Skorthalia (Skordalia): Grekisk vitlökdyp och sås

På grekiska: σκορδαλιά uttalad skor-thal-YAH

Äldre generationer grekiska kockar skulle fixa detta recept med en mortel och pestle för att först klistra med vitlök och salt, och tillsätt sedan övriga ingredienser för att skapa den önskade purétexturen. Idag använder de flesta kockar ofta en matprocessor eller handblandare som gör sakerna mycket enklare och tar mycket mindre tid! Skordalia (även stavade skorthalia) kan också göras med bröd, men potatisversionen är mer mångsidig eftersom den kan dubbla som vitlök potatismos .

Servera denna sås med en mängd olika livsmedel, såsom stekt torsk, hamburgare, gröna grönsaker och betor. Du kan också njuta av det helt enkelt som ett dopp med bröd .

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tillsätt saltet i en stor kruka med vatten. Skala potatisen och koka i saltat vatten tills det är bra gjort och lätt genomborras med en gaffel. Placera i en kolv för att dränera.
  2. Återvänd potatisarna till kruken och strö med peppar och mos för att kombinera.
  3. Blanda potatis och vitlök i blandarens skål med en matberedare (eller med en handblandare ) tills den är väl blandad, cirka 30 till 45 sekunder. Fortsätt puréing, tillsätt långsamt olivolja och ättika, växla mellan dem, smaka när du går tills blandningen är jämn. Skorthalia ska vara krämig och tjock. Om det blir för tjockt, tillsätt lite kallt vatten (men inte mer än 1/4 kopp).
  1. Skordalia är en smakprov, vissa föredrar en mild vitlök smak, medan andra föredrar en stark vitlök smak. Om smaken är för stark, öka mängden potatis lite. Om smaken inte är tillräckligt stark, öka vitlöket.

Att förbereda för hand

Mash potatis med vitlök med en potatismask. Driva i olivolja och ättika långsamt, växla mellan dem, mashing väl. Lägg till peppar. Den här versionen kan vara kornigare, men smaken är underbar!

tillägg

I olika delar av Grekland tillsätts valnötter eller mandel. Om du vill kan du lägga till en kopp finhackade valnötter eller mandel till matprocessorn i början med potatis och tillsätt saft av en citron till vätskorna. Konsistensen kommer fortfarande att likna tjock ketchup men granulär på grund av muttrarna.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 220
Totalt fett 18 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 13 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 589 mg
kolhydrater 14 g
Kostfiber 1 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)