Vad är en Vegan? Vad äter veganer?

Veganism är en typ av vegetarisk kost som utesluter kött, ägg , mejeriprodukter och alla andra animaliska härledda ingredienser. Många veganer äter inte heller mat som bearbetas med animaliska produkter, såsom raffinerat vitsocker och vissa viner .

Vegan hänvisar till antingen en person som följer detta sätt att äta eller till kosten själv. Det vill säga ordet vegan kan vara ett adjektiv som används för att beskriva ett matobjekt, som i "Denna curry är vegan " , eller det kan användas som ett substantiv, som i " Veganer som kakor också".

Se även:

Även om det finns en del debatt om huruvida vissa livsmedel, såsom honung, passar in i en vegansk kost, om du lagar mat för andra veganer, är det bäst att radera på försiktighetssidan och undvika dessa livsmedel. De flesta veganer utvidgar definitionen av veganism att gå utöver bara mat och kommer också att undvika användningen av alla personliga och hushållsprodukter som testas på djur och undviker att köpa och använda alla animaliska härledda, icke-livsmedelsprodukter, såsom läder, päls och ull . Det finns en del debatt om huruvida begagnade animaliska produkter, såsom en läderjacka från en butik för affärsverksamhet, kan ingå i en grusdansfri vegansk livsstil eller inte.

Vad äter veganer?

Detta är kanske den vanligaste frågan om veganism. En vegansk kost innehåller alla korn , bönor, baljväxter, grönsaker och frukter och det nästan oändliga antalet livsmedel som görs genom att kombinera dem.

Dessutom finns många veganska versioner av välkända livsmedel tillgängliga, så du kan äta vegetariska varmkorvar, glass , ost, icke-mejeripyoghurt och vegansk majonnäs tillsammans med de mer välbekanta veggie hamburgarna och andra köttprodukter.

Många livsmedel är förknippade med veganism, såsom sojamjölk, icke-mejeriprodukter och tofu , men många icke-veganer tycker också om tofu. Du behöver verkligen inte tofu för att äta vegan.

Se även: Hjälp! Jag vill gå vegan, men jag hatar tofu!

Veganer äter också många av samma vanliga och bekanta dagliga livsmedel som alla andra gör, till exempel en grönsallad, spagetti, jordnötssmörsmörgåsar och chips och salsa.

Till exempel skulle livsmedel som en vegetarisk burrito utan ost eller gräddfil vara vegan. En vegetarisk thailändsk curry gjord av kokosmjölk är vegan. Pasta med tomatsås eller annan icke-kött- och icke-mejerisås är vegan. De flesta bröd är också vegan.

Se även:

Hur kan jag bli Vegan?

Så du har bestämt dig för att bli vegan. Men nu vad? Här är några tips för att göra den strömbrytare du kan hitta till hjälp.

Vissa människor går enkelt från att äta kött till vegan direkt, medan andra kämpar med sitt nya engagemang, eller väljer att gå vegetarian först och sedan sakta släppa bort ägg och mejeriprodukter. Det finns ingen rätt eller fel sätt att göra det, men du kanske vill lära dig om vad som har fungerat för andra människor. Men du gör det, håll dina mål i åtanke och kom ihåg varför du väljer att anta en vegansk diet.

Se också: Hur man går vegetarian eller Vegan

Uttal: VEE-gun (inte VAY-gun)

Kallas också: Strikt vegetarisk