Vad är näringsmässig jäst?

Näringsjäst och hur man använder den

Vad är näringsjäst? Och varför gillar veganer att tycka om det så mycket? Om du har undrat över denna ingrediens som tycks dyka upp överallt i veganska kokböcker och vegetariska restauranger, läs vidare för att ta reda på en definition och allt du behöver veta om näringsjäst.

Vad är näringsmässig jäst?

Gult i färg och med en nutty ostliknande smak är näringsjäst en inaktiv jäst som är en favorit bland många veganer på grund av dess unika smak och likhet med ost när den läggs till livsmedel (Bon Appetit kallar det även "naturens Cheeto dust" - det är det ostiga och det där bra).

Stänk lite på varm popcorn eller vitlöksbröd, eller tillsätt en generös skedar till en stekpaja eller pasta sås. Näringsjäst är också den enda tillförlitliga matkällan av vitamin B12, så om du är vegan, är det en bra idé att lägga till din mat regelbundet.

Var kan jag hitta näringsjäst?

Jag har aldrig någonsin sett näringsjäst i stora kedjens livsmedelsbutiker som Kroger, Albertson, Publix och liknande. Du måste gå till hela maten eller din lokala matbutik.

Näringsjäst finns i bulkmat eller tilläggsavsnitt av nästan alla hälsokostaffärer och co-ops, även de små. Du kan leta efter antingen näringsjäst flingor eller pulver (smaken är densamma, men strukturen är lite annorlunda och jag har inte personligen mycket preferenser), men var noga med att du inte får brödgås av misstag, som det är ganska likartat i utseende.

I Australien och Nya Zeeland kallas näringsjäst också "smaklig jäst" eller "smaklig jäst flingor".

Om du inte hittar näringsjäst där du bor kan du prova att handla online för näringsjäst.

Varför gillar veganer näringsjäst?

Om du frågar denna fråga har du självklart aldrig haft popcorn som ströks med bara en liten bit av näringsjäst och salt, för då skulle du veta att näringsjäst är absolut läcker.

Veganer älskar den ostliga smaken (det är en stor Parmesanost-ersättare) och den kan tillsättas till nästan vilken måltid som smakförstärkare.

Men det är inte den enda anledningen till att veganer älskar näringsjäst. Näringsjäst är också en bra källa till vitamin B12, vilket är det enda näringsämnet som det är mycket svårt att erhålla som vegan. Medan det finns mycket debatt om B12s betydelse och tillgänglighet för dem som undviker allt kött, mjölk och ägg under en lång tid, är de flesta överens om att det är en bra lösning att äta näringsjäst är en bra lösning, för det är väl gott.

Se även: Kan veganer äta jäst?

Hur man använder näringsjäst

Vegetarisk, vegan eller inte, näringsjäst är en fantastisk och hälsosam ingrediens att hålla hand om. Jag håller min rätt bredvid salt och peppar, och brukar använda den lika ofta - om inte oftare! Här är några av mina favorit sätt att använda näringsjäst:

Recept Användning av näringsjäst

Vill du följa ett specifikt recept, istället för att experimentera på egen hand? Här är några enkla och enkla vegetariska och veganska recept med näringsjäst: