Vad är enkel sirap?

Sockersirap, som även kallas sockersirap, är en flytande sockerform som vanligen används för att söta cocktails, iste, iskoffe , citronad och andra kalla drycker. Eftersom det är en flytande sötningsmedel är det mycket lättare att blanda i kalla drycker än vanligt socker.

Enkel sirap kan också användas för att söta mat, såsom frukt och bakverk. Det brukar drizzled över desserter eller brukade glasera dem.

Även om du kan köpa enkel sirap från specialbutiker och vissa butiker, är det mycket mer ekonomiskt att göra din egen enkla sirap hemma. Det är verkligen en enkel process att göra socker till en sirap, en process som uppnås genom att koka den med vatten.

Typiskt faller förhållandet mellan socker och vatten mellan 1: 1 och 2: 1. Blandningen kokas i cirka 10 minuter, vanligtvis tills vätskan har minskat till ungefär hälften av sin ursprungliga volym. Således om du använde en kopp vatten och en kopp socker, eller två koppar totalt, skulle du simma blandningen ner till ca en kopp.

När den lagras i en sanitiserad, tätt förseglad behållare (t.ex. en flaska eller en Mason-burk) i en sval miljö, kommer den enkla sirapen vanligen att hållas i sex månader eller mer. För att förlänga hållbarheten kan du lägga till en liten mängd vodka (ungefär ett skott vodka per två koppar enkel sirap).

Variationer på enkel sirap

Den vanligaste variationen på enkel sirap är smaksatt enkel sirap .

En smaksatt enkel sirap bereds genom att tillsätta smakrika ingredienser till socker-vattenblandningen när du kokar det eller när det är kylning och sedan (om de är fasta) spänner ingredienserna ut.

Smaksatta enkla sirap används vanligtvis för att tillverka specialcocktails, snabb limonad , smaksatta ispannor, smaksatta varm- eller ismjölk och mjölkbottnar .

De är en häftklammer i kaféer eftersom de används i de flesta smaksatta kaffedrycker och mjölkbottnar.

Smaksatta enkla sirap används också ibland som en toppning på skivad färsk frukt, pannkakor, kakor, andra bakverk och glass.

Vanliga smaker för smaksatta enkla sirap inkluderar vanilj, ingefära, mint, kanel och citron. För mer information om smaksatta siraper för kaffedrycker, se denna lista över de bästa smaksatta sirap för kaffe.

Rik Enkel Sirap

Demerara sirap eller rika enkla sirap är en enkel sirapvariant med en typ av ljusbrunt råsocker som heter Demerara-socker. Vissa föredrar det eftersom det har en rikare smak än traditionell enkel sirap. Det har emellertid en brunaktig färg, så det kommer att ändra färgen på klara / lätta drycker (som vodka-baserade cocktails eller mjölkbottnar). Liknande variationer på enkel sirap är gjorda med brunt socker eller turbinado socker.

I mer experimentella barer i Nordamerika, kaffebar i Japan och i delar av Europa används en annan variant av enkel sirap som kallas gomme sirap eller sockersirap . ("Gomme" är fransk för "tuggummi"). Det skiljer sig från vanlig enkel sirap, eftersom den innehåller gummi arabikum, en saft från sub-Sahara som emulgerar blandningen och möjliggör ett högre förhållande socker till vatten utan kristallisering (vilket skulle ge sirap en tjock eller grov konsistens).

Eftersom den innehåller gummi arabicum, lägger gomme sirap inte bara sötma utan en liten förändring i munproblem i drycker. Gomme siraps konsistens beskrivs ofta som "slät" eller "silkeslen".

På den andra änden av spektret av enkla sirap är en enkel variant som kallas bar enkel sirap, gjord utan att koka blandningen. För att förbereda det, skakar du bara en flaska innehållande lika delar socker och vatten tills sockret är helt upplöst. Även om denna förberedelsemetod är enkel, gör den inte så tjock eller smaklig av en sirap.

I den kulinariska världen är en annan vanlig variation på enkel sirap enkel sirapgel . Enkel sirapgel framställs genom tillsats av pektin till blandningen. Vanliga och smakrika enkla sirapgeler används vanligen som baser för fruktsåsar, fruktkonserver och pålägg till frukt och bakverk.

Grundläggande enkla siraprecept

Det finns små skillnader i satsens storlek, rekommenderade tillagningstider och temperaturer etc. i dessa recept, men grundprincipen förblir densamma.

Smaksatta Simple Sirap Recept

Vanliga smakämnen för enkel sirap inkluderar frukt, örter och kryddor. För att göra smaksatt enkel sirap hemma kan du använda detta enkla, enkla sirapsrecept för att skapa egna smaksatta, enkla sirap eller använda de mer detaljerade recepten nedan.

Enkla sirapbyte

Förutom de enkla sirapvariationerna som anges ovan kan du också använda agave nektar , honung eller melass . Om du inte vill ha en djupare smak, är en lätt honungssortiment det bästa alternativet eftersom det kommer att ändra smaken av din mat eller dryck mindre än en mörk honung, agave nektar eller melass.