isbollar och 2-tums kuber inte är nya . de försvann helt enkelt i den amerikanska baren tills nyligen. Wondrich hänvisar till den stora kubens användning år 1899, "... mixologiskt ambitiösa salonger föredrog att kyla sina gammaldags med is skuren i" perfekta kuber ungefär två inches på en sida "."

Samma teori som vi använder för att lägga till en chill och lätt utspädning till ett glas rak whisky har länge varit att föredra för den gammaldags. De fina ismaskinerna vi har kommit för att lita på och deras små, snabbsmältande kuber förstörde det i många år. Om du är en hängiven till den gammaldags och inte gjort omkopplaren till 2-tums is, kommer du att finna det som det sista steget i att perfekta denna ikoniska drink.

Hur stark är gammaldags?

Som du kan tänka dig är den gammaldags inte mycket ljusare än en rak pour av whisky. I huvudsak behöver vi bara faktor i lite utspädning. När vi gör, skulle en gammaldags med 80-bevis whisky vara cirka 32 procent ABV (64 bevis) . De gamla timersna skulle vara glada att veta att det fortfarande har den sparken de letade efter.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 153
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 0 mg
kolhydrater 3 g
Kostfiber 0 g
Protein 0 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)